Politik

Finanskrisens USA: Gretchen Morgenson och Joshua Rosner: Reckless Endangerment

Eett flertal amerikanska ekonomijournalister har publicerat böcker om den historiska amerikanska finanskrisen anno 2008 Investors Who Foresaw the Meltdown , den kris som för alltid skulle förpassa USA från guldpallen som världens enda supermakt.

Wall Streets bankirer, giriga och likgiltiga, hade förvandlat subprimelånen, dvs lån till personer med låg kreditvärdighet eller lite dokumentation – till exotiska, giftiga finansiella produkter som de gjort sig en förmögenhet av genom tvätta, sälja och återsälja.

Och vad som gjorde det möjligt var att de myndigheter som skulle säkra systemet helt enkelt struntade i sina uppgifter och spelade med.

Precis som under Den Stora Depressionen så har finanskrisen tagit knäcken av USA, tvingat det amerikanska samhället att dra åt svångremmen rejält och slutat med utlandskrigen. Men hittills har man saknat den politiska viljan att genomföra de nödvändiga reformerna. Så framtiden ser synnerligen dyster ut för det en gång så stolta landet.

Pam Luecke i New York Times recenserar en intressant ny bok om finanskrisen, Gretchen Morgenson och Joshua Rosners Reckless Endangerment: Nation Goes on Its Merry Way to Ruin: Morgenson and Rosnera’s “Reckless Endangerment” – Book Review – NYTimes.com

The book begins in 1994 with President Bill Clinton’s kicking off a public-private partnership to extend homeownership to more Americans. At that time 64 percent of Americans owned their homes; within a decade the percentage would rise to nearly 70. Yet an idea that sounded so appealing would soon be exploited by institutions and individuals who detected the potential for astounding profits. Ms. Morgenson and Mr. Rosner finger the usual suspects: subprime mortgage lenders, credit-rating agencies, investment banks, politicians, the Federal Reserve. But the institution to which the authors devote the most ink is Fannie Mae, the government-supported enterprise created in 1938 to make home loans more accessible. And the person they hold most accountable is someone whose role in the “mortgage maelstrom” has until now “escaped scrutiny”: James A. Johnson,

Det här är en högintressant bok som jag själv kommer att läsa så snart jag återvänder till Silicon Valley. En viktig bok för den som vill förstå president Obamas USA.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Startsidan,Dagen.se – kultur

[tags]Gretchen Morgenson och Joshua Rosner: Reckless Endangerment , Reckless Endangerment, Finanskrisen i USA, Wall Street krisen[/tags]

2 thoughts on “Finanskrisens USA: Gretchen Morgenson och Joshua Rosner: Reckless Endangerment

  1. Martin

    Verkra vara en spännande bok! En mycket bra bok om finanskrisen är annars Big Short av Michael Lewis. Jag tror t o m att den finns i svensk översättning, förvånande nog.

    1. Lennart

      Martin: Big Short av Michael Lewis är precis som du säger även den en måste-läsa bok om finanskrisen.

Comments are closed.