Politik

USA tappar rösten, Voice of America och Radio Free Europe försöker modernisera

Voice of America i Washington

När jag växte upp i Uppsala mitt i det svenska folkhemmet så brukade jag lyssna på Voice of America, det kändes kosmopolitiskt och litet spännande och var ett bra sätt att läsa sig engelska.

Då var USA:s skattefinansierade radiostationer, VOA, Radio Free Europe, Radio Free Asia och allt vad de hette en del av ett globalt nätverk av amerikanska medier som förde fram USA:s budskap om frihet, demokrati, låga skatter, och intressanta reportage om USA.

Idag påminner de en gång så stolta amerikanska propagandastationerna mest om den lappade och sönderfallande motorvägen Interstate 280 här i Silicon Valley.

Mark Landler skriver i New York Times om hur regeringen nu försöker modernisera de amerikanska propagandamedierna, och hur man möter hårt motstånd från kongressen: Digital Retooling of Voice of America Faces Political Hurdles – NYTimes.com

With the Obama administration embarking on a fundamental overhaul of Voice of America and other official broadcasters — one that seeks to adapt their traditional diplomatic missions to the era of Facebook and Twitter — Mr. Rohrabacher’s response could be a foretaste of battles to come. As part of its yearlong review, Mr. Isaacson’s board is seeking ways to streamline and modernize Voice of America and its sister networks: Radio Free Europe, Radio Free Asia, Alhurra, and Radio and TV Martí. Each service has its protectors in Congress — Cuban-American lawmakers fiercely defend Radio Martí, for example — and they are likely to view any change as a threat. … To be sure, the broadcasters have made significant strides. Voice of America is inviting listeners to file reports about the uprisings in Bahrain on Facebook, while Radio Free Asia is aggressively developing technology to circumvent firewalls that the Chinese government puts up to block its transmissions..

Det är ironiskt att tepåserepublikanerna som säger sig vilja sänka skatterna till nästan ingenting inte helt enkelt lägger fram ett förslag att stänga alla de skattefinansierade amerikanska propagandastationerna. Men tepåserepublikanerna är nu en gång för alla inte speciellt logiska.

Idag är det Internet och webben som gäller och Washington har fått konkurrens av Al Jazeera och gräsrotsmedier som Twitter och Facebook, intressant nog även dom från USA, men nu privata och inte regeringsstyrda.

Jag har svårt att tro att Washington någonsin kommer att kunna återta sin tidigare så dominanta mediaposition. I ett tecken på hur USA håller på att utvecklas så är det inte längre Washington utan Silicon Valley och de webbaserade amerikanska webbföretagen här som nu för ut USA:s budskap, genom att ge människor världen över chansen att föra fram sina egna budskap och berättelser. Och det är enbart positivt.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Debatt – Senaste debatta,
DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl

[tags]Voice of America, Amerikanska Medier, Radio Liberty[/tags]

2 thoughts on “USA tappar rösten, Voice of America och Radio Free Europe försöker modernisera

 1. Bossebus

  “….Washington har fått konkurrens av Al Jazeera och gräsrotsmedier som Twitter och Facebook, intressant nog även dom från USA, men nu privata och inte regeringsstyrda…..”.

  Lyssnade aldrig på VOA,det var något läskigt lögnaktigt över det hela.

  Såvitt jag minns rättade sig dom stora kanalerna (CNN mm)helt efter regeringens censurkrav…det må vara hänt men man rättade även ledet för propagandakrav. (Iaf efter första Irakinvasionen). Om vi pratar modern tid…

  I övrigt kan man begrunda http://www.spike.com/video-clips/n6u7wi/confederate-honey-1940

 2. Björn Nilsson

  Har bara rattat in VOA någon enstaka gång för väldigt många år sedan, kanske någon gång på sjuttiotalet när Sovjet ännu fanns och var stort och starkt – VOA spelade be-bop som ju var poppis på fyrtiotalet men nu rejält förlegat. Sedan tog jag in Moskva, och där spelade man folkmusik från Moldavien på syntar. Betydligt modernare, särskilt då. Och så kom ju faktiskt en sorts revolution i Sovjet ett par årtionden senare, medan USA väl fortfarande lunkar på med be-bop, eller …?

Comments are closed.