Politik

IT-yra 2.0 i Silicon Valley: dataspelsföretaget Zynga och dess intressanta arkitektur

Ett av Zyngas dataspel som spelas på Facebook. Klicka på spelet så loggar Zynga in dig på Facebook.

IT-yran 2.0 i Silicon Valley fortsätter med nya fräcka börsintroduktioner. Nu senast efter LinkedIn står San Francisco- baserade dataspelsföretaget Zynga på tur med .

Zynga bildades i januari 2007 och fick 29 miljoner dollar i riskkapital från flera företag ledda av Kleiner Perkins Caufield & Byers i juli 2008. Wall Street Journals Kara Swisher skriver att Zynga vid den senaste investeringsrundan var värd omkring 10 miljarder dollar!

Nick Wingfield och Lynn Cowan skriver i Wall Street Journal att Zynga vid börsintroduktionen kan komma att bli värd dubbelt så mycket: Virtual Farms, Rich Harvest. Game Maker Zynga’s IPO Seeks $20 Billion Value, Reveals Revenue Quadrupled

Zynga Inc., a company that sells imaginary tractors and other make-believe goods in online games, plans to raise some very real money from public investors.

After weeks of speculation, the San Francisco start-up—maker of “FarmVille,” “CityVille” and other games played on Facebook’s website—on Friday filed for an initial public offering in a deal that could value it as high as $20 billion, said people familiar with the matter.

Bloombergs Cory Jonhson diskuterar Zyngas börsintroduktion på YouTube.

Zynga har en mycket intressant arkitektur. Man använder nämligen, som Jason Kinkaid skriver på teknikbloggen Techcrunch, :

the company is tied at the hip to Facebook Platform. It relies on Facebook’s viral channels, like News Feed and Notifications, to help its games grow. It’s reliant on Facebook’s Credits for monetization (Facebook now forces all games to use Credits). And it’s subject to whatever changes Facebook makes to its terms of service, or tweaks it makes to the way applications can interact with users. In other words, Zynga is warning investors that if Facebook changes the terms of their relationship, they’ll suffer.

Men inte bara det, Som InformationWeeks Charles Babcock skriver så använder sig Zynga också av Amazons datormoln tillsammans med sitt eget privata datormoln: Zynga’s Unusual Cloud Strategy Is Key To Success

On May 31, Zynga launched Empires & Allies in Amazon’s EC2, which had an even faster ramp up. By the end of June, it added 42 million monthly users, but Amazon’s elastic infrastructure had no trouble providing Zynga with the capacity it needs. On May 17, he had launched GagaVille, in conjunction with the celebrity Lady Gaga, in the same manner.

This is a hybrid cloud strategy that leverages the capital investment of the public cloud until Zynga is dealing with a known quantity. Leinwand said he wants to be able to “plot the curve of a game’s trajectory,” then he is willing to invest IT resources to host another asset.

Det är just plattformer som Facebook och Amazon som idag gör det möjligt för små grupper av IT-ingenjörer och entreprenörer att snabbt bygga betydande applikationer på rekordtid.

När man kommer ihåg att Internet faktiskt skapades av Pentagon och sedan blev den viktigaste data-plattformen av alla, så kanske man kan säga att USA behåller sin ställning som världens dataplattformsskapare och ägare, nu med den sociala palltformen Facebook och Amazons datormolnsplattform.

Ovanpå vilka alltså Zynga har byggt världens mest framgångsrika datorspelsföretag.

[tags]LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Zynga[/tags]