Politik

Things, inte din morsas Röntgenapparat, Sakernas Internet, hajp eller verklighet?

Foto Det Progressiva USA: Sjuksäng kopplat till Internet.

Tanken att inte bara människor utan också saker ska kopplas upp till Internet är gammal som synden. På den stora Sjukvårdsmässan i Orlando I Florida besökta jag t.ex. mängder med företag som marknadsför sjukhussängar som är kopplade till sjukhusets Intranet, se blden ovan. Eftersom en sjukhussäng kostar en halv miljon dollar, så är det viktigt att veta i vilket skick sängen och inte minst patienten är.

Hundratusentals sjukvårdsapparater som t.ex. röntgenapparater är redan uppkopplade till intranäten. Det gör det möjligt att t.ex. kolla om alla Röntgenapparater på Ackis (Akademiska Sjukhuset i Uppsala) har den senaste versionen av Windows. Ja, man kör Windows och andra operativsystem på många av dagens röntgenapparater och det är i princip möjligt att surfa på webben från en röntgenapparat!

På samma sätt kan man koppla upp kylskåp och spisar och säkert kommer den vedervärdige grannen att koppla upp sin gigantiska gräsklippare till nätet. Men sånt här handlar mest om att göra våra liv mer effektiva. Det blir snart tråkigt om man börjar tala detaljer. Jag har t.ex. svårt att föreställa mig den fulländade Jane Horrocks sjunga om sjukhussängar hon har känt. (se videon ovan).

The “internet of things”. The internet of hype

The internet of everything will help solve two of the biggest problems facing the world: energy and health care. Buildings currently waste more energy than they use effectively. We will be able to cut this waste down to almost nothing. Health care is currently delivered in lumps: we visit the doctor a couple of times a year at most, and get our blood pressure checked every now and again.

 

Länkar:

[tags] Internet, Net neutrality, Nätneutralitet, Facebook Google Verizon, Facebook Net Neutrality, Verizon Google, Technology News,Internetcensur,Claes Svahn,Internet of Things, Sakernas Internet, RFID [/tags]