Politik

Hur amerikanska organisationer hjälpte den arabiska demokratirörelsen

Medan Obama-regeringen utan protester jobbade hand i hand med de arabiska diktaturerna i Kriget mot Terrorismen så hjälpte ett antal amerikanska demokratigrupper med Gene Sharps Einstein Institute i spetsen de olika arabiska demokratirörelserna med tips om hur de skulle göra revolution och införa demokrati. Något som alltså gick stick i stäv med Obama-regeringens politik.

Ron Nixon skriver i New York Times om hur den hjälp som de amerikanska politiska grupperna gav till de olika arabiska demokratigrupperna: U.S.-Financed Groups Had Supporting Role in Arab Uprisings – NYTimes.com

A number of the groups and individuals directly involved in the revolts and reforms sweeping the region, including the April 6 Youth Movement in Egypt, the Bahrain Center for Human Rights

 

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, Politiken.dk Seneste nyt

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken,Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection,Gene Sharp, International Republican Institute, the National Democratic Institute, Freedom House,[/tags]

8 thoughts on “Hur amerikanska organisationer hjälpte den arabiska demokratirörelsen

 1. Christer W

  Lenin var på Pub och köpte en kostym. Hans syn på en eventuell svensk revolution lär ha varit att Sverige var alldeles för outvecklat för en sådan.
  För övrigt, Borgmästare Carl Lindhagen, redaktör Ture Nerman och riksdagsman Fredrik Ström var de som mötte honom under hans dag i Stockholm.

 2. Björn Nilsson

  Lenin var ute på stan i Stockholm och köpte en kostym också under sin snabba genomresa har jag för mig. Det finns ett foto där han och en del svenskar kommer knallande på gatan. Detta betyder dock inte att ryska revolutionen planerades och organiserades av Hjalmar Branting eller Zäta Höglund.

 3. Christer W

  Den demokratirörelse som drogs igång i Egypten och som fick Mubarak på fall, leddes av aktivister som tränats på Center for applied nonviolent action i Belgrad.
  Center for Applied Nonviolent Action and Strategies (CANVAS) Belgrad

 4. H2

  Vänta bara några år Lennart så kommer “sanningen” stå i historieböckerna.
  Det invasionen i Irak och det positiva införandet av demokrati där som triggade revolutionerna i de andra länderna.

Comments are closed.