Politik

Tortyr och mord på barn, privata Internet, kan Syrien och Iran verkligen stoppa globaliseringen?

Bashar al-Assad, diktatorn som fick bl.a. USA:s John Kerry, ordförande i Senatens viktiga Utrikesutskott, att tro att han var en förnyare som skulle demokratisera Syrien, verkar alltmer panikslagen allteftersom det står klart att han inte kan krossa Jasminrebolutionen i Syrien, som tvärtemot , som Nada Bakri skriver i New York Times, verkar växa vecka för vecka.Security Forces Restrained as Syrian Protests Spread.

Den svenska pressen, men inte den amerikanska vad jag kan se, har uppmärksammat att Assad inte drar sig för att kidnappa, tortera och döda 13:åringar, för att straffa demokratiaktivister. En brutalitet som är rent obeskrivlig och som förhoppningsvis äntligen kommer att få alla dom i väst som har trott på Assad som förnyare, att äntligen bryta med
diktatorn.

En anonym syrier skriver i Time Magazine om hur det nu verkar som om det kommer att bli den snabbt kollapsande Syriska ekonomin som kommer att få Assad på fall: Syria: If Protesters Don’t Get Assad, the Economy Will

With political uncertainty at a suffocating level, the Syrian pound has fallen against the U.S. dollar. As a result, Syrians are feverishly hauling their money out of banks — about 8% of all banks deposits have been withdrawn — and shifting it into more stable foreign currencies. GDP was predicted to grow at a steady 6% this year. Now, predictions are closer to a negative 3% contraction. “I think the crackdown on protesters will succeed in the next two months,” a senior western diplomat in Syria says. “But in six months time, the economy will have taken such a battering that [President Bashar al-]Assad will have lost the support of the majority of Syrians.”

Ingenstans följs utvecklingen i Syrien med så stor oro som i Iran, som tydligen Assad sitt fulla stöd med vapenleveranser, Internetcensur och tortyr.

Nu, som Christopher Rhoads och Farnaz Fassih skriver i Wall Street Journal, så försöker Iran i ett sista desperat försök att hålla Jasminrevolutionen från dörren, att skapa ett Internet utanför det riktiga Internet, som helt kontrolleras av regimen, en vision som inte är helt olik den som Nicolas Sarkozy målade upp i veckan: In Censorship Move, Iran Plans Its Own, Private Internet – WSJ.com

CHRISTOPHER RHOADS and FARNAZ FASSIHI The unusual initiative appears part of a broader effort to confront what the regime now considers a major threat: an online invasion of Western ideas, culture and influence, primarily originating from the U.S. In recent speeches, Iran’s Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei and other top officials have called this emerging conflict the “soft war.” On Friday, new reports emerged in the local press that Iran also intends to roll out its own computer operating system in coming months to replace Microsoft Corp.’s Windows. The development, which couldn’t be independently confirmed, was attributed to Reza Taghipour, Iran’s communication minister.

Frågan är om mullorna kommer att lyckas. Nordkorea och Myamar är de enda diktaturer som med berått mot har stängt sig ute från globaliseringen och i dagens globaliserade värld är det på sikt inte längre möjligt. Det kommer att skada den iranska ekonomin, men tydligen ör mullorna beredda att acceptera en drastiskt sänkt levnadstandrad för folket, massvält och allt annat som följer med den Nordkoreanska modellen.

Då tror jag snarare på Jasminrevolution även i Iran. För globaliseringen är idag så ingrodd i det moderna samhällets DNA att den inte längre går att stoppa. Och det är på det stora hela enbart positivt.

Axplock från den nordiska pressen:

Helsingborgs Dagblad: Nyheter,Dagen.se – Stora nyheter, Dagen.se – Stora nyheter, Dagen.se – kultur

[tags] Internet, Net neutrality,Iran, Syrien, Assad mord, Jasminrevolutionen, Privata Internet [/tags]

One thought on “Tortyr och mord på barn, privata Internet, kan Syrien och Iran verkligen stoppa globaliseringen?

  1. Per A.

    Uppgifterna om hur starkt det iranska stödet till Syrien bör nog tas med en ordentlig nypa salt. Det finns ett uppenbart intresse från ett antal aktörer att få Iran att framstå i så dålig dager som möjligt. Själv så har jag svårt att se hur det eventuella iranska stödet till Syrien skulle vara värre än de trupper från Saudi som aktivt hjälpte till att slå ned upproret i Bahrain inför omvärldens kameror.

Comments are closed.