Politik

Sommar och sol och nybakade studentskor i Nyhavn i Köpenhamn

En fantastisk nästan trolls kväll i Nyhavn i Köpenhamn, inte helt olik Pir 39 i San Francisco, fast betydligt mer kosmopolitiskt.

En lång rad uterestauranger alldeles vid kanalen, fyllda sprängfyllda med turister och kanske också lokalinnevånare i kvällssolen. Och kanalen själv fylld med en lång rad pittoreska fiskefartyg. Har mängder med panoramor och bilder som kommer senare i veckan.

En vandring norrut utefter hamnen med lyxjakter, krigsfartyg och färjor. Här skulle jag lätt kunna tänka mig att bo. Och ja, jag vet allt om invandrarfientligheten i Danmark och tycker att den är rent avskyvärd. Vilket inte hindra att atmosfären nere vid hamnen är rent enastående.

Stan är fylld av studentmösseprydda ungdomar. Jag antar i alla fall att det är var dom är. Är det någon som vet?

[tags]Nyhavn, Köpenhamn, Nybakade studenter Köpenhamn [/tags]

2 thoughts on “Sommar och sol och nybakade studentskor i Nyhavn i Köpenhamn

  1. Karl Malghult

    Att ta studenten i Danmark innebär att man, om man följer traditionerna, ska behålla sin studentmössa i en månads tid. De du träffade hade m.a.o. redan tagit studenten. Vad jag sett så låter man inte någon skriva ut namn och skola på sin mössa som det har blivit i Sverige, ett sympatiskt drag i mitt tycke.

    Den största övergångsriten in till vuxenvärlden i Danmark är f.ö. konfirmationen. I Sverige är det numer nästan enbart de som växer upp på landet som i någon utsträckning fortfarande konfirmerar sig, i Danmark abonnerar familjen en restaurang för en helkväll och konfirmanden överöses med massor av presenter. Det skall dock sägas att den danska folkkyrkan har mer en tradition av att vara just en folkets kyrka än den svenska överhetskyrkan, det var prästen Grundtvig som låg bakom skapandet av folkhögskolerörelsen i Norden exempelvis.

    1. Lennart

      Karl: Aha, intressant, det visste jag inte. Jag tog bilden på kvällen den 21/6 och då vimlade Köpenhamn plötsligt med studentmössor. Så jag antog att de hade tagit studenten just den dan. Visste inte att ungdomar fortfarande låter konfirmera sig i Danmark. Det visar givetvis att det fortfarande finns viktiga och intressanta skillnader mellan de olika nordiska länderna.

Comments are closed.