Politik

Mänskligheten och Internet, Michael Chorost World Wide Mind: The Coming Integration of Humanity, Machines, and the Internet

De senaste två-tre åren har sett en helt ofattbar utveckling inom IT-teknologin. Den mobila webben med pekskärmsmobiler och läsplattor som iPad, ett allt snabbare bredband och de gigantiska datormolnen som ger all världens människor tillgång till billiga och ofta helt gratis tjänster som epost, video, musik, nyheter och kanske allra viktigast, möjligheten att samarbeta med människor från världens alla hörn och gemensamt skapa en global kultur, som Wikipedian. I varje fall dom som bor i demokratiska länder med ett bra bredband och sin egen dator.

Först satt vi framför skrivbordet och lekte sekreterare medan vi surfade på webben. Idag vandrar vi omkring på gatorna eller sitter på bussar och tåg och läser senaste nytt i våra surfplattor. Hur blir det i framtiden? Kommer vi kanske rent av att ha Internet-prylar inbyggda i kroppen?

Michael Chorost är en man som föddes med dålig hörsel och som blev helt döv i 30-årsåldern. Sen fick han helt oväntat hörseln tillbaks genom ett inplantat. I sin bok Rebuilt skrev han om hur han upplevde sitt nya liv, uppkopplad till vad som i praktiken var ett datoriserat öra.

I sin nya bok bygger han vidare på iden om allt med avancerade implantat som inte bara kan stärka vår hörsel men kanske också ge oss direktuppkoppling till tjänster på Internet.

Sue Halpern recenserar Michael Chorosts bok i New York Review of Books:Mind Control & the Internet by Sue Halpern | The New York Review of Books

Michael Chorost is a man who has benefited from a brain–computer interface, though the kind of BCI implanted in his head after he went deaf in 2001, a cochlear implant, was not inserted directly into his brain, but into each of his inner ears. The result, after a lifetime of first being hard of hearing and then shut in complete auditory solitude, as he recounted in his memoir, Rebuilt: How Becoming Part Computer Made Me More Human (2005), was dramatic and life-changing. As his new, oddly jejune book, World Wide Mind: The Coming Integration of Humanity, Machines, and the Internet, makes clear, he is now a cheerleader for the rest of us getting kitted out with our own, truly personal, in-brain computers. In Chorost’s ideal world, which he lays out with the unequivocal zeal of a convert, we will all be connected directly to the Internet via a neural implant, so that the Internet “would become seamlessly part of us, as natural and simple to use as our own hands.”

Futurism som det här kallas är kul på samma sätt som science fiction men knappast något man kan ta på allvar. Mer intressant är något som jag har insikt i, nämligen sjuka eller mycket gamla människor som är uppkopplade till olika mätinstrument som automatiskt skickar information till sjukhusen. Sånt finns idag och kallas Home Health här i USA. Samtidigt kommer mobilerna att bli allt mer avancerade när det gäller sök, som jag skrev om igår. Att inplantera prylar i kroppen för att komma ut till Internet tror jag inte på eftersom vi redan har en sån pryl i mobilen.

Mer intressant är utvecklingen på sökområdet, där vi snart kommer att kunna hitta semantisk kunskap och inte bara lösryckt information på webben. Googles Flu Trends liksom Twitters trended är bra exempel på hur vi redan nu kan få insikt i trender över hela världen, något som inte ens CIA och FRA kunde göra för bara några år sen.

Webben kommer att bli helt omistlig som kunskapskälla, obs kunskapskälla och inte informationskälla, men vi kommer inte att behöva några inplantat för att blixtsnabbt kunna söka efter all den kunskap vi letar efter. Det sköter via från våra mobiler.

Den politiska effekten av IT-revolutionen kommer att bli dramatisk, inte bara i Mellanöstern utan också i Kina. Jeremy Page skriver i Wall Street Journal om hur kommunistpartiet börjar få växande problem med protester i olika delar av landet. Wave of Unrest Rocks China. Threats to Social Order Increasingly Hit Cities, Bringing Iron-Fist Response

På frågan om hur Internet och vi människor kommer att påverka varandra om säg 50 eller hundra år får vi vara ärliga och erkänna att vi inte har den ringaste aning.

[tags] Internet, Net neutrality, Nätneutralitet, Facebook Google Verizon, Facebook Net Neutrality, Verizon Google, Technology News,,Internetcensur,Claes Svahn,Michael Chorost,World Wide Mind [/tags]