Politik

Vi bygger en dator, så lätt och billigt är det.

När äldste sonen var på besök från Seattle för några veckor sedan så byggde vi en ny dator. Det är som när min mamma blev litet trött på vardagen, så köpte hon en ny klänning.

Är det verkligen värt att bygga sin egen dator nu när färdigbyggda datorer är så billiga? Ja om man vet vad man vill ha och kollar priserna så kan det bli både billigare och bättre.

Det här är en golvmodell som jag ska använda för att blogga och inte för att spela datorspel så de kan vara rätt enkel. Vi började med ett Datorchassi från Asus, men det finns många olika typer som alla är bra.

Sen installerade vi ett moderkort, ASUS M4A88TD-M/USB3 som vi satte fast i chassit. Den som inte har gjort det tidigare behöver hjälp för det här steget. Det är jättelätt men man måste veta i vilka hål de olika skruvarna ska gå. Vilket jag inte visste.

Sen installerade vi en AMD Phenom II Multi-Core Processor plus 4 GB Kingston minne KVR1333D3N9K2/4G på moderkortet. Mycket lätt.

Sen en 1 TB Samsung disk: HD103SJ med 32m cache, aningen svårare eftersom man måste veta vilka kablar man ska koppla upp den mot.

Sen var det bara att lägga till en 24 B1ST DVD-disk plus externa högtalare från Altec Lansing – VS2620 och en 23 tum Acer monitor så var vi klara.

Ja och sen Windows 7. Man kan givetvis lika gärna köra Ubuntu Linux som är gratis.

All hårdvara, som också finns i Sverige på länkarna ovan, på under $800, så var det inte alls dumt. Ungefär samma pris som för en iPad.

Och som sagt, nu har jag en stark, snabb och pålitlig som jag sen kan utöka med mer minne och mer diskar om jag skulle vilja.

Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt

[tags]Datorer, Asus, Vi bygger en dator , Samsung Disk, AMD Phenom II Multi-Core Processor,KVR1333D3N9K2/4G,ASUS M4A88TD-M/USB3[/tags]

5 thoughts on “Vi bygger en dator, så lätt och billigt är det.

 1. Christer W

  Jag har väl byggt de flesta som jag har haft. I allmänhet så brukar det ju följa med en manual till moderkortet där det går att se hur maskinen ska sättas i hop.
  Vill man lite mer så är hemsidan för moderkortet en bra källa för lite mer avancerade ändringar.

 2. Johannes

  Har faktiskt varit inne på att bygga ihop en dator en längre period, men eftersom jag inte riktigt är hemma på det området så har det ändå blivit så att jag köpt en färdigbyggd. Fast någon gång och när jag läst in mig ordentligt på det så ska jag faktiskt göra det. Det är faktiskt även om du kan få en färdibyggd dator för ett överkomligt pris, en rejäl prisskillnad och fördel med att göra det själv gentemot att köpa en färdig. Så rent ekonomiskt är det ju en ren vinstaffär.

  1. Lennart

   Johannes: Det är faktiskt inte alls svårt som jag skrev. Elektronikaffärer här i USA brukar ha gartis-undervisning i hur man gör. Och en annan fördel som jag inte nämnde är ju att om det sen blir något problem med datorn så kan man ju lätt byta ut den felaktiga komponenten med en ny.

Comments are closed.