Politik

AKB48, Aimi Eguchi och Taibei, eller har DN koll på kvalitetskontrollen?

Det finns företeelser som är socialt viktiga som Jasminrevolutioneni Mellanöstern och den senaste Internetteknologin. Och sen finns det företeelser som är charmerande, söta, kramgoa och helt bisarra, som japanska tjejband.

Den som inte har lyssnat till Shonen Knife spela Daydream Believer vet inte vad de har missat.

DN skriver om en annan japansk tjejgrupp, AKB48 och begår dundertabben att inte ens veta vad Taiwans huvudstad heter. Japansk popstjärna visade sig vara digital

AKB48 fångade på bild under en musikprisgala i Taipeh i Taiwan den 18 juni i år. Om Aimi Eguchi är med här framgår inte av bildbyråns information.

Nu vill jag inte belasta artikelförfattaren Kalle Holmberg med den här dundertabben. Det verkar vara en anonym bildredaktör som inte ens brydde sig om att kolla på Wikipedian.

Taiwans huvudstad heter som bekant 臺北 eller mer riktigt idag, 台北. Det sista tecknet, 北 betyder norr och är samma tecken som används i 北京, alltså Beijing, Kinas huvudstad.

Och 北 uttalas Bei uttalas Bei uttalas Bei, med tonvikt på Bei och inget annat. Man kan om man vill vara riktig gammalmodig traditionalistisk och skriva det “Pei”, som man gjorde för 60 år sen, vilket är ungefär som att vägra att använda en dator och istället skriva på en gammaldags skrivmaskin, eller använda räknesticka. Men Bei heter det och inget annat.

Så varför använder DN en helt felaktigt skrivning av Bei, en form som går tillbaks till 30-talet eller ännu längre tillbaks?

Hur ska vi kunna ta DN och “kvalitetsjournalistiken” på allvar om man inte ens kan stava rätt på kinesiska stadsnamn. Och 台北 är faktiskt inte vilken liten struntstad som helst, det ät huvudstaden i det land som är världsledande på mobiltelefoni och surfplattor idag.

När min son träffade en person från Taibei med en s.k. Type A personlighet så sa han blixtsnabbt, du menar att han har en Taibei-personlighet. Kom ihåg det så glömmer ni aldrig att det heter TAIbei.

Rättning i leden och allmän skärpning alltså.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Dagen.se – kultur, Dagen.se – kultur, Dagen.se – kultur

[tags]Shonen Knife, Daydream Believer ,AKB48, Aimi Eguchi , Taibei, Taiwan [/tags]

One thought on “AKB48, Aimi Eguchi och Taibei, eller har DN koll på kvalitetskontrollen?

Comments are closed.