Politik

Obama spelar lyra medan Libyen brinner. Vinner USA på att Gadaffi sitter kvar?

Det är full sommar i Polen i slutet av juli 1944. Efter att i juni ha krossat hela den tyska Heeresgruppe Mitte under Generalfeldmarschall Ernst Busch och rivit en gigantiskt hål i de tyska linjerna så strömmar överväldigande sovjetiska motoriserade förband nu mot Warszawa. Och i Warszawa planerar den polska hemmaarmen, Armia Krajowa, att befria sin huvudstad innan ryssarna anlände. Precis som den franska motståndsrörelsen i Paris bara två veckor senare.

Men Stalin beordrade som bekant de sovjetiska förbanden att stanna bara 2 svenska mil från Warszawa och nazisterna all tid det behövde att krossa den polska motståndsrörelsen.

President Obamas agerande under under revolutionen i Libyen är säkert inte lika utstuderat diabolisk som Stalins i Polen, men resultatet kan mycket väl komma att bli detsamma. Den libyska demokratirörelsen håller på att krossas och det kommer att få en oåterkallelig effekt på andra demokratiaktivister i Mellanöstern. Från och med nu vet alla att USA:s “demokratiagenda” till trots så kan man inte vänta sig någon hjälp från Washington.

Obama har redan svängt upp bakom den Saudi Arabiska regimen liksom bakom regimen i Bahrain där USA har en viktig flottbas. En seger för Gadaffi kommer antagligen att säkra positionerna för USA:s kvarvarande allierade i Mellanöstern Saudi Arabien, Israel och Jordanien. Och om några tiotusentals Libyer får sätta livet till så tror jag inte att Obama fäller speciellt många tårar över dom.

Men jag tror inte heller att Obama har någon diabolisk plan här och att han vill att Gadaffi ska sitta kvar. Han är bara helt lamslagen, rädd för att USA ska bli inblandad i ännu ett arabiskt land och därför gör han helt sonika ingenting. Han är en liten överförsiktig man som har tagit sig vatten eller i det här sammanhanget sand över huvudet och som inte vågar ta några som helst risker.

Och Obama är helt klart inte den ende skurken i dramat. EU har inte gjort mycket mer och varken grannländerna Tunisien eller Egypten har ingripit.

Men som världens enda supermakt är USA ändå tongivande i såna här sammanhang, och som vanligt har Obama pratat alltför mycket och sedan inte lyft ett finger. Precis som Israels Netanyahu vet Gaddafi att han har att göra men en man som agerar precis tvärt emot Theodore Roosevelts berömda slogan “Speak softly and carry a big stick”. Obamas strategi är att prata som fan och sen som mest ha en tandpetare i bakfickan. Eftersom han inte vågar göra någonting så hade det varit bättre att hålla tyst och öppet säga att det här för Libyerna själva klara upp.

Nicolas Pelham skriver initierat i om New York Review of Books om demokrati-.rörelsen i Libyen:

The Battle for Libya by Nicolas Pelham | The New York Review of Books

 

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Expressen: Nyheter, Politiken.dk Seneste nyt, Dagen.se – Stora nyheter,

[tags]Clinton Libya Talks, Clinton Paris Trip, Gaddafi, Hillary Clinton, Hillary Clinton Libya, Libya, Libya News Today, Libya Protests, Libya Talks, World News, Obama Libyen[/tags]

4 thoughts on “Obama spelar lyra medan Libyen brinner. Vinner USA på att Gadaffi sitter kvar?

 1. roger

  Lennart, du vill att folket Obama skall ingripa och befria folket i Libyen men i Afghanistan skall folket leva under fullständigt vidriga förhållanden med Talibaner vid styret.
  Livet i Gadaffis diktatur var trots allt rena paradiset jämfört med hur folk (i synnerhet kvinnor) levde i Talibanernas Afghanistan!

  I fallet Afghanistan har såväl Ryssland som Kina trots allt slutit upp bakom insatsen och allt är snurrat genom FN´s säkerhetsråd. Tycker du att Obama skall strunta i omvärlden och köra sitt eget race här?
  Ty varken Kina(de vill ju kunna mörda sin egen befolkning?) eller Ryssland (högt oljepris är mumma för Putin?) stöder en militär insats i Libyen.

  Är det inte bara så att du av ren princip skall tycka tvärtemot vad USA tycker?

 2. Johnny

  Lennart, du vill att Obama skall ingripa och befria folket i Libyen från en grym diktator, men inte att Bush skulle ingripa och befria det irakiska folket från en grym diktator. Varför?

 3. Marcin

  Någonting har hänt eftersom de amerikanska soldaterna inte längre saltas över världens länder hur som helst.
  Det hade kanske varit mer godtagbart om alla i säkerhetsrådet hade gått med på att införa flygförbudszonen tillsammans och varje land bidragit med sina militära styrkor.

  Tystnad om Egypten.
  Är det någon som vet var Mubarak befinner sig nu?
  Hans son Gamal Mubarak?
  Suleiman?
  Ghonim?
  Vad har egentligen hänt?
  Ännu ett runt bord likt det vi såg i Polen efter befrielsen?

 4. Kerstin

  USA är nog inte världens supermakt längre, bara ett land med ovanligt krigisk kultur och därför en stat som producerar en ofantlig mängde massförstörelsevapen.
  Men supermakt, nej.

Comments are closed.