Politik

Jasminrevolutionen i USA: medelklassen med ryggen mot väggen

Drömmen om det trygga medelklasslivet i USA har förvandlats till aska för miljoner amerikaner. Ända sedan 1980-talets “Reaganrevolution” har den amerikanska högern steg för steg monterat ner den amerikanska motsvarigheten till den svenska välfärdsstaten, som i sin tur hämtades från Franklin Roosevelts New Deal.

I en historisk utveckling som jag inte tror är känd i Sverige förvandlades Mellanvästern till rostbältet när jobben flyttades utomlands och inte minst till Sydstaterna, där man inte brydde sig om saker som fackföreningar och sociala säkerhetsnät.

När de radikala Tepåserepublikanerna nu försöker trycka ner lärare och de få resterande fackföreningarna i skoskaften för att skapa en ny samhällsklass bestående av rena trälar helt utan möjlighet att leva ett drägligt liv medan allt med pengar överförs till de allra rikaste, så är det inte konstigt att offerlammen reagerar, precis som i Mellanöstern.

Det är kallt i Kairo, som demonstranterna säger i Madison i Wisconsin. Katrina vanden Heuvel i The Nation skriver om demokratirörelsen i USA:Wisconsin: Ground Zero in the Fight for Democracy

As the demonstrations for workers’ rights head into their second week, Madison has become ground zero in the battle for democracy in this country.

In the 2010 election, Republicans captured control of the statehouse and both houses of the legislature. Scott Walker, the newly elected, self-declared “Tea Party” governor, signed off on tax cuts for businesses and then demanded harsh concessions from public employees, forcing them to pay more for pensions and health care.

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt

[tags]Collective Bargaining, Governor Scott Walker, Governor Walker, Labor Unions, Madison Wisconsin, Public Employee Unions, Public Employees, Public Unions, Scott Walker, Unions, Wisconsin, Wisconsin Assembly, Wisconsin Collective Bargaining, Wisconsin Protests, Wisconsin State Senate, Politics News[/tags]