Politik

Den amerikanska drömmen: arbetslösheten i USA slår hårt mot vita universitetsutbildade män

Fackföreninar demonstrerar mot arbetslöshet i USA.

Dagens USA liksom dagens Sverige bär inga som helst likheter med det USA som de flesta medelålders amerikaner växte upp i. Det USA som jag först mötte som ung student i Akron i Ohio var ett samhälle som mycket påminde om det svenska välfärdssamhället. Man hade ett tryggt välbetalt jobb på någon utav gummifabrikerna livet ut. Man bodde i en liten vitmålad villa vid en tyst trädkantad gata på Pembroke Road i förorten Cuyahoga Falls. Hustrun behövde inte arbeta var hemmafrun, man hade aldrig varit utomlands och tillbringade de heta och fuktiga somrarna i en liten stuga uppe vid Lake Erie.

Grannfruns stora dröm var att en gång få besöka Kalifornien. Ett par år senare tillbringade moderaternas Beatrice Ask ett år på högstadiet just i Akron.

Det var då det. Idag har den en gång så stolta Mellanvästern förvandlats till ett gigantiskt rostbälte allteftersom de tidigare så trygga medelklassjobben har utlokaliserats till Kina och Indien och tryggheten och hoppet m en bättre framtid är ett minne blott.

 

Axplock från den nordiska pressen:

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Utrikes,Dagen.se – Stora nyheter
VG RSS,Dagen.se – Stora nyheter

[tags]Arbetslöshet i USA , Fattiga i USA, Akron Ohio, Cuyahoga Falls, Arbetslösa i USA [/tags]

2 thoughts on “Den amerikanska drömmen: arbetslösheten i USA slår hårt mot vita universitetsutbildade män

  1. Marcin

    Jag kan bara uttala mig om den sk. svenska life science industrin. Idag går det går många universitetsutbildade arbetslösa ungdomar i Sverige också, samtidigt som många indiska och iranska utbytesstudenter jobbar gratis på labben så länge som upp till ett år i hopp om att just de ska få en projektanställning. Detta sker dessutom på statliga skattefinansierade institut.

    1. Lennart

      Marcin: Här i USA nyanställer de stora företagen allt mer i utlandet medan miljoner amerikaner går arbetslösa. Så är det tyvärr i det globaliserade samhället. Men du har rätt i att de sociala konsekvenserna kan bli förfärliga.

Comments are closed.