Politik

USA-opinionen svänger mot president Obamas krig i Afghanistan

Obamas “fredsinsats” i Afghanistan.

Den amerikanska entusiasmen för president Obamas Krig mot Terrorismen falnar nu märkbart och presidenten, liksom sin föregångare George Bush, som han alltmer liknar, kommer att gå till återval på fortsatt krig i Afghanistan, Pakistan, Yemen osv. Obama verkar vara betydligt mindre intresserad av att stödja den historiska demokratirörelsen i Mellanöstern.

Scott Wilson och Jon Cohen skriver i Washington Post om hur nära två tredjedelar av den amerikanska valmanskåren nu är emot kriget i Afghanistan: Poll: Nearly two-thirds of Americans say Afghan war isn’t worth fighting – The Washington Post

Nearly two-thirds of Americans now say the war in Afghanistan is no longer worth fighting, the highest proportion yet opposed to the conflict, according to a new Washington Post-ABC News poll….The finding signals a growing challenge for President Obama as he decides how quickly to pull U.S. forces from the country beginning this summer.

Thom Shanker skriver i New York Times om USA:s och nu även Sveriges, högste befälhavare i Afghanistan general David Petraeus och hans mycket försiktiga vittnesmål inför Kongressen: Petraeus Says Afghan War Progress Is “Fragile”

The commander of American and allied forces in Afghanistan told Congress on Tuesday that the military had had significant battlefield successes but that progress remained tenuous. The commander, Gen. David H. Petraeus, offered an ‘assessment that the momentum achieved by the Taliban in Afghanistan since 2005 has been arrested in much of the country and reversed in a number of important areas.’

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt

[tags] Afghanistan, Kriget mot Terrorismen, Pentagon Afghanistan, Obama Afghanistan, USA Afghanistan, Admiral Mullen, The Accidental Guerrilla, Afghanistan , Brave New Foundation , Civilian Casualties , Congress , Counterinsurgency , Insurgency , Mccain , Petraeus , Propaganda , Rethink Afghanistan , Spin , Taliban , World News[/tags]

5 thoughts on “USA-opinionen svänger mot president Obamas krig i Afghanistan

 1. Björn Nilsson

  Behöver Obama bry sig om opinionen? Han står väl över sådant. Kan man inte tänka sig att det kommer ett skifte i USA:s politik när ledamöter av kongressen känner ett tryck från sina väljare och att de eventuellt kan förlora på att fortsatt stödja kriget? En del av dem har väl betalt av krigsindustrin och därmed redan sin uppfattning klar, men andra kanske är mer känsliga för gräsrötterna. Å andra sidan är kanske gräsrötterna i USA för närvarande mer rädda för sitt eget dagliga uppehälle än för några människor långt borta som man inte vet något om förutom att de är livsfarliga på något sätt?

  1. Lennart

   Björn: Obama måste vara väldigt försiktig med opinionen eftersom det snart standar till presidentval och republikanerna är efter hans skalp. Så folkopinionen är mycket viktig för honom.

 2. roger

  Lennart:
  Har jag tolkat dig rätt i att du vill att Obama skall skicka trupper in i Libyen?
  Skulle varit intressant och höra ditt resonemang kring varför det är mer rätt än insatserna Afghanistan.

  Varför vill du att Obama ger sig in i ytterligare ett krig? Ett krig vilket två av världens mäktigaste nationer (Ryssland & Kina) motsätter sig. Ett krig som inte kommer sanktioneras av FNs säkerhetsråd?
  Är det inte bättre att de ansvarsfullt försöker avsluta det krig som världens mäktigaste nationer gemensamt i FN kommit fram till är nödvändigt?
  Är det inte bra att Obama, till skillnad från GB, söker brett internationellt stöd innan han kastar sig in i konflikter?

 3. Andreas Adersjö

  Obama gick på val att fokus borde vara på Afghanistan och inte Irak. Minska trupperna i Irak och föra över resurser till Afghanistan. Att dra sig ur båda länderna, ja det sa han väl inte? Kanske i förlängningen men under mandatperioden? Nä det kan jag inte minnas… Länk? så man kan friska upp minnet ifall man har fel..

  1. Lennart

   Andreas: Obama gick till val som en kritiker av George Bushs krig. Under den demokratiska delen av valkampanjen fick han stark kritik bl.a. av Hillary Clinton och svängde då och sa att han stödde kriget i Afghanistan. Men han sa aldrig att han som president skulle eskalera som haj gjorde och även eskalera in i Pakistan och Jemen.

   Ingen tog hans kampanjretorik speciellt mycket på allvar. Men det borde man alltså ha gjort, precis som du säger.

Comments are closed.