Politik

All kunskap i mobilen: Googles spännande nya sökfuntioner gör oss alla smartare .

Webben befinner sig för närvarande i en aldrig tidigare skådat utvecklingsfas, som håller på att förändra alla våras liv.

Jag är på väg till ett IT-möte i Köpenhamn och kan se Köpenhamns-bussarnas avgångstider direkt i mobilen. Inte bara när de ska avgå utan när de verkligen avgår. Samma sak för bussar, tåg och flygplan här i Silicon Valley.

Men det är bara den första lilla början, det är nu möjligt för datorer att se vad en bild föreställer och att sen hitta andra bilder av samma sak, som tex. den där ångvälten som din farmor alltid har velat köpa. På sikt öppnar det här för en mängd nya tjänster, t.ex. inom sjukvården.

Claire Cain Miller skriver i New York Times om Googles nya söktjänster: Google Finds Ways to Search Faster and Without Typing – NYTimes.com

How fast is fast when talking about search? Google thinks it can be even faster — and easier — and one way is by eliminating typing altogether, at least in some cases. Google users will be able to search by talking to a computer or dropping an image in the search box, the company said Tuesday at Inside Search, an event in San Francisco. Google will also pre-load the Web pages it predicts users are most likely to click to save two to five seconds during a search. “Search is at the core of our business,” said Alan Eustace, senior vice president of knowledge at Google. “The investment levels are continuing and increasing.” His title — head of knowledge, not search — is new after a reorganization directed by Larry Page, Google’s chief executive, and reflects a shift in focus at the company.

En av orsakerna till att den här bloggen är vad den är, är att jag utan att skryta, är väldigt bra på att Googla. Det är så jag ofta sätter samman och faktakollar mina inlägg. Men de nya sökfunktionerna hjälper inte bara oss vanliga människor. Visste ni att läkare och andra yrkesmän och kvinnor också dom använder Google-liknande funktioner för att söka efter fakta på deras interna webbar. Och där gäller de inte bara att söka efter bussavgångar eller priserna på ICA, där gäller det ofta liv och död.

Så den hör utvecklingen är oerhört viktig. Den ger plötsligt människor över hela jorden möjligheten att hitta all den information är intresserade av. Och det är just den möjligheten som ställer till så mycket besvär för diktatorer i Mellanöstern, politiker och helt vanliga kungafamiljer i Sverige.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no

[tags] Google Silicon Valley, Mountain View, Google Wallet,Google sök, Sök på Google, Google search [/tags]