Politik

Jasminrevolutionen, Barack Obama och Usama Bin Ladin

Gigantiska löpsedlar, jublande TV- och radionyheter nu på morgonen kalifornisk tid förkunnar Usama Bin Ladins död.

Så här rapporterar New York Times det jubel som mötte nyheten här i USA:

The news touched off an extraordinary outpouring of emotion as crowds gathered outside the White House, in Times Square and at the ground zero site, waving American flags, cheering, shouting, laughing and chanting, “U.S.A., U.S.A.!” In New York City, crowds sang “The Star-Spangled Banner.” Throughout downtown Washington, drivers honked horns deep into the night.

Ett passande slut för en synnerligen otrevlig människa. Samtidigt är det intressant att se hur otidsenlig han och hans terroristgrupp idag framstår.

Usama Bin Ladin och hans lilla terrorgrupp var en direkt produkt av det kalla kriget och Sovjetunionens invasion av Afghanistan. Bin Ladin finansierades under många år av CIA. För att citera Wikipedian:

From 1979 through 1989 under U.S. Presidents Carter and Reagan, the United States Central Intelligence Agency provided overt and covert financial aid, arms and training to Osama’s Islamic Jihad Mujahideen through Operation Cyclone,[58] and The Reagan Doctrine. President Reagan often praised Osama’s Mujahideen as Afghanistan’s “Freedom Fighters.”

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Expressen: Nyheter, GT: Nyheter, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Dagen.se – Stora nyheter, Resumé: Nyheter

[tags] Al Qaeda , Pakistan , September 11 , 9/11 , 9/11 Attacks , Central Intelligence Agency , National Security Council , Navy SEAL , Osama Bin Laden , US Navy , Bin Laden , Cia , Islamabad , Leon Panetta , Navy , Navy Seal Team Six , Osama Bin Laden Dead , September 11 Attacks , World News [/tags]

18 thoughts on “Jasminrevolutionen, Barack Obama och Usama Bin Ladin

 1. Bossebus

  Lennart:

  Bisarrt ja.

  Hur visste man att sitta ner i rätt tid och hur visste man att det skulle lyckas?

  Potentater i US-regeringen mumlar idag om att bilderna på Usama är för hemska att visa och att dom kan trigga HÄMNDKÄNSLOR hos Al Quaida!

  Vem är det som odlat sin hämnd i minst 10 år med invasion av länder och massor med “collateral damage” (att barn och kvinnor stryker med är ingen big deal ens för John Wayne?) ? Man vet ju inte ens om Osama var hjärnan bakom allt?

  Ge mig kraft! Vem är det som förläst sig på Tom Clancys patriotiska böcker?

 2. Niclas Ericsson

  Anledningen till att Obama och Clinton sitter och följer operationen mot bin Laden live över kamera är givetvis inte _bara_ att de lär vara minst lika nyfikna som vem som helst (jag hade inte tackat nej till att titta, om de hade frågat mig). Men minst lika viktigt är ju fotot som togs. Det hade de ju knappast behövt släppa det till NYT om de inte såg något att vinna på det: Bilden av Obama som i högsta grad involverad i operationen. Han har givetvis mycket att vinna på att det är så det framställs i medierna. Jag har bloggat om detta här: http://www.niclasericsson.se/2011/05/obama-versus-osama.html
  Niclas Ericsson

  1. Lennart

   Niclas: Ja absolut, på kort sikt har Obama mycket att vinna, och det är givetvis därför han släppte bilden. Men de journalister som jag har läst nu på tisdagen verkar tro att lyftet för Obama kommer att bli kortsiktigt. Om inte ekonomin bättrar sig så kommer Obamas opinionssiffror åter att falla.

 3. H2

  Bossebus – Utan tvivel är man inte riktigt klok. Tage Danielsson

  Det viktiga är väl egentligen att USA’s ledning nu har förklarat bin Ladan död?

 4. Bossebus

  Bosse:

  Jag hävdar bara att man inte kan svälja allt som kommer serverat på ett fat.

  Jag hävdar att det är makabert att hela ledargarnityret sitter och tittar på mord/avrättning som dom själva beordrat.

  Nästa gång kan dom ju själva få köra en drönare mot sitt mål eller?

  Men vi kommer aldrig att få veta såvida inte någon får dåligt samvete och börjar kvittra…sorry, vissla. 😉

  1. Lennart

   Bossebus: Visst är det rätt bisarrt att hela den amerikanska militär- och utrikesledningen sitter och tittar på direkt-TV av hur Bin Laden dödas. Det visar det enorma inflytande Bin Laden faktiskt har haft här i USA under det senaste decenniet och hur viktigt hans avrättning ansågs i Vita Huset, CIA, State Department och Pentagon.

   Jag måste erkänna att jag inte hade väntat mig att hela ledningen skulle sitta och titta på attacken. Men så viktigt ansågs det uppenbarligen.

 5. Bosse

  Bossebus: Jag tror nog att vi kan skippa konspirationsteorierna den här gången. En eventuell bluff i det här fallet hade med stor sannolikhet avslöjats förr eller senare och den risken skulle amerikanerna aldrig ta. för vad vi än tycker om CIA, Pentagon och den amerikanska militären så är det ändå inga ointelligenta människor som sitter i ledningen. De vet mycket väl riskerna med att bluffa om fel saker och gör det därför inte heller.

  Roger: Jag kan håller om att det är att be om konspirationsteorier när man omgående begraver Bin Laden till havs, ändå tror jag som jag redan skrivit att vi kan avskriva konspirationsteorierna i det här fallet. Jag tror också att det aldrig var aktuellt att ta honom levande även om det skulle varit möjligt. En rättegång med Bin Laden kunde ha resulterat i att många, för USA, obehagliga sanningar riskerat att komma fram. En död man snackar inte.

 6. roger

  Håller med om det gyllene tillfället för Obama och hoppas verkligen att han tar det… Pytsa stålarna till demokratirörelserna istället.

  Tycker det är väldigt märkligt att man begraver honom i havet så oerhört omgående, i havet dessutom, det är onekligen att be om konspirationsteorier.

  Att ta honom levande tror jag aldrig var aktuellt, vad skulle de göra med honom? Ställa honom inför rätta och låta snubben komma till tals i en rättegång? -Risken fanns nog isf att han kläckt ur sig saker som USA vill skall följa honom till havets botten.

 7. Bossebus

  Ja ja, var och en tror och hoppas på vad man vill.

  Ju mer jag läser om morden ju mer frågor poppar upp.

  Vi kommer kanske att få veta delar av sanningen om 50-100 år.

 8. San

  Bortsett från militärlobbyn som naturligtvis finns, så kan jag inte se vilka krafter som vill ha kvar militären i Afghanistan. Glöm inte äregirigheten, skulle Obama få hem militären och därmed öka chanserna att styra upp ekonomin så kan han komma att bli sedd som en av de viktigaste Presidenterna någonsin.

  1. Lennart

   San: Håller helt med dig. Hoppas bara att han inser vilket makalöst tillfälle han nu har fått sig presenterad.

 9. H2

  Bossebus, ja åtminstone en hund är begraven. I havet.
  Om det var lagligt eller inte? Med tanke på att den gamle presidenten förklarade krig mot terrorism gäller väl någon form av krigslag. Å andra sidan så är det inget land som dom är i krgi med utan en gruppering. Intressant fråga, hoppas någon har ett bättre svar än jag

  1. Lennart

   H2: Frågan om Obama har rätt att låta avrätta människor i andra länder tror jag är helt akademisk i det här fallet. Bin Laden hade inte låtit sig fångas levande hur som helst. För mig är den stora frågan just om Obama nu utropar seger i Kriget mot Terrorismen och drar tillbaks de amerikanska styrkorna från Afghanistan och även Irak, där han uppenbarligen försöker bita sig fast trots löften om en fullständig reträtt.

   Vi får se, en sak som är säker dock är att Obama nu kommer att bli mycket svår att slå i nästa års presidentval.

 10. Per A.

  Det är onekligen ett utmärkt läge för Obama att utropa seger och gå hem, och gör han det inte så sitter väl Sverige fast i Afghanistan tills helvetet fryser.

  Själv så tror jag inte det här är en fejk, den politiska risken är för stor om det skulle avslöjas.

  Ang. det olagliga i att avrätta motståndare, så tror jag att detta inte reglerats i amerikansk lag, utan endast i en exeklutiv order från presidenten. Denna order skall föga överaskande ha ändrats efter 9/11.

 11. Bossebus

  Tyvärr så finns det alldeles för många hundar begravda här.

  Jag föredrar att tills vidare inte tro på ett enda ord om Usama’s ev. hädanfärd.

  Jag visste fö inte att det var lagligt för amerikanska presidenter att avrätta motståndare utan en rättegång.

 12. San

  Ja, Obama har nu en unik chans att deklarera mission accomplished och börja att packa ihop. Det här klara Republikanerna aldrig av att spinna till sin fördel. Tror jag, hoppas jag?

  1. Lennart

   San: Det här kommer helt klart att ge Obama medvind i presidentvalet. Hoppas bara att han nu som du säger deklarerar Mission Accomplished och styr USA i ny riktning och bort från Kriget mot Terrorismen.

   Det ska onekligen bli intressant att de hur republikanerna reagerar.

Comments are closed.