Politik

Innovationsjobben är här, hur Google och dagens IT-företag förändrar samhället.

Om vi går tillbaks några decennier till det svenska Välfärdssamhället så finner vi ett samhälle med människor som utförde rutinarbeten. Man jobbade på sågen, i stålverket, på åkern eller om man hade fått mer än sex-årig skolutbildning, på kontor.

Idag håller de flesta av rutinjobben på att försvinna. Kassan på ICA och Konsum, incheckningsdisken på Arlanda eller på biblioteket, alla börjar dom nu datoriseras.

Vad som skiljer framtidsjobben från gårdagens jobb är att de anställda alla är högutbildade, och att de därför inte jobbar med rutinuppgifter utan med innovativa projekt. Dvs de jobbar inte med händerna utan med hjärnan. De är i sanning kunskapsarbetare.

Det här är en världshistorisk omvandling som redan nu har fått enorma sociala konsekvenser.

Videon ovan av den amerikanska skådespelerskan, komikern och författarinnan Tina Fey är ett exempel, för den är en del av Googles program, Authors at Google, där man bjuder in kända författare, politiker och andra till Google för att de anställda ska få en chans att se och höra dom.

Är det någon som skulle kunna tänka sig att man skulle ha bjudit in författare till Norrbottens Järnverk eller till något sågverk så sent som på 1980-talet, t.ex.?

Katharine Mieszkowski skriver i New York Times om Googles nu kända program: At Google, the Book Tour Becomes Big Business – NYTimes.com

The speaker series began in 2005 with the New Yorker writers Malcolm Gladwell and James Surowiecki as its first two guests and has since featured hundreds of authors, musicians, chefs, economists and politicians. Google employees involved in the program say that it evolved out of employees’ interests and at their initiative. “The program was a grass-roots effort that started when a few Googlers realized that some remarkable people were passing through the halls of the Googleplex,” said Ann Farmer, an information engineer. She is one of more than two dozen employee volunteers who organize the events, which are now held three to five times a week.

Dagens unga välutbildade 20+ generation är fundamentalt olik alla tidigare generationer i världshistorien. Det ser vi bl.a. i den dramatiska Jasminrevolutionen i Mellanöstern. Men det syns även inom företagen, som Google Facebook, Twitter och Apple här i Silicon Valley och San Francisco, och säkert också i Sverige.

Här i Silicon Valley syns det på hur ledande IT- och bioteknologiföretag nu sätter in WiFi-utrustade bussar för sina anställda så att dom ska kunna jobba på vägen till kontoret, hur man bjuder in stimulerande människor till vad som idag allmänt kallas företagens “campus”, och hur Silicon Valley idag är fylld med sociala grupper som de Meetup som jag själv är med i.

De sociala konsekvenserna ses också på institutioner som pensionsåldern som helt godtyckligt sattes till 65 därför att jobbarna inte ansågs orka med mer fysiskt arbete efter det åldern. Då, efter ett 45 års lång monotont skitjobb, för att använda ett nu populärt uttryck, så längtade de flesta till pensionen och friheten. Idag är situationen en helt annan.

Det gäller i högsta grad de unga som idag ofta har tekniska kunskaper som deras föräldrar aldrig hade kunnat drömma om.

En helt ny värld där man får jobb som är raka motsatsen till förra tiders rutinjobb och där man väntas vara innovativ. En värld där regeringar och auktoriteter plötsligt ställs öga mog öga med högutbildade människor som ställer besvärliga frågor. Som inte respekterar slentrianmässigt tänkande eller direkta lögner. Det finns ingen väg tillbaks. Framtiden kommer att bli helt och totalt annorlunda än gårdagen. Världen har aldrig tidigare gått igenom så fundamentala förändringar.

Ni är varnade 🙂

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Resumé: Nyheter, digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Intel, Antitrustlagstiftning,Groupon, [/tags]