Politik

President Obamas födelseattest, varför är masshysteri så vanligt i USA?

Den svenska bilden av USA och det amerikanska samhället är till överväldigande del positiv. Amerikanerna är varma, vänliga, entusiastiska, utåtriktade, demokrativurmande, allt är möjligt i USA. Håkan Juholt har, i sitt s.k. linjetal, berättat om hur imponerad han är av den “amerikanska drömmen”.

Men mer i skymundan finns det också också en annan synnerligen bisarr och inte så litet skrämmande aspekt av det amerikanska samhället, en aspekt som inte riktigt passar in i bilden av det varma demokratiska USA, nämligen masshysterin.

McCarthy-periodens kommunisthysteri är mest känd, tätt följd av den minst lika farliga islamofobin som gav oss Guantanamo, Kriget Mot Terrorismen, massavlyssningen och tortyren i Abu Ghraib.

Men det finns också andra exempel på helt bisarr masshysteri här i USA. Jag har skrivit om hur Hysteriska Kalifornienbor stoppar elverkets Internetuppkopplade digitala elmätare t.ex. Den bokstavstrogna kristna högern är ett annat exempel.

En av de allra mest bisarra utbrotten av masshysteri de senaste åren är den s.k. birther-rörelsen som har lyckats övertyga 20% av alla amerikaner att Barack Obama definitivt inte är född i USA, medan ytterligare 22% är osäkra på var han är född.

Den här frågan har nu blivit så farlig för Obama i upprinnelsen till nästa års presidentval att han känner sig tvingad att göra något han hittills har vägrat, nämligen offentliggöra ursprungsversionen av sin födelseattest. Han har tidigare släppt en kortare version.

 

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Politiken.dk Seneste nyt

[tags]President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Joe Biden, Rahm Emanuel, Obamas Budget, Obama Budget, Amerikansk Politik,2012 Election , Barack Obama , Obama Fundraising , Elections 2012 , Barack Obama Fundraising , Barack Obama 2012 , Barack Obama 2012 Fundraising , Barack Obama Fundraising 2012 , Obama 2012 , Obama 2012 Fundraising , Obama Fundraising 2012 , Politics News, Obama födelseattest, Obama birth certificate[/tags]

27 thoughts on “President Obamas födelseattest, varför är masshysteri så vanligt i USA?

 1. roger

  Lennart, H2: Thailands popularitet bland svenskar har väl extremt mycket med vårt svenska klimat att göra. Vi åker dit för ljus, värme, sol och bad. Hade det varit billigt, ljust, varmt och fina stränder i någon del av vårt egna land under oktober-mars tror jag inte Thailandsresorna varit lika vanliga. Men jag har antagligen fel, om Phuket låg i Skåne skulle vi nog åka jorden runt till Kho Samui för sol och bad istället. Om London låg i Värmland skulle vi nog börja åka till Manchester för shopping istället. Logiskt.

  H2, det tror jag absolut.

  1. Lennart

   Roger, precis, helt riktigt. Höst och vintervädret i Sverige är för jäkligt helt enkelt, precis som det är i norra USA, Minnesota, Wisconsin och Michigan t.ex., som tillsammans har 20,7 miljoner innevånare. Så varför reser dom också inte till Thailand på hösten och vintern?

 2. roger

  Har helt missat att du inte gillar uttrycket “jänkare”, ber om ursäkt för det och skall inte upprepa det. Visste inte att det något negativt laddat i det. Jag har inte aning om vad ordet står för, trodde bara det var slang för amerikanare typ. Du får gärna berätta för mig vad det betyder, wikipedia hjälpte mig inte.

  Försöker bara reda ut alla ansträngningar att missförstå mig 🙂

  Jag: “Bosse, Lennart: Klart det är kul och nyttigt att utforska omvärlden, det är också kul och nyttigt att utforska sitt eget land, eller?”

  Bosse:”Ser du det som någon slags motsägelse att gilla sitt eget land samtidigt som man tycker om att resa, hur tänker du då?”

  Jag: “Varför tror du att Lichtensteinborna lämnar sitt land oftare än vi Svenskar?”

  Edward: “men landet är ju så litet att svänger du fel i en gatukorsning så har du varit i tre länder innan du kan korrigera misstaget”

  Japp, och sätter du Sverige bredvid USA så framstår Sverige nästan som en gatukorsning. Det var bara en liknelse, kanske inte klockren, borde förstå att det måste vara klockrent formulerat för att ni inte skall hitta möjligheter till missförstånd. Det enda jag försöker få sagt är jag tycker inte det är märkligt att Svenskar reser utomlands mer än amerikanska medborgare eftersom vårat land är så mycket mindre till yta och upplevelser, inte för att vi är ett självständigare folk.
  Själv åker jag utomlands ett par ggr om året, till 90% för vädrets skull, hade jag kunnat garanterats sol och silkeslen sandstrand i t.ex. Skåne hade jag inte rest utomlands lika ofta, det vet jag. Jag tror det finns dem i USA som resonerar liknande, att varför åka till Kanarieöarna när jag har sol och strand i Florida. O då blir statistiken sådan att Amerikaner inte åker utomlands lika mycket som Svenskar. Jag har vänner som åker till London för att shoppa eftersom där finns ett så mycket större utbud där än i Svenska städer. Jag tror det finns dem i USA som resonerar liknande, att varför åka till London för shopping när jag har bra shopping i NY.

  Summa summarum, glöm mina dåliga exempel: jag tycker inte det är ett dugg märkligt att Svenskar reser utomlands mer än amerikanska medborgare 🙂

  1. Lennart

   Roger: Ja men det handlar inte om att svenskar enbart reser till Norge, Danmark och Finland. Tiotusentals svenskar flyger till Thailand och USA, t.ex.

 3. Edward i Orlando

  Citat från Roger:
  “Bosse: Varför tror du att Lichtensteinborna lämnar sitt land oftare än vi Svenskar?”
  Endast en politiker kan resonera så: det var du Roger som antog att Lichtensteinarna lämnar sitt land oftare än ex. svenskarna.
  Och helt beroende på landets storlek.
  Och nu vänder du på det hela och vill att Bosse skall bevisa varför ditt antagande är korrekt – så att Bosse samtidigt bevisar att han har fel och du har rätt…….??
  Visst kan det vara korrekt, men landet är ju så litet att svänger du fel i en gatukorsning så har du varit i tre länder innan du kan korrigera misstaget.
  Och en sak till: du referar till mig och mina landsmän som “jänkare”. Jag har sagt det tidigare och säger det igen: jag tycker inte om att bli refererad till som “jänkare”. Det låter som vi vore en musikgrupp eller trapetskonstnärer med akrobatiska konststycken att beundra på avstånd.
  Jag tror att en stor del av din brist på förståelse för hur svårt den stora majoriteten av mina landsmän har det just nu är baserad på din uppfattning om “jänkare”.

 4. roger

  Bosse: Varför tror du att Lichtensteinborna lämnar sitt land oftare än vi Svenskar?

 5. Bosse

  Roger: Jag gillar både mitt eget land och att besöka andra länder. Det ena utesluter nämligen inte det andra. Sarek är helt suveränt men det är t.ex. franska Bretagne också. Ser du det som någon slags motsägelse att gilla sitt eget land samtidigt som man tycker om att resa, hur tänker du då? 🙂

 6. roger

  http://www.journeyofatravelwriter.com/do-american-travelers-get-a-bad-rap/

  Ett litet kul blogginlägg från några jänkare som rest jorden runt och här diskuterar hur amerikaner beter sig utomlands och vilka fördomar de mötts utav under sin resa. Säger som “dansken”, Bush har inte direkt gjort jänkarna populära i bland europeer.. Tror kanske inte Lennart varit “hemma”(?) mycket nog under och efter Bushs presidentperiod för att inse vilken syn europeer har på amerikaner och USA. Den generella synen ÄR mycket negativ gentemot USA. Det kanske den inte var innan men den är det nu och mycket är nog Bushs fel. Irakkriget var allt annat än en flirt med Europa, det var ett långfinger. Obama har flirtat men som Lennart ofta påpekar, det är mest ord.

 7. roger

  Bosse, Lennart: Klart det är kul och nyttigt att utforska omvärlden, det är också kul och nyttigt att utforska sitt eget land, eller? Bosse du vurmade ju för Sarek nyss, wtf, gillar du att vara i ditt egna land!?? E du osjälvständig inskränkt och outbildad som en Amerikan? Skulle inte förvåna mig om du läser bibeln också? 🙂

  Tycker bara inte det är ett dugg märkligt att en Amerikan inte lämnar sitt land lika ofta som en svensk lämnar sitt. Av samma anledning som Svenskar inte lämnar sitt land i samma utsträckning som Lichtensteinborna.

  Finns det mycket att utforska i närområdet så kastar man väl inte sig på första bästa flyg runt jorden… Är det verkligen ett så märkligt resonemang?

  Tycker det är fel att kalla svenskar mer självständiga än amerikaner bara för att vi åker till Kanarieöarna och London, när de väljer Florida och NY.

 8. Bosse

  Varför vill en amerikan åka till Liseberg när de har 1000ggr häftigare nöjesparker “hemma”, varför åka jorden runt till Sarek när de har Alaska, Klippiga bergen eller Grand Canyon runt knuten.

  Roger, det handlar väl inte om vad som eventuellt är häftigast utan om man är nyfiken på att utforska sin omvärld eller ej. Se hur folk lever, lära känna andra kulturer, utforska platser man inte vet så mycket om över huvud taget osv. Om man har den åsikten att vi har allt här hemma som är värt att se, då blir man så småningom totalt insnöad.

 9. roger

  Lennarts resonemang som jag tolkar “ju mer du befinner dig utanför ditt lands gränser desto självständigare är du” borde väl betyda att typ Lichtenstein har världens självständigaste befolkning? -Självklart inte.

  Med den liknelsen blir mitt resonemang tydligt, varför gå över ån efter vatten?

  Varför skall en amerikan åka till London när de har NY, varför skall en Amerikan plugga utomlands när de har bra universitet hemma. Varför vill en amerikan åka till Liseberg när de har 1000ggr häftigare nöjesparker “hemma”, varför åka jorden runt till Sarek när de har Alaska, Klippiga bergen eller Grand Canyon runt knuten.

  Tror nog att landsbyggsjänkarna gör weekendresor till närmsta storstad, eller till närmsta strand.

  Förmodar att det är få svenskar som åker till Kandahar för att studera jämställdhet på deras universitet eller till Jakarta för att studera återvinning/miljö på deras universitet, detta eftersom det går alldeles utmärkt att få detta enklare serverat på hemmaplan. Varför gå över ån efter vatten?

  1. Lennart

   Roger: Ja precis, du har alldeles rätt, varför ska någon amerikan överhuvudtaget resa utomlands när allt finns i USA?

 10. San

  Nu menar jag EU 2011 och inte 40-talet, och inte skulle väl Europa klara sig särskilt väl i en jämförelse me USA under andravärldskriget heller. Birther-rörelsen har varit märklig och obehaglig, men inte tillnärmelsevis lika hysterisk som t.ex det danska utlänningshatet.

 11. Bosse

  Dit jag vill komma är att vi lämnar inte våra landsgränser mer än en amerikan för att vi är så självständiga och äventyrliga utan för att det finns så väldigt lite att uppleva inom våra landsgränser och för att allt e så dyrt här.

  Dyrt? men va tusan Roger shopping är för kvinnor. 😉 Lite att uppleva? Det finns f.ö. hur mycket som helst att uppleva även inom Sveriges gränser. Tillbringa en vecka i Sarek t.ex. Det är en upplevelse, jag lovar.

 12. San

  Sen är det ju skillnad på masshysteri och masshysteri. När amerikaner blir hysteriska så går de till en Town Hall och skriker, när europeer blir hysteriska så jagar de romer ut ur sin stad. Detta händer i EU idag:

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15024684,00.html

  1. Lennart

   San: Ja eller också sätter de tusentals amerikanska medborgare i fängelse, inklusive deras barn, som här i Kalifornien under Andra Världskriget, eller också jagar dom ut tusentals amerikanska medborgare från landet, som under McCarthyperioden.

   Masshysteri är inte unikt för USA givetvis, men nu när USA:s president nu tvingas lägga fram sin födelseattest för att bevisa att han faktiskt föddes här i USA så är det ett tecken på en synnerligen märklig masshysteri.

 13. San

  Lennart,

  Jag menade en miljonsstäder, dvs städer utanför Europa som motsvarar Stockholm eller Köpenhamn. Det är ju en unik egocentrism hos skandinaver som tror att dessa relativt små städer är kända utanför Europa.

  Europeer, även svenskar, åker i princip bara inom Europa och till New York. Åker svenskar till Bangkok så är det till någon svensk koloni, det är ju knappast mer exotiskt än om en amerikan åker till karibien.

 14. Christer W

  I Europa så säljs väl weekendbiljetter till USA och New York, finns motsvarigheten från USA till London eller Paris?

 15. Bossebus

  Personligen har jag rest så mycket att jag inser att alla människor är rätt lika:
  Man vill leva i fred,fostra sina barn etc.

  Om Liseberg eller SF är toppen,så varsågod.

  Att folk flyttar hit eller dit har med försörjning att göra.

  Behöver jag utveckla mera?

 16. roger

  Svenskar skrattar ofta åt amerikaners dumhet och att de inte har någon koll på t.ex. europa, jag brukar då be dem rabbla lite amerikanska stater.. Florida & Kalifornien kommer fort, sedan i maklig takt “hmmm Karl-Oskar, ja, Minnesota, o Texas också, hmmmm”. Sedan brukar det bli stopp även om de såklart blir “ah just det” till Alaska och några andra delstater.
  >50% bommar USA´s huvudstad, New York får flest röster före LA och sedan kommer Washington. -Sedan brukar de kanske inte vara så kaxiga åt att Amerikanarna för att de varken känner till Göteborg eller Malmö.

  Jämförelsen med att Amerikanare inte flyger över till London och shoppar i samma utsträckning oss vet jag inte ens om man behöver kommentera? Dels är det typ en miljard mil längre för dem än för oss men framförallt har de tillgång till den shoppingen på hemmaplan. Att shoppa i Sverige är inte bara svinmomsdyrt utan också tråkigt eftersom du plöjt igenom alla butiker på en kvart.

  Det häftigaste byggnadsverken Sverige har är Turning Torso och Globen, Sveriges häftigaste nöjespark är Liseberg, Sveriges största/bredaste butik är Åhlens… Dit jag vill komma är att vi lämnar inte våra landsgränser mer än en amerikan för att vi är så självständiga och äventyrliga utan för att det finns så väldigt lite att uppleva inom våra landsgränser och för att allt e så dyrt här.

  Vi hade inte flugit till Spanien eller Thailand om vi kunnat hittat det klimatet och den prisbilden inom vårt lands gränser.

  Däremot så har du helt rätt ang. TV.

  Men på det hela taget är min solklara teori på varför amerikare inte reser utomlands lika mycket som svenskar helt enkelt att “de behöver inte” de har det i sitt stora land redan.

 17. San

  Håller med Oscar, svenskar/europeer är betydligt negativare till USA och omvärlden än vad amerikaner är negativa till Europa och resten av världen. Eurocentrismen är ju betydligt starkare än någon annan kontinents centrism. t.ex blir ju svenskar och danskr alltid lika förvånade om någon inte känner till Stockholm eller Köpenhamn, mer hur många en miljons städer känner svenskar och danskar till som inte ligger i Europa?

  1. Lennart

   San, Oscar: Det här är ett intressant ämne som kan mätas på olika sätt. Tex: Hur många amerikaner gör helgresor till London eller Paris för att shoppa, hur många europeiska program visas på amerikansk TV, hur många amerikanska politiker talar om “den europeiska drömmen”, hur många amerikaner studerar i Europa, osv.

   Hur många miljonstäder känner svenskar till som inte ligger i Europa: New York, Los Angeles, Washington, Beijing, Tokyo, Shangai, Kairo, Bankok där en eller ett par miljoner svenskar har varit, men betydligt färre amerikaner.

   Hur många storstäder känner amerikaner till: London, Paris, Rom, Beijing, Tokyo, Shangai, Kairo, Mexico City.

   Ungefär så tror jag listorna skulle se ut.

 18. Oscar

  Jag kan tipsa om två länkar som handlar om den populistiska tokhögern som jag tycker är väldigt insiktsfulla:

  http://theaporetic.com/?p=1969

  Som i sin tur länkar till

  http://karws.gso.uri.edu/jfk/conspiracy_theory/the_paranoid_mentality/the_paranoid_style.html

  Detta är ett återkommande fenomen som är svårbegripligt ur svenskt perspektiv. Det som är något oroande är att det har börjat smitta över tokhögerperspektiv även i den svenska debatten. Titta på en vanlig DI-artikel om USA, centralbanker, bostadsmarknader etc och läs sen kommentarerna.

 19. roger

  “Den svenska bilden av USA och det amerikanska samhället är till överväldigande del positiv.”

  Märkligt hur vi kan uppfatta den svenska bilden så olika. Jag upplever att Svenskar (de som aldrig varit i USA) generellt sett är väldigt negativt inställda till USA & Amerikaner.
  De är buffliga, skrytsamma, världspoliser osv osv

Comments are closed.