Politik

USA-ekonomin, Obama och presidentvalet 2012

USA-ekonomi har inte återhämtat sig som de flesta hade trott och det är fullt möjligt att det ännu kommer att ta flera år innan kan gräva sig ur vad som redan har blivit den längsta och svåraste ekonomiska krisen sen den stora depressionen på 1930-talet.

Men medan den krisen ledde till Franklin D Roosevelts New Deal som i sin tur ledde till den svenska Välfärdsstaten så har dagens kris inte framkallat några som helst innovativa lösningar, inget nytänkande utom tafatta försök att balansera budgeten och republikanernas ständiga rop på mer och större skattesänkningar och mer pengar till de redan rika.

Jon Hilsenrath skriver i Wall Street Journal om Centralbankschefen Ben Bernankes pessimistiska uttalande om USA-ekonomin:Bernanke Expects Economy to Pick Up in 2011, but Recovery ‘Uneven’ – WSJ.com

Federal Reserve Chairman Ben Bernanke offered a relatively glum view of the U.S. economy, acknowledging that it is growing more slowly than the Fed had expected, but predicted improvement later this year. “The U.S. economy is recovering from both the worst financial crisis and the most severe housing bust since the Great Depression, and it faces additional headwinds ranging from the effects of the Japanese disaster to global pressures in commodity markets,” Mr. Bernanke said Tuesday, seeking—as he has before—to moderate expectations that the central bank can solve the economy’s lingering problems on its own.

I en intervju med Wall Street Journal, sade Charles Evans, ordförande för Federal Reserve Bank of Chicago, att han räknar med att ekonomin växer med 3% till 3,25% under år 2011 och 3,5% till 3,75% under år 2012, detta jämfört med den 4% tillväxt han förväntades sig före den senaste raden av nedslående ekonomiska data.

Fortsatt ekonomisk kris nästa år kommer att avsevärt minska Obamas chanser till återval och öka republikanernas chanser att inte bara vinna presidentvalet utan också kanske kontroll över Kongressens båda kamrar. Det skulle i så fall bli början till ett synnerligen farligt och inte minst militant och krigiskt USA.

Vi får inte glömma att ovanpå finanskrisen i Washington så brottas så gott som alla delstater med sina egna budgetkriser, inte minst Kalifornien, som trots IT-industrins framgångar nu måste dra åt svångremmen som aldrig förr.

Nu är det alltid svårt att slå en sittande president, men republikanerna vädrar blod och det oförblommerade hatet mot den oamerikanske (läs svarte) Obama är utbrett, speciellt i det i valet så viktiga sydstaterna.

Olycksmolnen hopar sig onekligen.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Debatt – Senaste debatta,
DN.se – Debatt – Senaste debatta, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags] Wall Street,US Economy, Ekonomin,USA-ekonomin, Timothy Geithner, Finansdepartementet i USA, Centralbanken i USA, Treasury Department,, [/tags]