Politik

Möt Republikanen Jon Huntsman, USA:s näste president?

John Huntsman

Jag har pratat en del med amerikanska vänner som röstade på Barack Obama och dereas syn på honom idag löper från oerhört besviken till fly förbannad för att han alltid vänder kappan efter vinden, aldrig kan ta en klar ställning och alltid försöker placera sig mitt emellan de båda gällande åsikterna. Alltså nästan precis de åsikter som jag har framfört här på bloggen.

Så finns det några alternativ inför presidentvalet 2012? Ett mycket intressant sådan skulle vara den 51-årige republikanen Jon Huntsman Jr. USA:s utgående ambassadör i Kina och tidigare guvernör i Utah.

Huntsman är Mormon och socialkonservativ men han är ingen radikal tepåsekonservativ och med sina erfarenheter som guvernör så har han något som Obama helt saknar, nämligen exekutiv erfarenhet. Han har gjort bra ifrån sig i Beijing och till skillnad från Obama så verkar han kunna ta klara ställningar i svåra frågor och inte alltid vela fram och tillbaks, som Obama nu senast har gjort i Libyen och i budgetkrisen. Han lovade som bekant också att stänga Guantanamofängelset men har nu som vanligt svängt 180 grader och kommer nu, som Massimo Calabresi skriver i Time, att fortsätta på George Bushs linje och ställa fångarna där framför militärtribunaler:Obama’s Gitmo Climbdown Continues – Swampland – TIME.com

David Barboza skriver i New York Times om Huntsmans avskedsuppträdande i Kina: U.S. Ambassador Jon Huntsman Assails China on Rights – NYTimes.com

 

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt, VG RSS,SvD – Senaste nytt,

[tags]John Huntsman, Barack Obama, Presidentvalet 2012, Presidentvalet i USA, Republikanerna i USA, Demokraterna i USA[/tags]

9 thoughts on “Möt Republikanen Jon Huntsman, USA:s näste president?

 1. Johnny

  Jon Huntsman har allt, han är vit man och ser bra ut. Om han sedan stödjer Israel till 100% och Bankerna, Oljebolagen, Industrin och Militären så har han stor chans att vinna, förutsatt att han säger att USA är världens bästa land och God Bless Amerika tillräckligt många gånger i TV.

 2. Edward i Orlando

  Dagens mest generösa mening:

  “George Bush kunde förresten spanska.”

  Men hans bror, Jeb Bush, tidigare guvernör här i Florida, talar flytande spanska.

 3. San

  Jag minns visserligen när Göran Persson inte visste vad Indien premiärminister och Kinas presiden hette. Sådan okunnighet ser du aldrig USA.

  George Bush kunde förresten spanska.

 4. Avinor

  Brukar inte den allmänna slutsatsen vara att Obama talar mer Bahasa Indonesia än han vill erkänna?

  1. Lennart

   Avinor: Obama har faktiskt varit väldigt klar med att han inte talar något utländskt språk.

 5. Björn Nilsson

  Om han talar en lokal dialekt så är det väl inte särskilt användbart vid möte med mandarintalande politiker i Beijing? Den där taiwandialekten (som väl inte talas av den riktiga urbefolkning på ön?), är den begriplig för nordkineser? Är inte så väl insatt, men jag har fått för mig att olika kinesiska dialekter egentligen bör betraktas som skilda språk eftersom de är väldigt olika (som svenska mot portugisiska, exempelvis) – medan skriftspråket dock fungerar bra över dialektgränserna. Däremot lär man ut mandarin i skolorna över hela landet så att språket på sikt kanske blir mer som enhetlig “kinesiska”.

  Har inte någon av de senare presidenterna åtminstone kunnat lite spanska?

  1. Lennart

   Björn: Minnanhua eller 闽南语 som talas på Taiwan av de som inte kom över med Jiang 1949 är helt oförståelig för Mandarintalande. Orsaken till att det är bra att Huntsman även talar Minnanhua är att det visar att han är bra på språk och alltså kan se världen från flera synvinklar.

Comments are closed.