Politik

Vad händer när avancerade datorprogram tar över medelklassjobben?

[print_link]

Digitaliseringen av all information som överhuvudtaget finns kommer att få omvälvande konsekvenser för samhället världen över.

För när information digitaliseras, det gör ingenting vilken slags information det är, så kan den också manipuleras av en dator enligt de regler som den engelske datavetaren Alan Turing formulerade On Computable Numbers, With An Application To The Entscheidungsproblem. Och utvecklingen är obönhörlig, det finns inga jobb i något hörn i något land på jorden som inte förr eller senare kommer att kunna utföras av datorer.

John Markoff skriver i New York Times om högavlönade amerikanska advokater nu ersätts av datorer and avancerad mjukvara, bl.a. från Silicon Valley-företaget Blackstone Discovery i Palo Alto.

För att förstå hur chockerande det här är så bör man komma ihåg att förutom vapen och biblar så är advokater den grundval som hela det amerikanska samhället är baserat på: Armies of Expensive Lawyers, Replaced by Cheaper Software – NYTimes.com

 

Resumé: Nyheter,
NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no

[tags] Datorer, computers,Cloud Computing, Datormoln, Blackstone Discovery, Amerikanska advokater ersätts av datorer, Lawyers and computers [/tags]

Axplock från den nordiska pressen:

20 thoughts on “Vad händer när avancerade datorprogram tar över medelklassjobben?

 1. Marcin

  När allt arbete på denna planet görs av robotarna så anställs vi av staten på heltid till att pippa fruarna eller gubbarna om du råkar vara en kvinna, för till slut har vi för få människor för att robotarna ska ha något att arbeta för.
  Robotarnas Arbetsförmedling

 2. Sebastian L

  Ja, vad fan gör man om man ersätts med en robot? Förr har man alltid sagt att man kan få jobb någon annan stans, men det förutsätter ju att det finns att jobb som robotar inte kan ersätta. Vad gör man när alla expediter, lokalvårdare, och chaufförer är robotar? =/

 3. Björn Nilsson

  Bra. Du vet inte någon som råkar ha en giljotin också? Eller skall vi månne realisera den funktionen i mjukvaran? Om någon är oss till förtret kan vi stryka den rackaren ur alla register och förklara’n icke existerande!

 4. roger

  Kerstin, Dyra? Nono, i framtiden kan vem som helst med en 3d-skrivare printa ut delarna till en dylik robot för att sedan låta den monteras ihop av en monteringsrobot och slänga in lite open source mjukvara. Så dessa robotar kostar ungefär vad valnötskäpp kostar idag.

  Måste vara jobbigt att bara se halvfulla glas överallt?

 5. Kerstin

  Roger:
  Du var mig en stor optimist. Sån där lyx kommer man inte ha råd att kosta på åldringarna. Sätta dyra robotar på en så improduktiv verksamhet.

  Nej, det enda man kommer att behöva till dem är en grävmaskin som skyfflar ner dem i massgravarna och skyfflar igen över dem igen. Man kan sätta gamlingarna vid kanten av gravarna och bara vänta på rätt tid att skuffa ner dem och skyffla igen jorden över dem. Har man bara frälst dem först så kommer de att sitta där vi kanterna, längta hem och glädja sig över de himmelska fröjder de snart ska få ta del av. På så sätt blir deras sista dagar ljusa och förhoppningsfulla.
  Det blir billigt och effektivt. Dessutom tär de därmed inte på matresurserna. Jordarna kommer ju att behövas för att producera bränsle på.

 6. Bosse

  så från min synpunkt är det viktigt att se till att den där enprocentseliten som nu styr världen inte tömmer glaset, utan att det kan bli fullt med god dricka för alla att dela på.

  Absolut, har du något recept på hur “vi” ser till detta? 🙂

 7. Björn Nilsson

  Roger, jag håller med, fast formuleringen av mening två skulle jag vilja göra om till något begripligare. Däremot är formuleringen om att sköterskorna (och alla andra) kan sluta vara robotar och bli människor i stället alldeles utmärkt! Glaset är halvfullt, så från min synpunkt är det viktigt att se till att den där enprocentseliten som nu styr världen inte tömmer glaset, utan att det kan bli fullt med god dricka för alla att dela på.

 8. roger

  Jag ser mycket positivt på utvecklingen. Människan har övervunnit 1000-tals av teknologiska landvinningar genom historien och datorerna lär inte vara ett undantag.

  Leker med ett exempel:
  Som läget är nu så kan man som panschis förväntas att rullas ut ur hemmet 1gång per månad för att ställas på en balkong i 15min, tvättad en gång i veckan, fönstret på rummet öpnnas en kort stund varannan vecka, någon kommer in och vrider dig 3/4 varv 2ggr per dag, ett par slevar morotspuré slungas in i din mun medans du sover, ingen hinner prata med dig.
  Med fortsatt teknologiutveckling kan kanske framtidens panschisar få mata fåglarna vid sjön varje dag och alltid ha en hyperintelligent robot vid sin sida, som kontinuerligt läser av dina blodvärden för att blixtsnabbt kunna larma och köra dig till rätt klinik.
  Kritikerna kan hävda att vad skall de stressade underbetala sköterskorna med onda ryggar göra när robotarna tar deras jobb? Jo, de kan ägna sig åt det som människor alltid kommer vara bättre än datorer på, vara mänskliga, prata med pensionärerna, bry sig om, spela spel, hålla kontakt med deras nära. Kort sagt, sköterskorna kan sluta vara de robotar de är idag och bli människor.
  Några sjuksköterskor får kanske omskola sig till att utveckla mjukvara, bli industridesigners, systemövervakare eller säljare av “robocare”.

  Fast för vissa människor är glaset alltid halvtomt och all utveckling alltid av ondo.

 9. Bosse

  “Hotas yrkeskriminellas jobb av datautvecklingen också?”

  Marcin: Absolut halvkorkade bankrånare är snart ett minne blott. Cyberbotarna kommer att regera den undre världen.

 10. Kerstin

  Johnny:
  Datorerna kommer att vaktas av datasystem som utrustas med automatvapen :-). Kan väl inte tänka mig att man i USA kommer att begränsa datorernas rätt att beväpna sig.

  För övrigt är ju den mest intressanta frågan vilka som ska/kan använda de där tjänsterna som datorerna nu kan ta över.

 11. Johnny

  Äsch, det är bara att dra ut kontakten ur väggen, så är datorerna inte så tuffa längre.

 12. Björn Nilsson

  Du hänger ett damoklessvärd över bonusgubbarnas huvuden, Christer W: “Akta er, vi kan ersätta er med en dator och programvara som bara kostar några tusenlappar!” – Ja, det låter som en kul idé. Och ekonomiskt: datorn jobbar ju 24 timmar om dygnet 365 dagar om året, utan att knota eller kräva mer än lite ström. Det klarar inte bonusgubbarna av.

  Bosse, “vi” får be att “någon” ingriper och rättar till den här tråkiga situationen!

 13. Bosse

  Att datorn sopar bort en massa jobb blir bara ett problem om man låter det bli ett problem.

  Björn, ja så är det självklart.

  Den tekniska utvecklingen gör att allt fler jobb kan utföras av datorer och robotar och människorna får mer fritid och livet blir enklare eftersom vi producerar mer på mindre tid och mha en mycket mindre mänsklig arbetsinsats. Det här skulle ju kunna bli början till ett mycket bättre liv för oss alla eller hur?

  Men nej, istället för att fördela resurserna på ett vettigt vis och ta vara på det goda i situationen så gör vi det hela till ett problem. Istället för att låta den tekniska utvecklingen komma hela samhället och alla till del så går alla vinster som utvecklingen för med sig till de som redan sitter på kapitalet och de som redan tidigare haft det kärvt får det ändå kärvare eftersom de nu också blir av med sin inkomst.

  Människan är i det stora hela en fullständigt idiotisk varelse som har en hjärna med kapacitet att skapa en bra värld men som tyvärr är fullständigt inkompetent när det gäller att använda denna hjärna på rätt sätt.

  “Det är synd om människorna”
  sa Indras dotter.

 14. Christer W

  Björn, Marx måste ha varit framsynt. Det är väl igen problem med att datorer stämmer datorer, troligtvis kommer domaren vara en dator som skickar domslutet till den helt automatiserade kronofogden.
  Jag väntar nu på att banker och företagens nepoklatura (släk- och vänskaps-nomenklatura) ska bli ersatta med datarer som inte behöver fantasilöner och bonusar, om så skulle kanske jag skulle se det som ett framsteg för männskilgheten.

 15. Björn Nilsson

  Detta är superintressant! Marx presenterade en lösning redan i början av 1840-talet: i och med att produktiviteten i samhället växer enormt så kommer resurserna att tillåta varje människa att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Det där är ungefär vad liberaler också kan säga, men sedan backar de från konsekvenserna, nämligen att det här kräver jämlikhet och omfördelning av resurser. Att datorn sopar bort en massa jobb blir bara ett problem om man låter det bli ett problem. Ett land som USA verkar just nu inte förmöget att ta de intellektuella steg som krävs, många tror väl att Joe the Plummer på något sätt kan fås att representera framtiden. Att jobbtillväxten som ändå sker inträffar bland bottenskikten av jobb omvittnas från flera håll. Men här i Europa borde vi väl veta bättre, eller …?

  Kan man programmera datorer att stämma varandra också, utan att blanda in människor? Och skulle en domstol verkligen ta upp ett sådant fall? Om jag blir stämd av en dator, kan jag hävda att stämningen är ogiltig eftersom datorn ju bara är en dator och inte en juridisk självständig enhet?

Comments are closed.