Vi ska till Silicon Valley och skriva appar.
Den amerikanska ekonomin, fram till idag världens största, har alltid varit baserad på arbetskraftsinvandring.
Under de senaste decennierna har man fokuserat på invandring av högutbildad arbetskraft via s.k. H1B visum, m.a.o. man utlokaliserar utbildningskostnaderna till utlandet, vilket betyder att de amerikanska skatterna kan hållas låga, och sen snyltar man helt sonika färdigutbildade utländska ingenjörer. Fräckt som fan men så fungerar det. Den amerikanska drömmens baksida som ingen talar om.
Men nu, som Miriam Jordan skriver i Wall Street Journal, så har antalet utländska ingenjörer och vetenskapsmän som är intresserad av att flytta till USA dalat katastrofalt, och det är inte så underligt: Long-Prized Tech Visas Lose Cachet – WSJ.com
A visa program designed to supply skilled foreign workers to companies in the U.S. has slowed sharply, attracting about 50% fewer petitions so far this year than last year, and 80% fewer than in 2009. Several factors have contributed to the decline in H-1B visas, including the lackluster pace of the U.S. recovery, more opportunities for skilled workers in their home nations and higher visa fees, which appear to have spurred Indian companies operating in the U.S. to seek fewer visas. Attacks on the program by congressional foes of U.S. immigration policies have also cast a shadow over it.
Det finns flera orsaker till att USA inte längre lockar som det gjorde. En ekonomisk kris som av allt att döma kommer att fortsätta i åratal, gigantiska sociala problem med en kollapsande infrastruktur, den gigantiska utlandsskulden och den snabbt fallande dollarn, politiskt dödläge i Washington och fortsatta utlandskrig. Och till det kommer ökade möjligheter i EU och BRIC-länderna.
USA kommer att fortsätta att spela en viktig roll i världspolitiken men den amerikanska eran som varade från 1989 med Berlinmurens fall fram till idag är nu definitivt över.
Axplock från den nordiska pressen:
SvD – Utrikes,
SvD – Utrikes, SvD – Utrikes
[tags] Ellis Island, Arbetskraftsinvandring till USA, H1B visum till USA[/tags]
Det tror inte jag heller, Japan blev aldrig ett immigrantland (även om det fanns ett stort intresse för Japan på 90-talet). Inte heller Tyskland. Storbrittanien och Frankrike har varit immigrantländer, men är det inte längre i samma utsträckning.
Annars är det USA, Kanada, Nya Zealand och Australien. Länder vars kultur präglas av immigranter och det engelska språket, ett språk som spridits under 300 år av kolonialism och ekonomisk dominans av engelskspråkiga länder.
Ett land som skulle kunna bli ett immigrantland är Brasilien (vilket det redan varit under början av 1900-talet) nu när ekonomin förbättras yngre portugiser har jag hört flyttar dit, man kan tänka sig att det lockar andra sydeuropeer och jag är ganska övertygad om att västerlänningar skulle tycka det var enklare att flytta till Indien än till Kina.
Som Fareed Zakaria påpekat i någon tidigare intervju så flyttade folk till USA långt innan de blev den enda supermakten. Jag tror inte det förändras efteråt.
Lennart,
Jag tvivlar, framför allt pga språket, och som du ser, de politiska vindarna i Europa talar starkt mot det. USA kommer att tappa för att det blir attraktivare att stanna i hemländerna, men att Europa med sverigedemokrater, sannfinländare, vlaamsblok, front national osv någonsin kommer att locka igen tror jag är en fullständig omöjlighet. Lagarn blir allt mer bisarra och drakoniska för varje dag som går och som det ser ut nu så är inte bara Euron utan även Schengen snart skjutet i sank.
Men visst har jag sett allt fler indier och kinser i Stockholm, det erkänner jag.
San: Det intressanta blir ju också det omvända, hur många utlänningar som kommer att söka sig till Kina och Indien och BRIC-länderna i största allmänhet. Det finns rätt många svenskar som studerar och jobbar i Kina, jag har själv träffat några. Men jag tror inte att Kina någonsin kommer att bli ett immigrantland.
http://svt.se/2.22584/1.2422592/danmark_skarper_granskontroller
Lennart
Ja visst, främsta anledningen till att USA tappar är ju för att länderna som folk främst har flyttat från till USA blir intressantare, dvs Kina och Indien. Jag reagerade mest på att du tog upp EU. Idag klubbade förresten danskarna igenom beslutet, gränskontrollerna är tillbaka i EU. Bara en tidsfråga innan Schengen avtalet är dött skulle jag gissa.
Bossebus
För en icke-europe är knappast EU speciellt tillgängligt och bortsett från England i det närmaste kulturellt ogenomnträngligt. I det fallet är USA ett oerhört mycket enklare land att flytta till.
San: Helt klart är det mycket enklare för Indier och Kineser att flytta till USA och speciellt till Silicon Valley eftersom det redan finns hundratusentals landsmän här.
Däremot råkar jag veta att det redan idag finns en snabbt växande kinesisk invandrarbefolkning i Sverige. Dom är vanligtvis mycket entreprenöriska och framåt. Jag skulle gissa att Sverige kommer att ha hundratusentals kinesiska, Indiska och inte minst muslimska invandrare från nordafrika om 10-20 år sådär.
“Europa kommer att fortsätta bygga murar och göra sig allt mer irrelevant i framtiden.”
Tja jämfört med vad som krävs för att komma in i USA, för att inte tala om vad som krävs för att flytta dit och jobba, så är Europa oerhört lättillgängligt.
Herre gud, ingen vill åka till rabiata och rasistiska EU. Europa kommer att fortsätta bygga murar och göra sig allt mer irrelevant i framtiden.
EU vill tom återinför gränskontroller inom Schengen,
http://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-kommissionen-sager-ja-till-aterinforda-granskontroller
San: Det finns flera orsaker till att alt färre vill chansa på ett jobb i USA. En av de främsta är kanske att USA inte längre är den enda spännande marknaden. Den indiska IT-marknaden håller t.ex. på att växa och jag råkar veta att det är samma sak i Brasilien. Så för första gången finns det alternativ.
Kan det spela in att med dagens teknik är det mycket lättare än tidigare för USA-bolag (och alla andra bolag) att lägga sin utveckling i länder med utbildad arbetskraft men låga löner, men ändå med bibehållen kontroll över arbetet? Då blir det ju tämligen onödigt, och faktiskt olönsamt, att ta in ingenjörerna till USA. Ser USA-bolagen dessutom till att betala minimal, eller ingen skatt alls, på hemmaplan, tjänar de verkligen storkovan på det här. Krånglar USA med visum och uppehållsregler i ett läge där asiater inte längre behöver acceptera det antar jag att den här tendensen skärps ytterligare.
Säkerhetsteatern som påbörjades under Bush har nog också spelat in.
Bland mina bekantas bekanta så har jag två akademiker på post-doc nivå som kom fram till att det inte var värt besväret det innebar att ha med DoHS att göra.