Politik

Kan USA:s Pentagon och en grupp fildelare skapa ett nytt Internet för dissidenter?

Obama-regeringen som liksom den svenska regeringen är helt emot fildelning i det egna landet och som dessutom liksom Sverige massavlyssnar den egna befolkningen in på bara kroppen, satsar nu på att utveckla fildelnings-baserade system som kan användas av dissidenter för att kringgå censur och massavlyssning i länder som Syrien, Libanon, Iran, Kuba, Kina och Nord Korea.

Jag är säker på att den här nyheten kommer att få Beatrice Ask att gå i taket, för om den här teknologin gör det möjligt för demokratiska fildelare att kringgå lagen i totalitära länder så kan den givetvis också användas av “kriminella” fildelare i Sverige och USA. Det är som bekant skillnad på folk och folk.

New York Times-reportrarna James Glanz och John Markoff skriver om det hemliga amerikanska projektet: U.S. Underwrites Internet Detour Around Censors Abroad – NYTimes.com

The Obama administration is leading a global effort to deploy “shadow” Internet and mobile phone systems that dissidents can use to undermine repressive governments that seek to silence them by censoring or shutting down telecommunications networks. … Financed with a $2 million State Department grant, the suitcase could be secreted across a border and quickly set up to allow wireless communication over a wide area with a link to the global Internet. … The State Department, for example, is financing the creation of stealth wireless networks that would enable activists to communicate outside the reach of governments in countries like Iran, Syria and Libya, according to participants in the projects.

Vi får ta det för givet att alla de här systemen har en bakdörr för amerikanska FRA, dvs NSA, att kunna massavlyssna dissidenterna för att försäkra sig om att de verkligen är frihetsälskande, dvs stöder USA, och inte terrorister, dvs inte stöder USA. Att en rörelse skulle kunna vara demokratisk och inte stöda den amerikanska utrikespolitiken (som t.ex. mer billig olja till amerikanska SUV: n och strunta i den globala uppvärmingen) tror jag aldrig skulle falla någon in i Washington.

Men det är mer komplicerat än så för vi får inte glömma att hela det moderna Internet utvecklades som ett Pentagonprojekt, så Pentagons inblandning behöver inte nödvändigtvis vara negativt. L

Och om den här teknologin kommer att göra det möjligt för dissidenter i totalitära länder att kommunicera med omvärlden så kommer den förr eller senare även att finna sin väg till USA och Sverige.

Och vi får också komma ihåg att den öppna kodrörelsen själv inte är så dum på att hitta på sätt att kringgå myndigheter

Den som redan nu vill använda anonymiseringsteknologi precis som vilken dissident som helst kan använda
Tor.

Att Internet och speciellt då tjänster härifrån Silicon Valley som Facebook och Twitter verkligen är revolutionerande har vi fått ovedersägliga bevis på genom Jasminrevolutionen. Och det är just därför som diktaturer som Syrien och Iran, för att inte tala om Nord Korea, jobbar så hårt på att censurera (Kina) eller t.o.m. helt stänga av det öppna Internet (Iran) och ersätta det med en helt stängd version.

P.S. Nu har den här nyheten även uppmärksammats i svenska medier ”Skuggande” nätverk för kommunikation Obamas stöd till oliktänkande.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no, digi.no, svt.se – SVT Opinion, Ekot, Ekot

[tags] Internet, Net neutrality, Nätneutralitet, Facebook Google Verizon, Facebook Net Neutrality, Verizon Google, Technology News,Internetcensur,Claes Svahn, Pentagon Internet för dissidenter, Internet dissidenter[/tags]

5 thoughts on “Kan USA:s Pentagon och en grupp fildelare skapa ett nytt Internet för dissidenter?

Comments are closed.