Politik

Trots FN-resolutionen, Gadaffi sitter kvar, dödläge i månader?

[print_link]

Efter veckor av obeslutsamhet så lyckades alltså Frankrike och Storbritannien, tillsammans med amerikanska politiker som John Kerry och John McCain, slutligen få den superförsiktige Obama att agera och stödja FN-resolutionen mot “överste” Gadaffi.

Men Gadaffi visade blixtsnabbt att han inte tänker ge de allierade minsta chans att störta honom genom att själv omedelbart utlysa en vapenvila.

Vilket kommer att göra det svårt för Frankrike och Storbritannien att börja bomba.

Simon Tisdall skriver i brittiska Guardian om hur Obama slutligen tvingades agera: Libya finally forces Barack Obama’s hand as he goes for broke. After weeks pondering, prevaricating and posturing, the US wants Muammar Gaddafi’s head. And it will fight to get it :

Obama spent weeks pondering, prevaricating and posturing, infuriating Britain and France, arch advocates of military intervention. He used public appearances to prate professorially about plans, contingencies and downsides. He allowed senior administration officials such as Pentagon chief Robert Gates to give full vent to their doubts and misgivings about a possible Libyan quagmire.

 

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Startsidan, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Politiken.dk Seneste nyt, Politiken.dk Seneste nyt, Dagen.se – kultur, VG RSS

[tags]Libya, Libya Benghazi, Libya Cease Fire, Libya News, Libya News Today, Libya No Fly Zone, Libya UN, World News, Libyen, Gadaffi[/tags]

4 thoughts on “Trots FN-resolutionen, Gadaffi sitter kvar, dödläge i månader?

 1. Björn Nilsson

  I princip gäller väl att några personer har fått polisbricka och tillstånd av domstol att stoppa en missdådare. Polisen har därmed tillstånd att använda lämpligt (men inte överdrivet) våld för att genomföra uppdraget. Skulle Libyen angripa utländska flygplan skulle det väl kunna klassas som våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.

  Men jag undrar om inte broder Muammar som gammal ökenräv kan trixa rätt bra med FN. Kanske han faktiskt vill ha en delning av landet och bli av med den ständigt bråkiga östra riksdelen omkring Benghazi. De oljerika och lönsamma delarna kan han och hans stam behålla och leva gott av. Britternas och fransmännens iver att ingripa verkar löjligt – undrar om de fortfarande går och grämer sig för att de sparkades ut från Egypten 1956 och förlorade Suezkriget?

 2. Marcin

  Om ett säg franskt stridsflygplan under FN resolution skjuter ner ett Libyskt är då Libyen berättigat att anfalla FN eller hur funkar det egentligen?

  När Tyskland anföll Polen så hade vi rätten att besvara attacken och genom våldshandling lägga beslag på deras mark.

  När en samling personer går samman och skriver på ett papper att de har rätt att anfalla ett land, vem ska då göras ansvarig och utkrävas på skadestånd.

  Låt oss leka med tanken att Den Ondes arme står emot alla attacker från FN ledda styrkor vem kan han då angripa när han vunnit?

  Kan något land någonsin försvara sig mot en FN resolution om militärt ingripande?

 3. H2

  Kadaffi (eller hur han nu stavas) har inte en chans att hålla vad han kallar vapenvila. Det skulle innebära att han inte ens kan försvara sig mot de som vill ha bort honom. Upprorsmännen kommer inte sluta att skjuta.

  Obama har gjort alldeles rätt taktiskt sätt. Denna gång är det inte USA som varit drivande utan främst Frankrike och i viss mån England.

Comments are closed.