Politik

Gud och miljöteknik, supermakten USA på efterkälken på green tech-området

Eftersom det inte står ett ord om miljöteknik i bibeln, varken i det gamla eller nya testamentet, så vägrar republikanerna i Washington att befatta sig med miljöteknologi, ett av de viktigaste nya teknologiområdena som överhuvudtaget finns.

Min lilla villa här i hjärtat av Silicon Valley är ett primärexempel på hur oerhört energislösiga de flesta amerikanska byggnader är. Vi har satt in tvåglasfönster och tätat och isolerat de papperstunna plankväggarna.

Men det räcker inte och vi har helt enkelt inte råd att riva hela villan och bygga nytt. Lyckligtvis bor vi i Kalifornien så man kan överleva utan värme på vintern. Men om man multiplicerar vår villa med hundra miljoner andra villor så är energislöseriet helt enkelt ofantligt.

Medan politikerna i Washington käbblar så har Kina och EU tagit ledningen och det kommer att bli allt svårare för USA att hinna ikapp.

Elisabeth Rosenthal Leicester skriver i New York Times om hur ett brittiskt företag nu har gett sig in på den amerikanska miljöteknik-marknaden, där man antagligen kommer att tjäna stora pengar eftersom det inte finns någon egentlig konkurrens (utom här i Silicon Valley) : U.S. Said to Be Falling Behind in “Green” Technologies – NYTimes.com

… the Mark Group recently opened its newest office in another country, one with a relative paucity of expertise in the company’s specialty of cutting home energy bills and greenhouse gas emissions. The office is in Philadelphia. “The United States was a nearly untouched market with 120 million homes, most of them very energy-inefficient — it was a massive opportunity,” said Bill Rumble, the company’s commercial director, who had recently returned from its new American headquarters.

Vad som är intressant är att Mark gruppens inträde på USA-marknaden är ett resultat av Storbritanniens s.k. Green Deal-politik, ett initiativ som stöds av den konservativa koalitionsregeringen. I Storbritannien är minskningen av koldioxidutsläppen en av de få områden som stöds av alla politiska partier, både till höger och vänster. Alla partier accepterar att klimatförändringen är ett allvarligt problem och ser investeringar i cleantech teknik som en tillväxtmöjlighet snarare än som en betungande skyldighet.

Men så är det alltså inte här i världens enda supermakt, där man föredrar att satsa miljarder på “Kriget Mot Terrorismen”. Och då får amerikanerna heller inte bli förvånade att mer klarsynta länder tar över ledningen.

Länkar: San Francisco-baserade Climate Works.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Utrikes,SvD – Utrikes, Resumé: Nyheter, Ekot

[tags] , [/tags]