Politik

IT-teknologins Mekka, Ericsson och andra skandinaviska IT-företag flyttar till Silicon Valley

Silicon Valley från Mission Peak i Fremont i sydöstra Silicon Valley

Medan Silicon Valley länge har utlokaliserat stora delar av sin verksamhet till Indien, Vitryssland, Kina och nu på senare år till Brasilien och Vietnam, så utlokaliserar utländska IT-företag till Silicon Valley.

Ericcon, nu mer över 1200 anställda här i dalen, är paradexemplet på hur ledande IT-företag inser att man helt enkelt måste ha ett starkt brohuvud i Silicon Valley för att kunna behålla sin topposition. Men även Nokia, nu köpt av Microsoft, har 380 pers här, och Danmark har etablerat Innovation Center Denmark som bl.a. har tecknad avtal med den kända Plug and Play Tech Center för att hjälpa danska startupföretag in i Silicon Valley.

Don Clark skriver i Wall Street Journal om utländska företag söker sig till Silicon Valley: Overseas Tech Firms Ramp Up Hiring in Silicon Valley – WSJ.com

For years, U.S. high-tech executives have fretted about the loss of technology jobs to countries such as China and India. But there is a countervailing force: Foreign companies are leaning heavily on engineers they hire in Silicon Valley…..One example is Telefon AB L.M. Ericsson, the Swedish phone-equipment giant. Håkan Eriksson, chief technology officer of the 135-year-old company, doesn’t keep his office at company headquarters in Stockholm. He works from San Jose, where Ericsson has more than 1,200 employees engaged in research and development.

Det här är en utomordentligt viktig utveckling och omfattar inte enbart skandinaviska IT-företag. Det kineiska Huawei har 430 anställda här, Tyska SAP 950, Alcatel-Lucent 400 och Brittiska ARM, dom som gör mikroprocessorer för dagens avancerade mobiler, 166.

Även Microsoft från Redmond i Washington har en mycket stor anläggning här i Silicon Valley, bara någon kilometer från Googles högkvarter i Mountain View, Wikipedia flyttade hit för något år sen, och idag är det ovanligt att ambitiösa startupföretag inte förr eller senare flyttar över sin verksamhet hit.

Sett från ett historiskt perspektiv så har Silicon Valley helt enkelt blivit USA:s teknologiska drivmotor, en modern version av vad bilstaden Detroit var under tiden före och efter Andra Världskriget.

Man kan fråga sig precis vad det är som gör att Silicon Valley har kunnat behålla sin glans som IT-industrins ground zero, dess Mekka, medan andra IT-städer aldrig riktigt har kunnat konkurrera.

Faktorerna är givetvis många, men Silicon Valleys förmåga att växla om till de senaste trenderna, nu senast den mobila sociala webben är slående och svår att hitta någon annan stans. Stanford och Berkeley genomsyras av en entreprenörsanda som inte finns på KTH eller för den delen på andra amerikanska universitet. Och när Carnegie Mellon University, ett av USA:s viktigaste teknologifokuserade universitet vill satsa på entreprenörskap, så gör man det genom att anlägga en filial i Silicon Valley!.

Nu är allt inte frid och fröjd i Silicon Valley. Infrastrukturen är i kraftigt förfall, de redan dåliga skolorna skandalöst dåliga, avsaknaden av genomgripande framtidsplaner för området lyser med sin frånvaro. När jag tog kommunala transportmedel från San Franciscoflygplatsen till min lilla villa nära Apple i Cupertino, så fick jag först ta BART, San Franciscos motsvarighet till Stockholms SL-tåg, sen Caltrain, ett oerhört skakigt tåg och till sist en buss som bara går en gång i timmen, det tog tre och en halv timme för en sträcka på 48 kilometer!

Men trots alla problem så har Silicon Valley hittills på något ett magiskt sätt bara vuxit sig starkare.

Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Cupertino[/tags]