Politik

Glöm datormolnen, backa upp dina viktiga filer med billiga terabyte-diskar och en ASUS RT-N16 router

Klicka på Asus RT-N16 routern.

Dagens människor samlar på sig väldiga mängder data. Vi tar digitalbilder och även digitalfilm. Vi laddar ner mus.., förlåt köper musik, film och nu även eböcker. Vi spar gigantiska arkiv av epost, elektroniska skatteformulär, bankformulär osv.

Vi måste helt enkelt formulera en säker datastrategi om vi inte helt plötsligt ska stå där med en kraschad disk och några tiotusentals försvunna digitala familjebilder.

Ett enkelt och billigt sätt är att köpa en modern router, t.ex. Asus RTN16 som jag själv har kört i över ett halvår nu. Vad har en router med hårddiskat att göra kanske någon frågan. Jo den har en inbyggd USB-server, vilket betyder att den inte bara är en bra gigabit-router som man å ena sidan kan koppla upp till kabel- eller DSL-kabeln och sen vidare trådlöst eller via Ethernetkabel till ett antal datorer i villan eller våningen.

Sen är det bara att koppla in en terabyte-disk till routern och sätta på den så är den alltid tillgängliga och man kan snabbt och effektivt backa upp hur mycket data som helst. Blir disken full så arkiverar man den bara och köper en ny disk.

Själv har jag sedan flera år kört Seagate diskar, som nu är billiga nog att det är lätt att köpa en eller ett par terabyte-diskar.

Klicka på Seagates 1 TB disk.

Man måste faktiskt ta det här på högsta allvar. Det betyder att man måste ha sina filer på minst tre diskar. Dvs först den primära disken, sen första backupsdisken och sen ännu en sekundär backupdisk. Den sekundära bör INTE vara i våningen eller villan utan i ett säkert bankfack, i fall det plötsligt skulle börja brinna.

Ett alternativ till bankfacket är att kopiera upp datan till Amazons S3 molndiskar eller till Yahoos Flicker som jag själv använder för bloggen.

Men än så länge så är det betydligt billigare, snabbare och enklare att backa upp datan till ens egna hårddiskar.

Och med priserna så låga så finns det ingen ursäkt att inte göra det. Era barn kommer att tacka er.

[tags]Seagate Free Agent, Asus RT-N16, backa upp dina filer, backup, hårddiskar, billiga hårddiskar, home file backup[/tags]

3 thoughts on “Glöm datormolnen, backa upp dina viktiga filer med billiga terabyte-diskar och en ASUS RT-N16 router

    1. Lennart

      uM: Det är därför jag nämnde bankfacket. Men tack för tipset om IoSafe. Ska också skriva litet mer om andra disklösningar, det är ett intressant ämne.

  1. Jacob Nykvist

    Jag har två USB-hårddiskar, kopplade till en Airport Extreme, som jag använder för backup. Funderar på att ställa en tredje USB-hårddisk hemma hos farsan som jag ska komma åt genom att öppna rätt port i hans router för access utifrån.

Comments are closed.