Politik

Yaum al-nakba, kulor mot demonstranter, president Obamas ödesval i Mellanöstern

Bild från dagens AlJazeera. Klicka på bilden.

Den svenska synen på vad som eufemistiskt har kallats Mellanöstern har rutinmässigt setts genom europeiska ögon. Två Folkpartister har dominerat debatten: först Per Ahlmark och senare Cecilia Wikström som t.o.m. har haft titeln “Talesman för Mellanöstern”.

Ett bra exempel på Wikströms taktik är hennes utspel på Folkpartisten Lars Drakes kritik Israels ockupationspolitik i Palestina 2006. Så här skrev Wikström: Lars Drake bedriver grotesk agitation som börjar: Det är stötande att Lars Drake på 66-årsdagen av Kristallnatten demoniserar Israel, världens enda judiska nation, framsprungen ur ruinerna efter andra världskriget och Förintelsen.

Detta alltså för att han vågade visa empati för de ockuperade Palestinierna!

Men världen förändras och när Jasminrevolutionen nu sveper Mellanöstern så faller inte bara diktaturerna utan också de Potemkinkulisser och nidbilder som främst Folkpartier har byggt upp för att skydda den brutala och helt onödiga israeliska ockupationen av Palestina.

Inte bara nidbilderna av “islamister” och “terrorister” faller utan även president Obamas och EU:s “fredssträvanden” visas upp för vad dom alltid har varit. Dimridåer för att behålla status quo decennium efter decennium.

Dagens demonstrationer för palestinsk frihet visar att Jasminrevolutionen nu även har nått Palestina.

Harriet Sherwood skriver i Guardian om demonstrationerna på årsdagen av Yaum al-nakba, Palestiniernas Förintelse: Israeli army in deadly confrontations with pro-Palestinian protesters | World news | The Guardian

 

Axplock från den nordiska pressen:

Sveries Radio
Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan, Politiken.dk Seneste nyt, Dagen.se – Stora nyheter, Dagen.se – Stora nyheter, Dagen.se – Stora nyheter, Dagen.se – kultur

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection, Assad, Revolutionen i Syrien,yaum al-nakba Nakba, [/tags]

3 thoughts on “Yaum al-nakba, kulor mot demonstranter, president Obamas ödesval i Mellanöstern

  1. Peter

    Förstår inte hur man med rent samvete kan försvara Israel. Jag förstår inte heller vad Israel håller på med. Jag tycker att deras agerande mot palestinierns är förkastligt. Nog för att det palestinska styret kanske inte är några duvungar, men jag förstår att de vill göra motstånd mot det Israeliska förtrycket.

Comments are closed.