Politik

David Brabens USB-dator, IT och datavetenskap, bör skolbarn lära sig programmera?

Medan de allra flesta människor utanför den tredje världen idag är passiva användare av datorer så är det betydligt färre som har den kunskap som behövs för att programmera dom.

Det är egentligen underligt för ända sedan 1960-talet har det varit enkelt för små barn att lära sig att programmerasom t.ex. med Logo-språket.

Den kände brittiske dataspelsprogrammeraren David Braben är en av dom som anser att dagens tonvikt på IT istället för på programmering i skolorna skapar en generation datoranalfabeter som vet allt om hur man använder Facebook men som är helt och totalt okunniga om hur Facebook fungerar invärtes.

Mathew Humphries skriver på Geek.com om hur David Braben har skapat en synnerligen billig USB-dator som kan köra Linux och som skolbarn kan använda för att lära sig programmera: Game developer David Braben creates a USB stick PC for $25

 

Axplock från den nordiska pressen:

Dagen.se – Stora nyheter,Dagen.se – kultur
[tags]David Braben, Programmering i skolan, IT i Skolan, datavetenskap i skolan [/tags]

8 thoughts on “David Brabens USB-dator, IT och datavetenskap, bör skolbarn lära sig programmera?

 1. Bossebus

  Bosse:

  Nu får jag äta upp vad jag skrev ;). Notera att jag även träffat lysande undantag!

  De flesta yrkesarbetande träffar på olika datasystem dagligen som dom tvingas använda trots att det inte alls stöder verksamheten och användarna får aldrig komma till tals,det må vara underhållssystem,lagersystem,journalsystem eller vad som helst.

  “Det blir bättre i nästa version” blir standardsvaret alternativt byter man till något annat ännu sämre system.

  Tro fan folk tröttnar och kör brevid med privata excelark eller papper och penna och privata pärmar.

 2. Bosse

  citat: “Läste igår att man söker kodhackare men det går inte att finna i Sverige så man tittar utomlands”

  Bossebus: Ja men så går det ju om uppfattningen att programmerare är nördiga och socialt inkompetenta personer får råda. Vilka ungdomar väljer då den banan? I många andra länder har programmeraryrket en helt annan status än vad det har här i Sverige, för här ses programmerare, utvecklare, ja teknikmänniskor öht ofta som inåtvända fåntrattar. Yrkets status måste höjas annars riskerar Sverige att på sikt hamna totalt i bakvattnet vad gäller både IT och teknisk utveckling öht.

 3. Bossebus

  L:
  Det är en annan sak.

  Läste igår att man söker kodhackare men det går inte att finna i Sverige så man tittar utomlands. (I Rapport var det nog).

 4. Bosse

  Dom IT-människor jag träffat på (Minns att jag jobbat i branchen),var helnördar,politiskt ointresserade,många saknade social kompetens osv.

  Bossebus: Kanske det men det är ju tur att de finns annars hade du inte kunnat sitta och skriva på bloggar som den här. Ja du hade inte ens haft någon dator öht. Min åsikt om IT-människor och programmerare är att din beskrivning är en seglivad myt och att de mest är som folk i allmänhet, nåja lite smartare kanske. 😉

 5. Bossebus

  Peter har en bra kommentar där.

  Man kan ställa andra liknande frågor och förmodligen komma fram till att det går alldeles utmärkt att leva utan att sitta och hacka kod.

  Lennart vill gärna framställa IT-människor som världens räddare men så enkelt är det givetvis inte.

  Dom IT-människor jag träffat på (Minns att jag jobbat i branchen),var helnördar,politiskt ointresserade,många saknade social kompetens osv. Givetvis fanns det lysande undantag.

  1. Lennart

   Bossebus: Det går bra för enskilda människor att leva utan att kunna skriva kod, precis som det går bra för enskilda människor att leva utan att kunna skriva. Men så är det inte för Sverige som samhälle. Utan kodskrivare så kommer den svenska ekonomin inte att växa helt enkelt.

 6. Peter

  Hur kan det vara samma sak att inte kunna programmera som att inte kunna läsa? Jag kan absolut inte programmera, men klarar mig ganska bra ändå.

Comments are closed.