Politik

Nyhavn, Köpenhamns version av San Franciscos Pier 39

Nyhavn, Köpenhamns Pir 39. 19/6/2011. Foto Det Progressiva USA.

Det finns städer som jag instinktivt dras till, och då speciellt städer vid havet. Städer med morgondimma, mistlurar som dånar, med båtar, färjor, gamla gistna träpirar som luktar tjära och flagnad målarfärg.

San Francisco är en sån stad och Köpenhamn en annan. Efter att ha vandrat runt vid Öresund, ätit på en av uterestaurangerna i Nyhavn och njutit av sommar och sol så kan jag bara säga att Köpenhamn och San Francisco har mer gemensamt än jag någonsin hade trott.

Här skulle jag inte alls ha något emot att bo måste jag säga. Kommunikationerna är superba, inte bara till Sverige utan också till kontinenten. Folk verkar trevliga och hjälpsamma och jag förstår betydligt mer av språket än jag hade trott.

[tags] Nyhavn, Köpenhamn, Pier 39, San Francisco[/tags]

8 thoughts on “Nyhavn, Köpenhamns version av San Franciscos Pier 39

 1. Bosse

  Sorry jag glömde ju Norrland, men vad norrlänningarna har för inställning till Fjollträsk går inte ens att beskriva i civiliserade bloggar. 😉

 2. Bosse

  “Bosse, “Stockholm börjar bli lite off”. Kan det beror på att Stockholm numera är nedlusat med medelklasswannabee.”

  Absolut Christer W, Stureplanstänket dominerar och Stockholm har blivit en tummelplats för folk som vill glänsa istället för att verka. Folk som hellre bygger monument över sin egen förträfflighet än uträttar något av värde. Ute i landet ses Stockholm inte som huvudstad annat än när det gäller det rent administrativa (dvs det är där vi har vår något handlingsförlamade riksdag och en värdelös regering).

  Här i väster är det Oslo som är vår verkliga huvudstad, det är västerut som folk vänder sig när det gäller både jobb och nöjen, och jag kan ta gift på att vid en folkomröstning så skulle minst 75% av befolkningen här vara för att Värmland införlivades med Norge. I Västra Götalandsregionen är det “Lilla London” staden på Sveriges framsida, som regerar. I det småländska entreprenörsbältet har folk Jönköping som huvudort och klarar sig bra utan 08-orna. I södra Sverige ses Stockholm som något som katten släpat in och allt intresse knyts till det betydligt mer innovativa Öresundsområdet. Så inom en inte alltför avlägsen framtid har Stockholm förmodligen tappat det allra mesta av sin forna betydelse för Sverige och blivit helt marginaliserat.

  Ahh dagens midsommarsågning är i hamn och det känns riktigt skönt faktiskt. 😉

  Trevlig midsommar på er allihop (även Stockholmare) 🙂

 3. Christer W

  Bosse, “Stockholm börjar bli lite off”. Kan det beror på att Stockholm numera är nedlusat med medelklasswannabee.

 4. Bosse

  På tal om Köpenhamn, Malmö och Öresundsregionen i stort så verkar det som att Stockholm börjar bli lite off och att det är just Öresundsregionen som mer och mer framträder som Nordens nya “huvudstad”. Lund, Malmö och Köpenhamn växer alltmer ihop till Skandinaviens klart största storstadsområde, och Malmö är också på väg att ta över tronen som Sveriges IT-centrum från Stockholm/Kista.
  http://it24.idg.se/2.18424

 5. Bosse

  Ja Köpenhamn är trevligt eller var i alla fall trevligt när jag senast var dit men det var några år sedan nu. Ströget, Nyhavn, alternativsamhället Christiania och Tivoli i kvällsbelysning är alla upplevelser på sitt sätt. Nordens svar på San Francisco? Tja vissa likheter har det väl, läget vid havet och många udda existenser t.ex. Men till Nordens San Francisco utnämner jag nog ändå Oslo. Oslo en dimmig sommarmorgon när man bara skymtar öarna därute i Oslofjorden är nog det närmaste SF vi kommer här i Norden.

 6. gs

  Här skulle jag inte alls ha något emot att bo måste jag säga.

  Däremot danskar skulle ha något emot det. Gifter man sig med en utlänning så får man lov att bosätta sig i Malmö t.ex.

Comments are closed.