Klicka på bilden
New York Times är utan tvekan en av världens absolut bästa tidningar, om inte den bästa. Redaktionen är liberal i ordets ursprungliga bemärkelse, ut- och inrikesrapporteringen är så bra som den kan bli, liksom kultur, vetenskap och teknologisidorna.
I en tid när allt fler tidningar hotas av webben så har den amerikanska regissören Andrew Rossigjort en synnerligen intressant film om New York Times och hur man försöker överleva i en tid med sociala medier, bloggar och Twitter.
Så här beskriver man filmen på Magpictures hemsida: Andrew Rossis Page One
Andrew Rossi’s riveting documentary Page One: Inside The New York Times had its World Premiere at the Sundance Film Festival,
and was acquired by Magnolia Pictures and Participant Media for theatrical release June 24.
In the tradition of great fly-on-the-wall documentaries, the film deftly gains unprecedented access to the New York Times newsroom and the inner workings of the Media Desk. With the Internet surpassing print as our main news source and newspapers all over the country going bankrupt, Page One chronicles the transformation of the media industry at its time of greatest turmoil.
En film som jag tänker se så snart den släpps om någon månad.
En annan bra amerikansk tidning som jag läser varje dag är Wall Street Journal som jag prenumererar på. Det kan låta konstigt eftersom Wall Street Journals ledarsidor är bland de mest sjukligt groteskt extremhöger man kan tänka sig.
Men resten av tidningen är faktiskt mycket bra, inklusive teknik och de superba kultursidorna. Och nyligen har Wall Street Journal som enda tidning från första början genomskådat den syriske krigsförbrytaren Bashar Assad
Det finns andra bra amerikanska tidningar. Washington Post är inte dum och Los Angeles Times har ofta utlandsreportage som man inte finner någon annanstans.
Men New York Times är nummer ett och kommer förhoppningsvis att så förbli.
Samtidigt är det viktigt att inse att precis som man inte kan se sig själv objektivt så bör man inte läsa New York Times om man vill få en djupare inblick i USA och det amerikanska samhället. New York Times ger oss en uppsjö av superba ytdetaljer men vill man få en kritisk inblick i vad som sker i USA det så bör man läsa engelska Guardian och Independent liksom andra icke-amerikanska tidningar som har den distans till USA och det amerikanska samhället som New York Times och andra amerikanska tidningar saknar. Samma sak gäller f.ö. för DN och SVD och Sverige.
Axplock från den nordiska pressen:
SvD – Senaste nytt,Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Dagen.se – Stora nyheter, Resumé: Nyheter
[tags] Page One, Andrew Rossi, New York Times Film, Amerikanska tidningar [/tags]