Politik

Kungaskandalen: Aftonbladets Jan Helin knockar Advokatsamfundets Anne Ramberg

Jag måste erkänna att när man bor utomlands under långa perioder så är nyheterna från Sverige för det mesta ungefär lika spännande som gamla otvättade underkläder eller böcker om jordbruksreformer i Härjedalen på 1930-talet.

En av mina favoritexempel är när SvD med braskande rubriker längst upp på förstasidan skrev om att den helt okände akademiledamoten Knut Ahnlund hade hoppat av från Svenska Akademin. (Länken är från SVT men det var alltså i SVD jag läste den här helt bisarra artikeln)

Kungaskandalen är därför ett välkommet avbrott från den leda jag vanligtvis känner när jag läser nyheter från Sverige. Äntligen en riktig skandal med fjädrar som flyger, ursinniga rojalister, smaskiga nyheter som man aldrig tidigare hade fått läsa i den självcensurerade svenska pressen, kungen ännu mer förvirrad än vanligt, Silvia i tårar och familjen Bernadotte mot repen.

Expressen ger sin syn på vad regeringen borde göra för att reformera den helt otidsenliga monarkin: Utred monarkin – Ledare – Expressen.se

Alternativ ett: republik. Vilka befogenheter ska en president ha? Hur ska hon eller han väljas? Alternativ två: en reformerad monarki. Dra, som sagt, ett pennstreck över utrikesnämnden. Se också till att skilja kyrkan från staten. …. Dessutom bör det utredas hur insynen i kungahusets ekonomi kan öka (i och för sig inte en grundlagsfråga) och hur kungen ska granskas av riksdagen. … Slutligen måste likhet inför lagen upprättas. I dag åtnjuter statschefen straffrättslig immunitet, enligt regeringsformen. Skyddet gäller oberoende av om han eller hon anses ha begått en gärning som statschef eller som privatperson. I praktiken kan Sveriges statschef alltså begå mord utan att ställas inför rätta. Inget av detta fick 2004 års utredning ha några synpunkter på. Men det borde 2011 års upplaga självklart ha. Vad väntar du på, Fredrik Reinfeldt?

Men i Anne Rambergs debatt med Aftonbladets Jan Helin så är det Helin som vinner bara 2 minuter och en sekund in i matchen genom att säga “inte minst Anne Rambergs gode vän Anders Lettström…”, aj, supert gjort av Jan Helin. För som vän till kungafamiljen (enligt pressen) och Anders Lettström är Anne Ramberg faktiskt jävig i den här debatten, något hon inte nämnde med ett ord i början.

Och något som inte SVT heller nämnde.

Och så är det i cirklarna kring familjen Bernadotte. Eftersom dom inte kan granskas och tidningarna inte får eller vågar skriva något om dom så får vi, i DN:s ord, “ett kungahus som det knappast går att utkräva ansvar av, att monarkin göder en kultur av svassande och servilitet, där en Anders Lettström med en blandning av lätthet och omdömeslöshet kan dansa”.

Vi vet nu att kungen har ljugit medborgarna upp i ansiktet, också att regeringen Reinfeldt tydligen kommer att lägga locket på, trots att det alltså nu står klart att vittnen säger sig ha sett kungen på den strippklubb i Atlanta här i USA där han sade sig inte ha varit.

Bollen verkar vila hos de tidigare så republikanska Folkpartiet. Om dom skulle ansluta sig till Socialdemokraterna och kräva en reform av monarkin då skulle det bli ett svidande nederlag för de rojalistiska Moderaterna och skattebetalarna skulle kunna få tillbaks några av de miljoner som idag går till Madeleine i New York och Carl Philip var han nu befinner sig. Jag undrar dock om inte FP kommer att svänga upp bakom Moderaterna precis som dom gjorde i FRA-frågan.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Expressen: Nyheter, Resumé: Nyheter,SVT

Länkar:Kungafamiljens hemsida

[tags] Republikanska Föreningen,Bernadotte, Bertil Hult Victoria mutbrott, Gunnar Stetler, Hovet mutor, Kronprinsessan och USA, Kronprinsessan Viktoria och USA, Kungahuset, Kungahuset och USA, Kungen och USA, Mutskandal Hovet, President i Sverige, Prinsessbröllopet, Rojalister i Sverige, Royal wedding Sweden, Swedish royal family, Swedish royal wedding, USA och Kungen, Varumärket Sverige, Varum?rket Sverige i USA, Victoria Mutbrott, Victoria och Daniel,Anne Ramberg Jan Helin, Anne Ramberg kungen, [/tags]

13 thoughts on “Kungaskandalen: Aftonbladets Jan Helin knockar Advokatsamfundets Anne Ramberg

 1. roger

  Så gott som varenda nattklubb i det här landet har kriminella kopplingar, så jag kan lova att alla riksdags/regeringsmän, enligt den nya republikanska normen, har samröre med grovt kriminella.

  Det är nog få som är emot att media granskar. Men kopplingen att kungen varit på strippklubb till att han är i samröre med grovt kriminella är ju skrattretande, det är därför folk tröttnat på medias uppförstoringar och kanske kan uppfattas vara emot granskandet.

 2. Mary

  Jag är minst sagt förundrad över att gangstrarna får så stort utrymme i media, att deras ord går före alla andras. De brukar väl inte gilla dagsljus på det här sättet. Som rutinerad morsa tänker jag genast att något annat är i görningen.

  Perosnligen bryr jag mig inte så mycket om vad Kungen pysslar med. Han finns där och det är OK.

  1. Lennart

   Mary: Tack för kommentaren! Orsaken till att jag är speciellt intresserad av din åsikt i den här frågan är att jag som du vet följer din blogg, som inte är helt olik min egen, även om jag har betydligt fler bilder 🙂 och har väldigt svårt att förstå hur en intelligent moderat, som ju borde vara helt emot medfödda privilegier och för ett meritokratisamhälle som det här i Silicon Valley, inte automatiskt är för republik. Det är något som inte stämmer.

   Frågan som jag ser den från amerikansk horisont är, är medfödda privilegier förenligt med demokrati? Det kan det ju aldrig vara. Om vi anser att vissa jobb i samhället ska vikas för vissa familjer så är vi ju tillbaks till den gamla ståndsriksdagen, till en tid när kvinnorna inte ens tilläts rösta.

   Sen ser jag frågan om de kriminella och pressen í ett litet annat ljus. Hade inte kungen genom Anders Lettström tagit kontakt med gangstrarna och hade inge kungen enligt vittnen besökt porrklubbar som drevs av gangstrar så hade tidningarna aldrig brytt sig om gangstrarna.

   Eftersom varken polis, regering eller riksdag får granska kungafamiljen så kan vi ju inte helt strunta i om statschefen hamnar i beroendeställning till kriminella. Det är som jag ser det en fråga av största intresse för hela svenska folket.

   Till sist, vad kungen sysslar med i det privata. Ordet “Privatlivet” verkar plötsligt ha omdefinierats av kungahuset.
   Om Fredrik Reinfeldt gick på porrklubbar som drevs av kriminella så tror jag att de flesta skulle reagera, för det är inte längre något han gör hemma på kammaren. Då blir privatlivet offentligt.

   Privatliv är något som verkligen är privat, men att röra sig ute på stan i kriminella kretsar är inte privat även om det inte sker på arbetstid.

   Åsikter?

 3. Johnny

  Lennart, “fria pressen har all rätt att granska kungens högst betänkliga uppträdande”

  “Granska” säger du och Jan Melin (AB) när det handlar om att kasta så mycket skit som möjligt på kungen och monarkin i syfte att kränka och vanära en människa, för att chokera och sälja. Det är inte kungens sätt att sköta sitt jobb med att klippa band eller ta emot blommor på slottsbacken på sin födelsedag som AB “granskar”, utan de ägnar sig åt kungens privatliv som varken de eller någon annan har att göra med.

  Kungen har all rätt att gå på vilken nattklubb han vill, utan att bli smygfilmad av gangsters i utpressningssyfte. Pressen har inte att göra med om kungen varit på den eller den nattklubben, i vilket sällskap eller om kungen tyckte att det fanns vackra och lättklädda kvinnor där. Vänstervinklar journalisten på TT (Sveriges socialistiska nyhetsfilter) ställer frågor till kungen som han inte har att göra med och gör det bara för att försöka misskreditera kungen.

  Pressen har passerat alla gränser och ägnat sig helt åt en förtalskampanj av kungen. Vem granskar journalisterna? Har Jan Melin sett en naken kvinna på bild? Har han varit på nattklubb? Fanns det lättklädda kvinnor där? Har han porrsurfat? Har han varit berusad någon gång? Vilket dravel.

  Det har tidigare varit tabu att skämta om kungen och skriva förringande om kunga familjen, nu har detta tabu tydligen upphävts. Kungafamiljen har tidigare stämt tyska medier och nu är det definitivt dags att stämma svenska media för förtal och ärekränkning och till skillnad från dig tror jag han skulle vinna stort.

  Att försöka skandalisera kungen för att avskaffa monarkin och införa republik är totalt fel väg. Republikanerna borde ägna sig åt att förklara varför en republik är så mycket bättre än en monarki och inte sänka sig ner till att kasta skit på kungen.

 4. Bosse

  Nåväl Lennart när det gäller demokratins vara eller inte vara är min ståndpunkt glasklar, som jag skrivit tidigare:
  “Jag vill att monarkin avskaffas genom demokratiska beslut som ytterst grundar sig på att en majoritet av svenska folket äntligen kommit till insikt om det otidsenliga med ett kungahus i ett modernt demokratiskt land en bit in på det 21:a århundradet.”
  Om detta är vi nog tämligen överens.

  Det jag vänder mig mot när det gäller den nuvarande såpan är inte att kungen granskas. Det är både bra och nödvändigt även om jag personligen fullkomligt struntar i om han besökt ett antal strippklubbar eller inte.

  Och det var inte om kungens eskapader jag tänkte skriva utan om det faktum att hela den här historien började med att en till synes seriös journalist – alltså en person med verklig makt – umgås privat med en gangster, en ledare för juggemaffian, och skriver en hyllningsbok om denne. Jag tycker det är mycket märkligt att ingen reagerar det minsta på att journalister umgås privat med maffian. Vilka andra makthavare som helst här i samhället skulle garanterat och med all rätt få ett helvete om de gjorde detsamma, då granskade av kanske samma journalister som nu spelar under täcket med maffian. Nu är nästa hyllningsbok av en av gangsterkungens mer simpla underhuggare på gång, en underhuggare som också med medias bistånd räknar med att tjäna grova pengar på några simpla nattklubbsbilder.

  Just i den här såpan finns det alltså betydligt större skurkar än vår naive kung och hans dumma överklasskompisar. Maffiagängens strategi att skaffa sig inflytande i media genom privat umgänge med korkade journalister är hur tydlig som helst, och vilket samhälle leder det till? Journalisterna ska granska makten, men vem granskar journalisterna?

  1. Lennart

   Bosse: Bra skrivet. Så vem är den här journalisten vi talar om, vad heter han?

   Vem ska granska journalisterna, men det är en fundamental del av demokratin, om journalister begår brott så kommer dom att straffas, precis som vi andra. Det är inte något slags problem. Om vi hade en regeringsinstans som granskade journalisterna så har vi censur, som jag är säker på att du inte vill.

 5. Johnny

  Instämmer helt med vad Bosse skriver ovan. Journalister som försöker använda sig av grovt kriminella utpressares uppgifter och påstådda olovligt tagna bilder för att väcka upprördhet och profitera på ökad försäljning och annonsintäkter är förkastligt. Journalisternas demokratiska uppdrag om ärlig rapportering av verkligheten är helt borta, nu gäller det att skapa rubriker med alla medel för det säljer. Vem granskar journalisterna? Har de varit på nattklubb? Blev de smygfilmade? Har de sett en kvinna naken på bild?

  Förhoppningsvis stämmer hovet TV4, DN och Aftonbladet på många miljarder för förtal och ärekränkning. Det spelar ingen roll om bilderna är falska eller äkta. Kungen har lika stor rätt som alla andra människor att gå på vilken nattklubb han vill, utan att bli smygfotograferad och utpressad av gangsters.

  Naturligtvis har alla svenskar rätt att diskutera vår konstitution och om vi skall ha monarki eller republik, men att sensationslystna journalister förtalar kungen med hjälp av uppgifter från grovt kriminella är skandal.

  1. Lennart

   Johhny: Du måste verkligen hålla dig till fakta. Först av allt är det förbjudet för regering, riksdag och polis att granska kungen. Vi har fortfarande en fri press och den fria pressen har all rätt att granska kungens högst betänkliga uppträdande. Pressen får använda vilka källor det vill, det är därför den kallas fri.

   Pressfriheten är reglerad i lagen och det är svårt att ta någon på allvar som vill inskränka pressfriheten för att skydda kungen.

   Kungen vet att han inte kan stämma den fria pressen, det har hovet aldrig gjort i Sverige vad jag vet. Han skulle omedelbart förlora.

 6. Bosse

  En sak som kommit fram tydligt i den här kungaaffären och som jag ser som ett stort problem är hur vissa journalister har en fallenhet för att liera sig med grovt kriminella. Samma journalister som kan ta heder och ära av en vanlig Svensson för skit och ingenting kan i nästa sekund fjäska och lisma för maffiaföreträdare och gå deras ärenden. Att vi har journalister som inte begriper bättre, alternativt helt saknar skrupler, är en skam för journalistkåren.

  1. Lennart

   Bosse: Men det faller ju på sin egen orimlighet. Om kungens vän Anders Lettström bevisligen försöker köpa loss bilder från en kriminell och denne avslöjar det och Lettström då erkänner det, menar du då att pressen INTE ska ta upp fallet. Vi vet redan att polisen och regeringen enligt grundlagen inte får göra det. Så du vill alltså att kungen och hans vänner ska gå fria?

   Vilket samhälle leder det till?

   Pressen ställer den helt naturliga frågan om vad det var som Lettström försökte köpa loss? Dessa bilder finns bevisligen för journalister har sett dom och kungen ska finnas med på bilderna.

 7. H2

  Hur man än vänder och vrider på det så är CG den bäste kungen vi har i Sverige för tillfället.

 8. Marcin

  Jag förundras över att man lägger tid och möda på om kungen knullar luder eller inte när många andra horor i det landet säljer minor och vapen som civila i andra länder skadas utav. Vi är inbegripna i ett krig på en suverän nation. Vapnen flödar och ingen vågar gräva i skiten, istället ska vi tycka det ena än det andra om kungen. Skriv om statsskulden och vilka det är som äter våra skattepengar via räntan. Aj aj waj waj. Måtte han pippa slut på alla luder i hela europaunionen!

Comments are closed.