Politik

EG8, kan Frankrikes president Nicolas Sarkozy verkligen stänga det fria Internet?

Nicolas Sarkozy som vet ungefär lika mycket om Internet som ett dörrhandtag, försöker nu få de ledande ekonomiska stormakterna med sig på förvandla det fria entreprenöriska Internet till en regeringsbyråkrati som skulle slänga ut nätneutraliteten och genom en serie drakoniska lagar göra Internetentreprenörernas omöjliga och den här bloggen olaglig,

Eric Pfanner skriver i New York Times om det bisarra E-G8-mötet där Sarkozy talar frihet medan han försöker driva igenom drakoniska copyright-lagar som b.la. skulle ge EU-regeringarna möjligheten att stänga ute misshagliga personer och organisationer från Internet genom ett ge regeringarna kontrollen över Internets DNS, dvs domännamnsystem.

Randy Newmans berömda “Short People” är till dig Nicolas!

Det skulle t.ex.plötsligt bli möjligt att stänga av de organisationer som stöder Jasminrevolutionen i det muslimska Mellanöstern, eller varför inte Republikanska Föreningen i Sverige? Istället för ett Internet som gagnar entreprenörer skulle vi få ett Internet som skulle fungera som en gammal gisten regeringsbyråkrati och vars främsta uppgift skulle vara att skydda makthavarna: G-8 Leaders to Call for Tighter Internet Regulation – NYTimes.com

Leaders of the Group of 8 industrialized countries are set to issue a provocative call for stronger Internet regulation, a cause championed by the host of the meeting, President Nicolas Sarkozy of France, but fiercely opposed by some Internet companies and free-speech groups. Multimedia Future of Internet Is Debated in Paris The G-8 leaders will urge the adoption of measures to protect children from online predators, to strengthen privacy rights and to crack down on digital copyright piracy, according to two people who have seen drafts of a communiqué the G-8 will issue at the end of a meeting this week in Deauville, France. At the same time, the document is expected to include a pledge to maintain openness and to support entrepreneurial, rather than government-led, development of the Internet.

Att texten säger raka motsatsen till vad Sarkozy försöker driva igenom är ingenting nytt. Det är som Barack Obama när han pratar fred i Mellanöstern.

Jag utesluter inte att EU kan komma att gå den här vägen, jag skulle t.o.m. tro att det är möjligt, men jag tror inte för ett ögonblick att USA medvetet skulle stänga av sin ekonomiska drivmotor på det här bisarra sättet.

Som Silicon har demonstrerat så måste Internet förbli fritt med Öppen Källkod och möjligheten för entrerenörer att blixtsnabbt utveckla ny teknologi utan att först behöva behöva be regeringar och myndigheter om lov. Om Sarkozy inte stoppas så är jag osäker på om den Öppna Kodrörelsen ens kulle överleva.

Men givetvis om EU vill begå ekonomiskt självmord så kommer USA inte att klaga.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – SVT Opinion

[tags] Internet, Net neutrality, Nätneutralitet, Facebook Google Verizon, Facebook Net Neutrality, Verizon Google, Technology News,,Internetcensur,Claes Svahn, [/tags]

2 thoughts on “EG8, kan Frankrikes president Nicolas Sarkozy verkligen stänga det fria Internet?

  1. Jennifer

    Intressant blogginlägg! För mig känns det inte som att Sarkozy kommer få igenom detta, med tanke på alla skandaler omkring honom på senaste får han nog först bygga upp sitt förtroende och privata liv på en säkrare nivå innan hans förslag går igenom, speciellt ett sådant här med den vikten. Jag personligen kan inte mycket om Sarkozy, men jag befinner mig just nu i Nice Franska rivieran, och det talas en del om honom. Som jag förstår det vet det franska folket inte riktigt vad dem tycker om honom. Men detta kan han ju bara inte få igenom, eller?!?

  2. Kerstin

    Det kommer säkert, både i EU och i USA, vartefter den sociala oron ökar även i dessa områden. Det handlar ju om att till varje pris försvara demokratin, alltså rätten för framför allt USA:s banker att utarma resten av världen!

Comments are closed.