Politik

Silicon Valley, Kina och den nya IT-bubblan, IT-industrin förändrar världen


Klicka på bilden.

Den nya IT-bubblan här i Silicon Valley sätter sina spår överallt, inte minst på motorvägarna, som idag återigen är oframkomliga, precis som på den gamla goda tiden kring millennieskiftet.

Bubblan leds av företag som Facebook och Twitter som trots att dom inte är listade ändå är värda, omkring $ 76 miljarder på sekundärmarknaden. T.o.m. lilla LinkedIn i Mountain View, väntas bli värt $3,3 miljarder i en börsintroduktion).

Economist skriver i om Silicon Valley and the technology industry: The new tech bubble | The Economist

So is history indeed about to repeat itself? Those who think not point out that the tech landscape has changed dramatically since the late 1990s. Back then few people were plugged into the internet; today there are 2 billion netizens, many of them in huge new wired markets such as China. A dozen years ago ultra-fast broadband connections were rare; today they are ubiquitous. And last time many start-ups (remember Webvan and Pets.com) had massive ambitions but puny revenues; today web stars such as Groupon, which offers its users online coupons, and Zynga, a social-gaming company, have phenomenal sales and already make respectable profits.

I en åtföljande artikel skriver Economist om IT-industrin i San Francisco http://www.economist.com/node/18680048

PIER 38 is a vast, hangar-like structure, perched on San Francisco’s waterfront. Once a place where Chinese immigrants landed with picks and shovels, ready to build railways during California’s Gold Rush, the pier is now home to a host of entrepreneurs with smartphones and computers engaged in a race for internet riches. From their open-plan offices, the young people running start-ups with fashionably odd names such as NoiseToys, Adility and Trazzler can gaze at the fancy yachts moored nearby when they aren’t furiously tapping out lines of code.

“The speed of innovation is unlike anything we’ve seen before,” says Ryan Spoon, who runs Dogpatch Labs, an arm of a venture-capital firm that rents space to young companies at Pier 38.

Silicon Valley har på kort tid förvandlats till USA:s ekonomiska drivmotor. Samtidigt är dagens IT-bubbla inte längre begränsad till USA. Idag är den kinesiska IT-industrin allt viktigare med allt fler kinesiska startupföretag på den amerikanska aktiemarknaden.

Men det viktigaste med dagens bubbla kanske är att se hur social den är. Vore det inte för Silicon Valley och givetvis Al Jazera så är det långt ifrån säker att Jasminrevolutionen skulle ha blivit så framgångsrik. IT-industrin har blivit en drivmotor för globaliseringen.

Ingen kan idag säga hur lång tid det kommer att ta innan bubblan brister men skulle jag gissa så kommer den i alla fall att fortsätta nästa år ut.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Resumé: Nyheter, digi.no, digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no

Länkar:

[tags] Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Intel, Antitrustlagstiftning, Groupon, IT-bubblan i Silicon Valley, [/tags]