Politik

Dramatisk incident med ärkebiskopen, min älskade ryska mormor Lisa Bensin och en jävligt stor svan.

Svandammen i Uppsala från Munkgatan, platsen där incidenten ägde rum.

[print_link]

Röda Armens kör sjunger It’s a Long Way To Tipperary till minne av min älskade ryska mormor Lisa Borisovna Bensin, the sweetest girl I know.

Det är en vidunderligt vacker vårdag i Uppsala i slutet av 1950-talet. Min kära ryska mormor Lisa Borisovna Bensin har tagit mig med ner till Svandammen för att mata ankorna, äta мороженое, dvs glass, leka i solen och springa runt i den magnifika Stadsträdgården.

Mormor som en gång satt på den legendariskt ryske poeten Алекса́ндр Блокs knä, kom till Sverige med sin far, den store ryske kleptomanen Boris Popov strax efter Kronstadtsupproret 1921 efter Ryska Revolutionen med ett antal tidiga Kandinskijmålningar från Tretjakovgalleriet i Moskva som han bara “råkade få med sig” en dag när han vandrade genom galleriet hand i hand med den symbolistiska författarinnan Зинаи́да Ги́ппиус, och åtföljd av en svartsjuk Дми́трий Мережко́вский.

Solen gassar och jag står som bäst vid Svandammen och kastar brödsmulor till en stor kritvit svan som nyfiket har kommit framvaggande till stängslet kring dammen. Min mormor sitter fridfullt på en av de heta träsofforna i skuggan in mot parken och kollar tändhatten på några av de gamla handgranater hon har fått med sig från Ryska Revolutionens Petrograd och som hon tänker använda för att fiska nere vid Ekoln senare på dagen.

Plötsligt störs den stilla söndagsfriden av ett växande oljud nerifrån Bäverns Gränd.
Över Islandsbron i hiskelig fart – från Stockholmståget och ett ekumeniskt möte om missionen i Tipperary på det katolska Irland visar det sig senare – kommer ärkebiskop Gunnar Hultgren gående med sin assistent i släptåg och sin nyfernissade kräkla i handen.

Ärkebiskopen rundar Svandammen och kommer gående uppför Flustergränd och gör en tvärnit framför Flustret så att gruset sprutar. Han böjer sig ner mot mig där jag står och försöker tala till svanen på mitt eget påhittade svanspråk.

“Talar du i tungomål lille vän” frågar ärkebiskopen förvånat och jag tittar upp mot honom, arg för att ha blivit störd och och svarar “shhhh”.

 

Länkar

Söndagsskolan på Webben: Jesus och Elvis i Kalifornien och Palestina, Lisa Bensin och den sanslösa Pelle Svanslösfejden i Uppsala

[tags]Lisa Bensin, Lisa Bensin Uppsala, Lisa Bensin Det Progressiva Uppsala, Lisa Bensin och Ärkebiskopen, Lisa Bensin Boris Popov[/tags]