Politik

New York Times om Sverigedemokraterna, invandrarfientlighet och Rosengård i Malmö

Det är alltid intressant att läsa vad den amerikanska pressen har att säga om Sverige. Mest för att rapporteringen ofta är vinklad efter amerikanska värderingar och gärna vill framställa den svenska modellen som misslyckad i jämförelse med den amerikanska. Precis som omvänt den svenska rapporteringen om USA f.ö.

Utan någon egentlig anledning skriver nu Suzanne Daley i New York Times om Sverigedemokraterna, invandringsfientlighet i Malmö, om Rosengård och svårigheten för invandrare i Sverige att integreras i det svenska samhället: In Sweden, Immigration Policies Begin to Rankle – NYTimes.com

But increasingly, Swedes are questioning these policies. Last fall, the far-right party — campaigning largely on an anti-immigration theme — won 6 percent of the vote and, for the first time, enough support to be seated in the Swedish Parliament. Six months later, many Swedes are still in shock.

The country — proud of its reputation for tolerance — can no longer say it stands apart from the growing anti-immigrant sentiment that has changed European parliaments elsewhere, leading to the banning of burqas in France and minarets in Switzerland. In Malmo, a rapidly gentrifying port city in Sweden’s south, support for the far-right Sweden Democrats was particularly strong, about 10 percent of the vote. It is a place where tensions over immigration are on full display.

Nu är det helt riktigt att det är svårare för en invandrare att integreras i Sverige än i USA, men det beror till stor del på att USA satsar på arbetskraftsinvandring, dvs redan utbildade människor som kan gå direkt in på arbetsmarknaden, t.ex. här i Silicon Valley. USA har också ett försprång genom att engelskan är ett världsspråk som de flesta invandrare redan talar när dom anländer.

Om Sverige övergick till arbetskraftsinvandring efter amerikansk modell så skulle många av de problem som finns försvinna.

Jag har tidigare skrivit om hur stel och helt oflexibel svenska myndigheter är när det gäller amerikanska studenter som kommer för att studera i Sverige. Uppsala Universitet kräver t.ex.
ansökningshandlingar INNAN de amerikanska studenterna har fått sina examensdokument vid terminsslutet, vilket betyder att de måste vänta ett helt år efter det att de avlägger sin examen innan de kan ansöka till universitetet.

 

SvD om artikeln

[tags]Malmö , Rosengård, Sverigedemokraterna, Svensk invandringspolitik, Immigrants in Sweden, Swedish immigratation, Muslims in Sweden [/tags]

10 thoughts on “New York Times om Sverigedemokraterna, invandrarfientlighet och Rosengård i Malmö

 1. Bossebus

  Lennart:

  //Men den svenska immigrationspolitiken verkar ha varit synnerligen dåligt genomtänkt när det gäller tillgången till jobb för invandrarna. Då har USA varit smartare som har satsat på arbetskraftsinvandring.//

  Vi har nästan ingen arbetskraftsinvandring i Sverige…några högutbildade läkare etc klarar sig fint och får arbetstillstånd efter några dagar.
  Migrationsverket har inga arbeten ej heller arbetsförmedlingen.

  Flyktingar (kvoterat via EU) däremot får snällt hålla på och älta med överklaganden (3) som kan ta upp till fyra år innan beslut. Är du smart kan du få en fyraårsperiod till. (Man säger att man skall minska handläggningstiderna).
  Det är inte så många som vill bli bombade sönder och samman i MÖ,dvs åka tillbaka.

  Men tro inte att det är en dans på rosor!
  Och att bo på flyktingmottagningar kanske inte är drömmen precis.
  Du svälter kanske inte ihjäl men arbete eller språkundervisning får du inte innan pappren är klara. Knappt läkarvård.(Ordnas via frivilliga smygläkare)

  Som ytterligare lustigheter så skall visst universitetsutbildningen bli avgiftsbelagd för utlänningar. Jag vet inte om utbytesstudenter med tex USA är undantagna. (Ids inte forska i det).

  Ja ja Sverige är numera ett annat land. Gissa varför?

 2. San

  USA har många försprång, det är likväl ett faktum att USA är bättre på att integrera än samtliga Europeiska länder inklusive England.

  1. Lennart

   Roger: Tack för länken. Det här är en mycket komplicerad fråga som jag själv inte alls är insatt i. Men den svenska immigrationspolitiken verkar ha varit synnerligen dåligt genomtänkt när det gäller tillgången till jobb för invandrarna. Då har USA varit smartare som har satsat på arbetskraftsinvandring.

 3. roger

  San/Lennart: Dyker väl upp i media lite då och då om någon välutbildad invandrare som varit arbetslös länge i Sverige (eller på sin höjd kört taxi), som efter att de tröttnat och sedan flyttat till London kan jobba som läkare.
  Så nog tror jag att även utbildade invandrare har svårare att integreras i Sverige än på många andra platser.
  En av de främsta anledningarna till detta är ju det som Lennart nämner:
  “USA har också ett försprång genom att engelskan är ett världsspråk som de flesta invandrare redan talar när dom anländer.”

  Men även det historiska daltandet, de har tilldelats ett hem och pengar på kontot varje månad utan minsta ansträngning eller motkrav. Det har förutsatts att de inte vill arbeta. Med extremt hög skatt på arbete har det knappt lönat sig att ta ett jobb heller eftersom man då skulle mista alla bidrag och märkligt nog ha mindre pengar. Det var sanning på GP´s tid, invandrarna hade inte råd att arbeta eftersom de då skulle förlora sina bidrag.
  Bägge dessa punkter har dock genomgått förbättringar till det bättre på senare år men det finns fortfarande så mycket småsaker som fungerar extremt dåligt i den Svenska integrationen. Jag har en vän som snart väntat ett år för att få börja på SFI, vf liknar det, vill vi inte att de skall integreras? O det är med språket det måste börja, talar man inte svenska får man inga jobb o får du inget jobb kommer du inte integreras. punkt.

  1. Lennart

   Roger: Jo den svenska byråkratin är som hämtad från Kafka, det har jag själv erfarenhet av. Man har inte förmåga att se saken från invandrarnas perspektiv. Vad behöver dom för att snabbast möjligt stå på egna ben.

 4. Lennart

  San: Då måste man kunna mäta det, visa gärna fram källan. Eftersom du liksom jag är bosatt här i USA så gissar jag att ingen av oss har speciellt bra insikter i hur det är i dagens Sverige.

  Men oavsett det så är det här är en intressant fråga, som jag har en vissinsikt i härifrån Silicon Valley där jag rör mig i kinesiska kretsar och kan vittna om att de sällan integreras i “anglosaxiska” kretsar.

  Detsamma gäller f.ö. med Silicon Valleys stora indiska, pakistanska och vietnamesiska befolkning.

  Man jobbar givetvis ihop men umgås sällan på fritiden. De hundratals kinesiska, koreanska och japanska kyrkorna här är knutpunkter för invandrarna.

  Och när man träffas på helgerna så pratar man sin egen dialekt från Beijing, Goandong eller Fujian. Amerikaner göre sig inte besvär. Man pratar om Kina, Taiwan, de senaste kinesiska filmerna, och givetvis även om lokala förhållanden. Men man gör det på sitt eget språk. Det är ett sätt att koppla av.

  Så jag tror inte att det finns några egentliga skillnader mellan Sverige och USA här. Förutom att det generellt är enklare för arbetskraftsinvandrare att smälta in samhället än outbildade flyktingar.

  Amy Chuas uppmärksammade bok om tigermorsor är ett bra exempel på hur skilda de olika kulturerna här i USA faktiskt är.

 5. San

  Vinklar gör du själv också Lennart, integrationen även bland utbildade invandrare är sämre i Sverige/Europa.

 6. Lennart

  Björn: De trodde helt klart att det var en arab eller kines som mejlade. Och då gick det som det gick. 🙂

 7. Björn Nilsson

  Riksdagen kanske tänkte att “Frantzell låter inte särskilt svenskt, det kan vara en sån där utländsk tomte”?

  När “Lasermannen II” härjade i Malmö fick vi ju en del publicitet också. Det finns problem med invandringen, men i dagens läge känns det som varenda diskussion om något som är i olag i Sverige sabbas av någon SD:are som börjar larma om att det är invandringens fel.

Comments are closed.