Politik

Det nya paradoxala fattig-USA och dess skeva ekonomiska politik

[print_link]

Demokratidemonstranter i Wisconsin.

USA är fortfarande en av världens rikaste länder men problemet är att en allt större del av landets rikedomar koncentreras hos de allra rikaste, som utgör en procent av befolkningen.

Som professor William Domhoff vid University of California at Santa Cruz skriver: Wealth, Income, and Power

In the United States, wealth is highly concentrated in a relatively few hands. As of 2007, the top 1% of households (the upper class) owned 34.6% of all privately held wealth, and the next 19% (the managerial, professional, and small business stratum) had 50.5%, which means that just 20% of the people owned a remarkable 85%, leaving only 15% of the wealth for the bottom 80% (wage and salary workers). In terms of financial wealth (total net worth minus the value of one’s home), the top 1% of households had an even greater share: 42.7%.

Det här är något som ekonomen Robert Reich vid Berkeley-universitetet här i Kalifornien också tar upp på sin utmärkta blogg.

Så när Olle Wästberg skriver i sitt nyhetsbrev att

91 procent av den prognostiserade ökningen i underskottet kommer från “social security, medicaid, medicare”, till program för tidigare soldater samt den ökade statsskuldsräntan. Men politikerna ägnar sig främst åt de resterande nio procenten.

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt

[tags]Collective Bargaining, Collective Bargaining Rights, Labor Protests, Labor Protests Across Country, Labor Unions, Scott Walker, Wisconsin Governor Scott Walker, Wisconsin Labor Protests, Wisconsin Protests, Wisconsin Solidarity, Politics News, Per Wästberg USA-ekonomin[/tags]