Politik

Johhny Cash, Folsom Prison Blues och Kaliforniens gigantiska fängelsekatastrof

Johhny Cashs välkända Folsom Prison Blues, om ett av Kaliforniens vedervärdiga fängelser.

Kaliforniens inhumana fängelsesystem är ett av USA:s och västvärlden största skamfläckar. Det finns över 140 000 fångar i “>Kaliforniens 33 delstats fängelser, avsedda för 80 000 fångar. Som mest var man uppe i 160 000 fångar. Man spärrar in folk på livstid, som Annika Östberg, utan minsta försök till rehabilitering och sjukvården är helt undermålig.

San Quentin-fängelset.

Och eftersom många fångar sitter på livstid, inte den svenska låtsas-livstiden utan riktig livstid, så stiger sjukvårdskostnaderna för de äldre fångarna så till den grad att något måste göras. Men den mäktiga fackföreningen för fångvaktarna har hittills förhindrat alla förändringar.

Nu, som Adam Liptak skriver i New York Times så har USA:s Högsta Domstil äntligen ingripit och tvingat Kalifornien att släppa 30 000 fångar inom de närmaste åren: Court Orders California to Shed 30,000 Prisoners – NYTimes.com

WASHINGTON — Conditions in California’s overcrowded prisons are so bad that they violate the Eighth Amendment’s ban on cruel and unusual punishment, the Supreme Court ruled on Monday, ordering the state to reduce its prison population by more than 30,000 inmates. Justice Anthony M. Kennedy, writing for the majority in a 5-to-4 decision that broke along ideological lines, described a prison system that failed to deliver minimal care to prisoners with serious medical and mental health problems and produced “needless suffering and death.” Justices Antonin Scalia and Samuel A. Alito Jr. filed vigorous dissents. Justice Scalia called the order affirmed by the majority “perhaps the most radical injunction issued by a court in our nation’s history.”

Målet är att komma ner i 110 000 fångar, dvs mer är 30 000 mer än systemet kan klara, men i alla fall bättre än dagens situation.

Jennifer Medina skriver i New York Times om hur guvernör Jerry Brown hoppas kunna flytta många av de 30 000 fångarna till kommunala fängelser. Det är alltså inte så att fångarna kommer att släppas lösa.

Ruling Raises Stakes in California’s Fiscal Crisis

The Supreme Court’s order to California to ease overcrowding in the state’s prisons, by releasing tens of thousands of inmates if no other solution can be found, will probably aid Gov. Jerry Brown’s plan to move more inmates from state prisons to county jails.

But it is also sure to set off a fresh round of budget battling in the financially distressed state as the governor and local officials insist on ensuring state financing before changing the system.

The ruling on Monday has also already inspired a fresh round of political recriminations, with some law enforcement officials and Republicans echoing the Supreme Court’s dissenters by saying the release will result in more violence as released inmates, unable to find jobs, return to their former way of life.

Kaliforniens mest ökända fängelse är San Quentin State Prison,. Alcatraz-fängelset i San Franciscobukten strax utanför San Francisco, nu ett museum, var länge ett federalt fängelse.

Vidareläsning: Jag har skrivit en hel del om Långholmen här på bloggen, bl.a. det här fängslande inlägget: Kungen och Karl Gerhard, en saga i tiden.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags] Kalifornien, California, Jerry Brown, San Francisco, Los Angeles, Hollywood, Silicon Valley, Kaliforniens fängelser, California Prisons [/tags]

7 thoughts on “Johhny Cash, Folsom Prison Blues och Kaliforniens gigantiska fängelsekatastrof

 1. Lennart

  H2: Jag tror du har rätt, jag tror att företag som anställer f.d. interner får skattelättnader eller något liknande.

 2. H2

  Lennart, jag har haft en f.d. brottsling anställd. Det var bara jeg och min chef som könde till hans bakgrund. Vad jag förstod hade företaget någon slags favör hos myndigheterna för att han att vi hade honom anställd.
  Kanske var han inte den vassaste kniven i lådan, men väldigt lojal och pålitlig.

 3. Kerstin

  Och hur ska de kunna försörja sig utanför fängelserna? Får de pension eller ska de tvingas dö svältdöden efter att de släppts? Eller en slags “no medical help-döden”?

  1. Lennart

   Kerstin: Ett stort antal av dom kommer att överföras till kommunala fängelser här i Kalifornien. Hur många som verkligen kommer att släppas vet jag inte. Sjukvård kan dom få gratis på Kaliforniens Safety net Hospitals, om dom kan ta sig till ett. Är dom i arbetsför ålder måste väntas dom givetvis arbeta, men väldigt få företag vill anställa f.d. brottslingar. Så ja, dom kommer att få det mycket tufft.

 4. Maria Hagbom

  Hej!
  Ja det var ju för väl att högsta domstolen ingrep. Fängelsebudgeten tar nämligen för mycket från andra håll som tex av pengarna för utbildning. Problemet är att Californias fängelsepolitik är ett resultat av Californias egna demokratiska system och val. Det var ett antal, rätt många år sedan de röstade igenom den s k three strikes-regeln bl a som innebär att oavsett brott så ska du låsas in på livstid om du döms tre gånger. Med att folket röstade för det hela så har inte de styrande i Cali kunnat gå mot detta beslut eller avskaffa det. Man är politiskt död om man går mot folket nämligen.

  Därför är det bra att nu högsta domstolen ändrar det hela. Så kan det gå när man inte vet vad man fattar för beslut.
  Hälsningar
  Maria

Comments are closed.