Politik

Hur utvecklingen inom medicinen och röntgendiagnostiken visar hur datorerna håller på att revolutionera arbetsmarknaden

Plötsligt är tjejen i kassan på ICA borta, ersatt av en dator. Samma när vi ska checka in på Arlanda eller när vi ska checka ut en bok på bibblan eller kolla vårt konto på banken.

Men datoriseringen av jobben slutar inte med att tråkiga rutinjobb försvinner. Datoriseringen tränger idag in på alla områden allteftersom all information som överhuvudtaget finns digitaliseras. Som t.ex. elmätaren på min lilla villa här i Silicon Valley.

Röntgendiagnostiken, som min pappa jobbade med som överläkare på Samariterhemmets Sjukhus i Uppsala, idag en del av Akademiska Sjukhuset, och inom vilken han var internationellt erkänd inom mjukdelsröntgen, är ett bra exempel på hur utvecklingen går just nu.

Jag minns honom väl när han satt framför det baklysta röntgenskåpet på Sammis och studerade röntgenbilderna som på den tiden var gjorda av Celluloid.

Första steget mot datoriseringen kom i mitten på 1980-talet med en standard som heter Digital Imaging and Communications in Medicine eller DICOM och som, enligt Wikipedian är en standard för hantering, lagring, utskrift och överföring av medicinska digitala bilder och information relaterad till dessa bilder. DICOM specificerar huvudsakligen ett filformat och ett kommunikationsprotokoll..

Hand i hand med DICOM kom Picture archiving and communication system,PACS, .

Med DICOM och PACS kunde röntgenbilderna digitaliseras, lagras och distribueras inom sjukhusen via HTTP-protokollet. Idag tar röntgenbilder, som lätt kan bli upp till 50 Megabytes eller större i storlek, upp mer utrymme på datordiskar världen över än något annan datatyp, inklusive filmer.

Idag är röntgenbilderna inte längre enbart tvådimensionella utan tack vare Datortomografin, ofta tre-dimensionella. Vi kan alltså se människokroppen som den verkligen ser ut.

Men bilderna tyddes fortfarande av läkare, som inte alltid kunde hitta de ofta mikroskopiska tecknen på anomalier på bilderna. Jag minns hur min pappa kom hem och skakade på huvudet över hur läkare han jobbade med hade missat viktiga ledtrådar.

Men tack vare den snabba utvecklingen på datorområdet är det idag möjligt för avancerade datorprogram att tyda röntgenbilder och hitta symptom som t.ex. artärbråck på bilderna. (Långt ifrån alla symptom kan givetvis hittas, men fler och fler). Dataprogrammen kan också förbehandla bilderna och göra det lättare för läkarna att tyda dom.

Till det läggs nu något som kallas Analytics.

Euresist-pojekted inom HIV-medicinen visar att det nu börjar bli möjligt att lagra stora mängder symptom och framgångsrika behandlingar i databaser. Läkare kan matcha sin patient med patienterna i databasen och sen matcha patientens symptom med de framgångsrika behandlingar för just den sortens patient som finns i databasen.

Det här betyder att läkaren inte längre enbart behöver lita på sin erfarenhet och minne för tidigare fall utan har tillgång till ett kollektivt minne av framgångsrika behandlingar.

Om man till det lägger DNA-teknologin som idag för första gången är tillgänglig för alla på t.ex. Silicon Valley-företaget 23andMe så förstår man verkligen att vi är på väg in i en helt ny värld.

Det här är en mycket stor sak, en historisk utveckling som visar hur datorerna alltmer blir våra jämlikar.

Och så här är det inom alla yrkesområden. Om den information som används inom ett visst yrkesområde kan digitaliserats så kommer datorerna förr eller senare att ta över allt rutinarbete och sen fortsätta uppför stegen till, ja till dom förstulet knackar på vårt kontorsrum.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
GT: Nyheter, Politiken.dk Seneste nyt, Dagen.se – kultur, svt.se – SVT Opinion

[tags]DICOM, PACS, Röntgendiagnostik, Samariterhemmet i Uppsala, Arne Ragnar Frantzell , Datoriseringen av jobben, Datoriseringen, Euresist, Analytics [/tags]

5 thoughts on “Hur utvecklingen inom medicinen och röntgendiagnostiken visar hur datorerna håller på att revolutionera arbetsmarknaden

 1. Janne Norberg

  Här i vårt län har landstinget slutit avtal med externa företag/läkare utomlands som bedömer röntgenbilderna. På så sätt kan man röntga sent en eftermiddag och ha svaren tidigt nästa morgon.

  Häromdagen var jag till min tandläkare som även hon investerat i en digital röntgenutrustning med bildskärm intill patientens stol så att även jag fick titta på bilderna och hon förklarade vad som syntes. Stolt blev jag då inga hål eller andra skador hittades på mina tänder

 2. Hannu Komulainen

  Datorer är snabba och har ett stort minnen, men finns det något som talar för att morgondagens datorer skulle kunna tävla med den mänskliga intelligensen? AI och “expertsystem” har ju funnits i många decennier utan att infria förhoppningarna. Datorn är ett utmärkt hjälpmedel men i sig fortfarande stendum.

 3. Marcin

  Snart skriver datorn bloggen bättre än vad du gör…

  Men just sammankopplingen av arvsmassan och tidigare diagnoser och behandlingar kan bli någonting riktigt bra. Skyddet av data blir än mer viktigt då dess integritet kommer vara avgörande för tusentals vårdsökande människor.

  Framtidens “T-fiende” knåpar inte på vägbomber längre, utan modifierar våra behandlingsdatabaser.

Comments are closed.