Politik

Adam Lashinsky Inside Apple: From Steve Jobs down to the janitor: How America’s most successful – and most secretive – big company really works.

SK. Long-Form Journalism har blivit alltmer omskriven på senare tid. Long-Form Journalism är långa artiklar av den typ man hittar i New Yorker, Vanity Fair eller Atlantic, eller för den som mer europeisk än amerikansk, i de gamla ryska толстые журналы, dvs de gamla tjocka och nu genomdammiga litteraturtidskrifterna som Новый мир.

Charles Arthur skriver i Guardian om Adam Lashinskys artikel Inside Apple: From Steve Jobs down to the janitor: How America’s most successful – and most secretive – big company really works, som gavs ut som betalartikel, till mångas förtret: Life inside Apple: Fortune article reveals anger, management and ‘top 100’ club | Technology | guardian.co.uk

The article (which is not yet online) indicates that Apple is driven by Jobs’s personality: “the creative process at Apple is one of constantly preparing someone – be it one’s boss, boss’s boss, or oneself – for a presentation to Jobs,” writes Adam Lashinsky, who calls him “a corporate dictator who makes every critical decision – and oddles of seemingly noncritical calls too”.Apple also runs an extremely tight ship, with tiny product groups; just two engineers were given the task of writing the code to convert the Safari browser to run on the iPad, a task that on its face seems like a huge undertaking that other companies such as Microsoft or Google might have devoted dozens of people to.

Artikeln är speciellt intressant nu när Apple är på väg att bli USA:s och världens största och mest framgångsrika IT-företag. Mer om Long Form Journalism senare. För den som vill betala en dollar så är artikeln, som ursprunligen skrevs för Fortune, tillgänglig på Amazons Kindle.

Problemet med Steve Jobs vision av Apple är att den inte kommer att överleva honom, och han är som bekant svårt sjuk. Det är heller inte säkert att en så messianisk kultur nödvändigtvis är den enda vägen till framgång.

Apples produkter är utan tvekan ofta superba och mycket bättre än konkurrenternas. Samtidigt är dom dyrare och för den stora massan av användare är Android-produkter t.ex. bra nog med tanke på prisskillnaden.

Som sagt, mer om Long Form Journalism senare.

Axplock från den nordiska pressen:

ITavisen.no,
ITavisen.no

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Windows Phone,Long Form Journalism,Inside Apple, Adam Lashinsky Inside Apple: [/tags]