Politik

President Obamas generaloffensiv mot palestinsk självständighet

President Obamas Mellanösternpolitik kan sammanfattas i några få ord: att göra allt han överhuvudtaget kan för att hjälpa Netanyahu behålla sitt strupgrepp över de ockuperade palestinska territorierna.

Vad som speciellt har oroat Vita Huset är palestiniernas hot om att ansöka om stöd för självständighet från FN, något som har fått Obama att se rött.

Ethan Bronner skriver i New York Times om hur USA nu använder all sin makt för att bygga upp en bred koalition mot Palestinsk självständighet och fortsatt Israelisk ockupation: Ahead of U.N. Vote, Effort to Restart Mideast Talks – NYTimes.com

… American officials have told him Washington would veto any Palestinian membership bid in the Security Council and work to reduce the number of supporting votes there and in the General Assembly. Some European states — Germany, Italy and several from Central Europe — have expressed their opposition and hope to pressure the Palestinians back into negotiations.

Canada, which is also strongly opposed, has been lobbying smaller countries to tell the Palestinians they will not to vote with them in September. Catherine Ashton, foreign policy chief for the European Union, told the newspaper Haaretz this week that the United Nations vote on Palestinian statehood was far from a done deal.

As a result, what looked several months ago like near-certain Palestinian victory and Israeli defeat at the United Nations seems less clear today, officials from several countries say, and the Palestinians are reconsidering.

Allt kan nu återgå till det normala med utökade Israeliska bosättningar, fortsatt isolering av Gaza och fortsatta tal från Obamas sida om vikten av fred och frihet för Palestina.

Business as usual med andra ord. Netanyahu och de Israeliska bosättarna har funnit en sann vän i Obama.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, Dagen.se – Stora nyheter

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection, Assad, Revolutionen i Syrien,Palestina FN,, [/tags]

2 thoughts on “President Obamas generaloffensiv mot palestinsk självständighet

 1. Leif Åhlin

  Ordet “palestina” försvann i och med att staten Israel bildades 1948. Då ockuperade araberna vissa områden, Jordanien – “Västbanken” samt delar av Israels huvudstad Jerusalem.
  Syrien ockuperade de delar av Golan, som tilldelats judarna av NF 1921, samt
  Egypten om ockuperade Gaza-remsan!
  Vid sexdagarskriget 1967 återtog staten Israel dessa ockuperade områden.
  Israel kan aldrig vara en ockupant i sitt eget utvalda område. De är också den lagförda ägaren, och bestämmer också helt om dessa vill avträda statlig egendom
  till de araber som kallar sig “palestienier”. Detta ord myntades under 50 talet av en egyptisk imam, men de som borde kallats för detta var de filisteer, ett havsfolk som levde utmed Gazas kustland efter att ha besegrat judiska enklaver i området. Goliat var en av dessa filisteer, som sändes för att “tukta” det judiska folket, men juden David var honom överallsmäktig, och därmed försvann också den filiseerska befolkningen. Det var dessa som myntade just “Palestina”,
  vilket betydde “filisteernas land”!
  Hoppas du lärt dig något av historien efter detta!
  Judarna tilldelades området väster om Jordanfloden fram till Medelhavet, inkusive staden Jerusalen, Gazaremsan samt delar av Golanhöjerna. Detta fastställdes av NF 1921, då judarna beordrades att bosätta landet också med kristna och jesuiter. Där ligger sanningen och inget annat…

Comments are closed.