Politik

LinkedIn på börsen eller när brister IT-bubblan i Silicon Valley?

IT-bubblan här i Silicon Valley börjar närma sig bristningsgränsen. Det här kommer att ta en ände med förskräckelse.

LinkedIn, en social mediasajt för yrkesmänniskor som vill odla sociala nätverk kring sin yrkesverksamhet, pyttelitet jämfört med det gigantiska Facebook, har börsintroducerats och trots att företaget endast hade inkomster på $15,4 miljoner förra året så blev börsintroduktionen en kosmisk, obs kosmisk, inte komisk, succé och LinkedIn är nu värt den fantastiska summan av nära 9 miljarder dollar. Det här är rent sjukt, så här kan det inte hålla på speciellt länge till.

Stu Woo, Lynn Cowan och Pui-wing Tam skriver i Wall Street Journal om LinkedIn Shares Soar After IPO – WSJ.com

The outsize demand for the stock of an Internet company that is growing rapidly but had a profit of $15.4 million last year is the latest sign of the surge—some say bubble—in Web valuations even as the broader U.S. economy struggles to rebound from the recession. Shares of LinkedIn, which operates a professional-networking site, opened at $83 on the New York Stock Exchange, up 84% from its initial public offering price of $45. By the market’s 4 p.m. close, the stock had soared 109% to $94.25. At the end of the day, LinkedIn was worth $8.9 billion. It was the biggest Internet IPO since Google Inc.’s debut in 2004 and created spoils for a varied cast from venture-capitalists and investment bankers to LinkedIn executives and staff.

Det är givetvis omöjligt att förutse hur länge bubblan kommer att fortsätta att växa, men

LinkedIn, som ligger i Mountain View inte långt från där jag skriver det här inlägger är INTE värt nära nio miljarder dollar.

När kraschen kommer den här gången så kommer den att bli synnerligen brutal.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no,

[tags] LinkedIn, Mountain View, Facebook, Sociala Medier, Silicon Valley[/tags]

8 thoughts on “LinkedIn på börsen eller när brister IT-bubblan i Silicon Valley?

 1. roger

  Mmm kan mycket väl vara så att det är jätteövervärderat ser onekligen märkligt ut i lekmannaögon, får dock erkänna att jag tror att de analytiker som väljer att pumpa in miljoner $ är bättre lämpade än mig att avgöra det.

  Även om analytiker och investerare långt ifrån alltid rätt. Likväl som jag har milleniebubblan i färskt minne, minns jag dem som fnös åt googles värdering “en sökmotor! det kan dyka upp en annan imorgon, skrattretande, vad skall de tjäna pengar på”, samma kommentarer har duggat tätt kring facebook. Visade dina tidiga p/e analyser av google på kvartalsvinster runt tiotals miljarder?

 2. Bosse

  Kanske ska tillägga att det behöver inte i grunden vara något fel på LinkedIn och deras upplägg men värderingen är helt uppåt väggarna och det kan på sikt stjälpa alltihop. Det vet alla som har milleniebubblan i klart minne.

 3. Bosse

  roger, i ett tidigt skede av ett tillväxtföretags historia är det möjligen ett uselt mått på värdet. Men i det långa loppet måste alltid ett företag leva upp till marknadens förväntningar om inte det hela ska rasa. Så hade det funnits en rimlig chans till att LinkedIn skulle kunna leva upp till förväntningarna och leverera den tillväxt som krävs hade vi möjligen kunnat bortse från p/e-tal och annat. Men jag ser ingen som helst möjlighet att de ska kunna göra detta.

 4. roger

  p/e-tal är väl iofs uselt mått när det gäller tillväxtföretag av detta slag.

 5. Bosse

  Hmm om jag räknat rätt i fallet LinkedIn så hamnar det s.k. p/e-talet (price/earnings) på svindlande 584! För att värderingen ska vara vettig krävs det då en enorm vinsttillväxt framöver. Som en enkel tumregel brukar man säga att värderingen är vettig om företaget varje år kan visa en tillväxt på p/e-talet i procent. Dvs. i LinkedIn:s fall skulle det då behövas en vinsttillväxt på svindlande 584 % per år för att värderingen ska vara försvarbar. Alla förstår då direkt att det här är något som totalt svävat iväg upp i det blå.

  På kort sikt kan självklart börsvärdet stiga ännu mer men förr eller senare justerar alltid marknaden själv felaktiga börsvärderingar och när den justeringen kommer gäller det att inte sitta kvar med Svarte Petter, dvs. ha betydande aktieinnehav i ett sånt här bubbelföretag.

  1. Lennart

   Bosse: Ja det stämmer och jag tror inte att någon kan se den minsta möjlighet för LinkedIn att tjäna speciellt mycket pengar på sina gratistjänster under det kommande året. Jag antar att man hoppas på reklam, vet inte hur mycket andra tjänster man kan tänka sig.

 6. Peter Andersson

  Är det för att det inte finns något annat vettigt att köpa (traditionell tillverkningsindustri är ju så gott som död) som stora aktiefonder pumpar in pengar i sådana här företag?

  1. Lennart

   Peter: Jo så är det givetvis, USA-ekonomin är fortfarande i rännstenen även om den återhämtar sig med en snigels hastighet. Men jag tror också att det är något annat på spel. Silicon Valley och mjukvaruindustrin håller på att ersätta de gamla industrierna i USA, som bilindustrin och stålindustrin som tidigare utgjorde drivmotorn för den amerikanska ekonomin. Det är här i Silicon Valley som framtiden finns och det är här man därför vill investera.

Comments are closed.