Politik

Amanda Hocking, eböcker och självpublicering, datormolnen river murar och maktpyramider

Disintermediation, en helt enkelt gräslig term som dock beskriver den revolution som nu äger rum över hela världen allteftersom all information digitaliseras.

För tack vare datormolnen och eboksformatet så håller förlagen på att förlora sitt strupgrepp över bokutgivningen. Vem som vill kan publicera sina egna böcker på sajter som Amazon, och sen sälja dom för en billig penning, från 99 cents till ett par tre dollar.

Strawberry Saroyan (i sanning ett märkligt namn) skriver i New York Times: Amanda Hocking, Storyseller – NYTimes.com

Two months later, Hocking uploaded “My Blood Approves” to Amazon and, about a month later, to Smashwords, a service that makes her books compatible not only with the Nook but also with less popular devices like BeBook and Kobo. (When, in October 2010, it became possible to self-publish directly on Barnes & Noble’s site for the Nook, she did so.) It’s a surprisingly simple process in each case — much like signing up for Facebook. She took the e-leap because she thought that even if she sold her vampire books, there was going to be a reaction against them before they made it into stores. The first day, she sold five books. The next, five more. “I took screen shots a lot,” she said. Then she uploaded another novel and sold a total of 36 books one day in May. “It was like: 36 books? It’s astounding. I’m taking over the world.”

Snart började hon sälja hundratals böcker per dag. I juni förra året sålde hon 6000 böcker, i juli 2010 10.000. “Och sedan började det explodera. I januari i år var det över 100.000. “Idag säljer hon 9000 böcker om dagen.

Hocking, som givetvis har sin egen blog är en del av ett fenomen som håller på att vända upp och ner på hela världen. Gamla etablerade maktpyramider håller på att rivas, fråga bara diktatorerna i Mellanöstern. Idag kan vem som helst sätta upp en blogg, ge ut en bok, lägga ut sin egen musik, starta ett företag, starta ett politiskt parti, saker som tidigare var helt omöjligt om man inte på darrande knän gick till de dörrvakter som, välmenande eller inte, avgjorde om du passade på parnassen.

Meritokratisamhället är här och det enda som gäller är hur bra vi är. Inte om vi är “Kung” så och så eller “Kronprinsessan” så och så.

En kul grej i sammanhanget är Sommarpratarna. Har du blivit inbjuden att sommarprata? Inte jag heller. Men varför måste vi bli inbjudna? För idag kan vem som helst sommarprata genom att lägga upp sitt sommarprat på SoundCloud. , när jag kommer tillbaks från min Skandinavienresa.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt

Länkar:Amazon Elastic Compute Cloud The Xen virtual machine monitor, Open Cloud Manifesto, Mosso, RightScale, Salesforce

[tags] Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,, [/tags]

4 thoughts on “Amanda Hocking, eböcker och självpublicering, datormolnen river murar och maktpyramider

 1. Lennart

  Christer: Hotellet hette Clarion Collection Hotel Neptun, och var riktigt tyst och bra. Inte så där amerikaniserat och plastinlindat som de stora hotellkedjorna.

  Hotel D’angleterre, ah, det får mig att minnas Erich Kästners Die verschwundene Miniatur, nästan lika bra som hans bästa, Emil und die Detektive.

 2. Christer W

  Hotel D’angleterre? vid Kongens nytorv. Förmodligen bland de äldsta hotellen i världen, och dyrt.
  Själv bodde jag för länge sedan något år på Lillekongens gade

  Har du besökt Kunsthallen Nikolaj, en f.d kyrka som har blivit Københavns Kommunes Udstillingsbygning, adressen är Nikolaj Plads, ett stenkast från Nyhavn.

 3. Christer W

  Centrala Köpenhamn? eller Bella Center? Är du inkvarterad i närheten av Vesterbrogade. Om du har tid, gör ett besök på Lousiana

  1. Lennart

   Christer,

   Tack för tipset! Bor alldeles nära Nyhavn som är rent fantastiskt. Till Stockholm imorgon.

Comments are closed.