Politik

Amerikansk sommarromantik. San Mateo County Fair och de amerikanska jordbruksmässorna


Klicka på bilden.

För svenska sommarälskare är den amerikanska sommaren ofta varmare, klibbigare, intensivare och kanske t.o.m. mer aningen mer romantisk.

Men inga långsemestrar, sommarstugor eller utlandssemestrar. Kanske flyger man ner till Disney World med barnen eller till Hawaii på en vecka med hela familjen.

Min egen introduktion till “the good old summertime” var brännboll under almarna en varm och klibbig sommardag i Cuyahoga Falls i Ohio med min amerikanska flickvän och hennes familj för många år sedan. Hela familjen samlad, varmkorv och hamburgare över en alldeles för varm grill, vilstolar och skratt och småprat långt in i skymningen.

Andra minnen: en sommardag med familjen ute vid Stilla Havsstranden i Santa Cruz här i Kalifornien; turister, det dånande havet, den brännheta piren. Eller en het sommardag i bilen i den oändliga San Joaquindalen på väg ner till dottern i La Jolla och University of Californian at San Diego. Fikapauser på små bensinstationer som luktade konstgödsel.

Den amerikanska sommaren kommer i många förpackningar, med många färger, ljud och intryck: svettiga ungdomar som glider nerför en lokal å i en eka i sommarhettan och hånglar litet på vägen. Young Johnny Jones he had a cute little boat. And all the girlies he would take for a float…

eller den nostalgiska Cruising Down the River från 1949, som sjöngs av besättningen på den brittiska M.S.Amethyst när de seglade nedför Yangtze-floden senare samma år, beskjutna av kommunisternas artilleri.

Crusing Down the River, den nostalgiska sommarvisan skrevs i England men kom att symbolisera den amerikanska sommaren.

Cruising down the river on a Sunday afternoon,
With one you love, the sun above waiting for the moon.

The old accordian playing a sen – ti – men – tal tune,
Cruising down the river on a Sunday afternoon.

The birds above all sing of love, a gentle sweet refrain;
The winds around all make a sound like softly fall – ing rain.

Just two of us to – geth – er, we’ll plan a hon – ey – moon
Cruising down the river on a Sun – day af – ter – noon.

När Crusing down the River översattes till svenska blev det tyvärr det rent vedervärdigt: Alla Fyrar Blinka.

Men den som vill upptäcka den riktigt typiska amerikanska sommaren bör söka sig till de små städerna, till parker och strandbad, skuggande träd och svalkande fontäner. Och mest av allt till jordbruksmässorna, the County Fair, USA:s egen Kiviks Marknad med trötta föräldrar, sockervadd och karuseller, skjutbana och överhettade och kinkiga barn i hundratals kommuner i början av augusti. Stånd med allt från jordbruksprodukter till den senaste popmusiken, och givetvis mängder med hamburgare, sockervadd och varmkorv.

De flesta kommuner har sin egen jordbruksmässa och ovanpå det så har Kalifornien sin egen som går ända tillbaka till 1854.

Ett absolut måste för alla USA-turister i sommar.

[tags]Sommar i Kalifornien, Amerikansk Sommar, Sommar i Silicon Valley, American Summer, Svensk och Amerikansk sommar [/tags]