Politik

Hysterin kring LinkedIn, behöver vi verkligen ett webbaserat socialt nätverk för vårt yrkesliv?

Sociala nätverk är som bekant den stora flugan på webben just nu, men behöver vi verkligen mer än Facebook,och behöver vi verkligen ett speciellt socialt nätverk för vårt yrkesliv?

Frågan har aktualiserats av den regelrätta hysteri som mötte LinkedIns börsintroduktion igår. Vad är vitsen med LinkedIn och varför kan vi inte använda Facebook för våra yrkeskontakter?

Henry Bloget tar upp frågan på Business Insider: LINKEDIN: The Truth About What It’s Worth

How could LinkedIn possibly be worth more than $100 a share? The most bullish scenario for LinkedIn is that it’s “Facebook for professionals” and that it has only just begun its growth curve. LinkedIn is still primarily a US company, so it can presumably expand to Europe, Asia, Latin America, and other regions. Generally, professionals are easier to make money off of than consumers, so LinkedIn will presumably be able to make a lot more money per user than Facebook (it already is). If you start thinking of LinkedIn as “Facebook for professionals,” and then you observe that LinkedIn is now valued at $10 billion versus Facebook’s $80 billion, you can see that there might still be a big growth story here.

Jag är själv med på LinkedIn men jag måste erkänna att jag sällan använder den, precis som jag sällan använder Facebook. De vänner jag har håller jag kontakt med via mejl, SMS, Skype, genom att läsa deras bloggar och genom personliga möten.

En vän till mig, som också är med på LinkedIn förlorade sitt jobb nyligen och skickade ut ett meddelande på LinkesIn om att han nu söker efter en ny position som VD för ett startupföretag.

Men det är precis som att skicka in ett ansökningsformulär till ett företag. Såna kontakter ska inte sköta inför öppen ridå till 500 “vänner” på ens sociala nätverk. Det tas med rätta som ett spammeddelande. Ingen bryr sig.

Nu används LinkedIn för att sätta upp hemsidor år professionella grupper och kör för det. Men jag måste erkänna att jag är mycket skeptisk till själva iden att man behöver en webbaserad hemsida för sina kontakter inom yrkeslivet. Jag är skeptisk.

Om det är det någon som använder LinkedIn på det sättet och har en annan uppfattning så säg gärna till.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,
digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt

[tags] LinkedIn, Mountain View,Sociala nätverk, LinkedIn börsintroduktion, LinkedIn Silicon Valley, LinkedIn Kalifornien,LinkedIn Mountain View [/tags]

3 thoughts on “Hysterin kring LinkedIn, behöver vi verkligen ett webbaserat socialt nätverk för vårt yrkesliv?

 1. Bosse

  roger, jag tror det ligger mycket i det Lennart skriver här. Personliga kontakter och rekommendationer, personkemi och liknande kan knappast ersättas av en CV-sajt. Däremot kan kanske LinkedIn vara användbar för att knyta kontakter som i förlängningen eventuellt kan leda till arbeten. Själv känner jag ändå på något vis att LinkedIn är ett lite för “torrt” forum/community för att skaffa riktiga kontakter på, men det är självklart min egen subjektiva bedömning som kanske inte delas av andra.

  Det enda jobb-/karriärforum som jag själv har haft någon riktig nytta av var det svenska Shortcut där jag skaffade mig kontakter som faktiskt också i slutändan gav jobb. Jag tror det berodde på att communityn ifråga var en blandning av ett community för vanligt socialt umgänge och jobbcommunity. Deras diskussionsforum och specialiserade “klubbar” var smältdeglar där diskussionens vågor gick höga, idéer stöttes och blöttes och kontakter skapades. Tyvärr är Shortcut nu en community helt på dekis. Synd för det funkade verkligen när det var som bäst.

 2. roger

  Tror på LinkedIn, har ingen aning om värderingen dock. Idag finns det en miljon platser att ladda upp sitt CV på, det finns en miljard olika sätt att skriva sin CV på.
  Om Linkedin blir “the shit” så kanske det räcker med att man finns där med en globalt standardiserad CV, o sedan blir det väldigt enkelt och billigt för företag att hitta den de söker. Vi dödliga behöver inte söka på det traditionella viset längre med ansökningar till företag efter företag, med en profil på Linkedin är du till arbetsmarknadens förfogande 24/7 och kan klippa gräset i väntan på att någon vill ha dig. Företag behöver inte annonsera eller gå via dyra headhunters, det är bara att gå in på linkedin o plocka vad du vill ha.

  1. Lennart

   Roger: Jo det är en möjlig utveckling, men problemet är att vi väldigt sällan får jobb via CV:n idag. Vi får det via personkontakter, personer vi känner som kan rekommendera oss. Och såna rekommendationer får vi inte på LinkedIn eftersom de kontakter vi får där inte är personliga.

   Det finns också redan framgångsrika CV-sajter som Monster.com.

   Du kan ha rätt men jag tror inte det. Webb-kontakter kan aldrig ersätta personliga kontakter.

Comments are closed.