Politik

Obamas linjetal på torsdag: kan USA återta initiativet i det nya Mellanöstern?

President Obamas första linjetal om Mellanöstern i Kairo för snart två år sen kommer att gå till historien som ett tragiskt bevis på hur supermakten USA helt missade Jasminrevolutionen, en av världens stora revolutioner och därför idag befinner sig på läktarna medan muslimska demokratiaktivister störtar den ena diktatorn efter den andra.

När Obama nu återigen tar till orda i ett andra linjetal om USA:s politik i Mellanöstern så är det i en värld där USA:s inflytande har minskat dramatiskt och där Washington inte längre sätter agendan.

Obamas tal får mest ses som en räddningsaktion för USA:s klientstat Israel, som nu plötsligt befinner sig i ett mycket utsatt läge allteftersom Jasminrevolutionen drar mattan från under gamla USA-vänliga diktatorer.

Men mest intressant är att, som David Ignatius skriver i Washington Post, Israels Netanyahu nu har gett Obama grönt ljus för mer sanktioner mot Syrien, något som gör det möjligt för USA att helhjärtat stödja demokratirörelsen där: Bashar al-Assad’s endgame: Can a bloodbath be avoided? – PostPartisan – The Washington Post

The United States initially held back from personally sanctioning Assad, deciding instead to concentrate its fire on the hard-liners around him. Secretary of State Hillary Clinton said Tuesday, however, that the United States is preparing additional sanctions. Many U.S. analysts see Assad as having squandered any chance he had to be a credible reformer. Israel, which seemed for a time to prefer “the devil we know” in Assad, has told the United States it doesn’t endorse this argument any longer.

Mark Landler och Helene Cooper skriver i New York Times om hur Obama nu försöker rädda diktaturen i Jordanien och förhindra att Jasminrevolutionen sprider sig dit: Obama Aims to Reshape Mideast Peace Debate – NYTimes.com

For Arab allies of the United States, Mr. Obama is offering encouragement to pursue reforms. On Tuesday, he welcomed King Abdullah II of Jordan to the White House and announced more than $400 million in American investments in Jordan, as well as aid in the form of 50,000 tons of wheat, which he said would help Jordanians and allow the government to speed up its overhaul of the economy. … In addition to King Abdullah, the president plans to meet with Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel on Friday. On Sunday, he is to address a major pro-Israel lobbying group, the American Israeli Public Affairs Committee. And later next week, Mr. Netanyahu plans to deliver his own speech, before a joint session of Congress.

Obama och Netanyahu kommer uppenbarligen att formulera en gemensam politik mot det nya Mellanöstern under sina möten i Washington, en politik som Obamas kommer att klargöra i sitt viktiga tal till AIPAC-lobbyn.

Det är det talet och inte linjetalet i morgon som är det viktiga. Men Obama och Netanyahu sitter som sagt på läktarna och även om de kanske kan förhindra att FN erkänner Palestina som en självständig stat i september, så är det inte många idag som bryr sig om vad Obamas säger.

Dom såg vad som hände efter hans Kairo-tal, nämligen ingenting. Miljoner unga välutbildade muslimer i Mellanöstern tar inte längre order från de gamla avdankade USA-vänliga diktatorerna, eller ens från USA-fientliga diktatorer som Assad. Dom vill skapa sin egen framtid utan att behöva gå i USA:s ledband.

Men om Netanyahu nu har gett Obama grönt ljus mot Assad så är det en oerhört viktigt utveckling. För om Assad faller så kommer Irans läge att allvarligt försvagas. Och om Israel och USA tillsammans kunde få mullorna i Iran på fall så skulle det bli en skräll som skulle höras ända bort till Beijing.

Och då kanske det inte skulle vara så många som fäller en tår för att Palestinierna får vänta ytterligare några decennier på en självständig stat.

Fotnot: Ett litet intressant axkorn i det här sammanhanget rapporteras av Nathan Guttman i The Jewish Daily Forward, nämligen att Obamas medlare i mellanöstern hoppade av på grund av att Obama gav den, enligt mångas uppfattning extremt Israel-trogne Dennis Ross kontrollen över USA:s Israelpolitik: Mideast Envoy George Mitchell Resigns, Amid Frustration, Turf Wars

Mitchell, as reported in the Forward was irritated by the increasing role President Obama’s senior adviser Dennis Ross began to play in the peace process. Ross’s portfolio, which originally centered on Iran, was increased to include security ties with Israel. Ross later took on peace process related negotiations with the Netanyahu government and was dispatched to the region several times on behalf of President Obama.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, Dagen.se – kultur

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Obama Syrien, Obama Syria, Obama Netanyahu[/tags]