Politik

Syrien och Libyen, Jasminrevolutionens nya slagfält

Syrien först. Även om fredagens väntade demonstrationer säkert kommer att slås ned så vidar ovanstående videointervju, på Syrienkännaren professor Josh Landis blogg, att diktaturen i det långa loppet inte kommer att kunna krossa demokratirörelsen. Assad-diktaturen talar om reformer och att Assad skulle ha hävt undantagslagarna, som har rapporterats som ett faktum i den svenska pressen trots att det är en ren och skär lögn. Samtidigt fortsätter man att skjuta ihjäl fredliga demonstranter. Det här kan bara sluta som i Egypten och Tunisien.

Borzou Daragahi i Los Angeles Times skriver initierat om diktatorns brutala säkerhetsapparat: Syria unrest: President Bashar Assad’s secretive security forces keep him in control – latimes.com

To ensure his family’s continued rule, Hafez Assad, who seized power in 1971 and maintained strict control for more than two decades, had each of his four main domestic security branches — General Security, Air Force Intelligence, Military Intelligence and the Political Security Directorate — keep tabs not only on the Syrian population, but also on one another, jealously guarding their own ill-defined turf. Activists describe being detained and grilled by Military Intelligence, only to be released and picked up days later and undergo the same line of questioning by General Security.

I Libyen inser nu de allierade att om man inte sätter till alla klutar så kommer Gadaffi att inta dt belägrade Misrata och kanske t.o.m. vinna inbördeskriget.

 

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, Expressen: Nyheter, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken,Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection,, [/tags]

One thought on “Syrien och Libyen, Jasminrevolutionens nya slagfält

  1. Marcin

    Du skriver: “Det här kan bara sluta som i Egypten och Tunisien.”
    Men varför utelämnar du alternativet Libyen?

Comments are closed.