Politik

California summer, sommarens första sommarprat från Silicon Valley

Mitt första sommarprat by Det Progressiva USA

Jag har alltid velat Sommarprata, jag minns sommarpratarna från sommarlovet uppe i Hälsingland och tycker att det är något av det mest idylliskt svenska som finns.

Modellen för sommarpratarna är att sommarpratarna pratar och vi andra ligger tysta i hängmattan och lyssnar. Men nu, tack vare den moderna Web 2.0-teknologin så kan vem som helst Sommarprata. Sveriges Radio har inte längre monopol på Sommarpratandet. Det är det stora nya.

Så mitt första sommarprat är litet podradio om hur man sommarpratar, vilka verktyg man använder och hur man gör.

Det här är ett första försök som långt ifrån är så polerat och proffsigt som det bör vara. Jag hör själv att det är litet hackigt på ett par ställen. Och jag vet hur man skapar en ljudstudio, men det är något för framtiden. Trots allt är det här ett viktigt första steg. Så här gör man, svårare är det inte. Vad som nu gäller är att öva och göra stegvisa förbättringar.

Här är verktygen jag nämner i mitt första sommarprat:

Audacity,SoundCloud, Keepvid

Audio är sitt eget medium, något helt annat än video, som jag redan sysslar med. Det öppnar möjligheter som kan berika bloggen. Det lilla försöket ovan tog allt som allt fyra timmar, i vilket ingick att lära mig de olika verktygen.

Om ni har åsikter så kommentera gärna.

Hoppas göra ett nytt Sommarprat nästa helg.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Artiklar, Artiklar, Artiklar, mobil.gp.se – NYHETER

[tags]Sommafrpratare, Silicon Valley [/tags]

14 thoughts on “California summer, sommarens första sommarprat från Silicon Valley

 1. roger

  Lennart: “SR är ett underhållningsmedium rätt och slätt. I en demokrati får man ha vilka åsikter som helst så länge man är vederhäftig och underhållande.”

  Visst, men skall det vara public service så tycker jag ändå att det skall opartiskt. FoxNews är iallafall öppna med vad de står för.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fox_News_Channel#Fox_News_i_Sverige

  “Sändningar från Fox News visades på TV8 från 2001 till hösten 2006. När Fox News sändes på TV8, som i sin tur distribueras via det digitala marknätet, orsakade det en del del uppmärksamhet i Sverige. Representanter för Vänsterpartiet menade att det enbart var politisk propaganda som visades i kanalen och att den svenska Granskningsnämnden skulle utreda huruvida kanalen uppfyllde de svenska sändningsreglerna om objektivitet och saklighet. TV8 valde en tid senare att ta bort sändningarna av Fox News. Det är fortfarande okänt om detta skedde som ett resultat av politiska påtryckningar.”

  Måste allt som sänds i Sverige uppleva till kraven om objektivitet och saklighet? Censur?

 2. roger

  Ok, jag skall formulera mig tydligare. Jag lyssnar på SR, mest P3, ca 20h/v och har gjort så i ca 5-10 år. Politiskt stöder jag alliansen men finner även en hel del jag gillar hos MP.

  JAG UPPLEVER det som att den stora majoriteten av programledare på SR har sina sympatier hos andra politiska partier än hos Alliansen, detta tycker jag genomsyrar vad de säger, gäster, vilka de granskar, hur de granskar och vilka reportage som presenteras i kanalen.

  Jag (och säkert många med mig) tycker det är viktigt att public service håller sig politiskt oberoende och granskar alla partier likvärdigt.

  JAG upplever att så inte är fallet. Jag har även vänner som befinner sig långt ut på vänsterskalan som tveklöst håller med mig. Jag anser mig uppleva att så gott som alla jag känner som lyssnar på SR håller med om denna uppfattning oavsett om de står till vänster eller höger på den politiska skalan, kolla lite internetforum och bloggar och ni hittar ungefär samma uppfattning där, trodde faktiskt därav att det nästan var en allmänt förankrad sanning. Fast jag vet ju att ni här aldrig skulle hålla med mig oavsett 🙂 . Att SR starkt sympatiserar med FI,S,V & MP och avskyr SD & Alliansen (KD angriper de oproportionerligt ofta med tanke på partiets litenhet.)

  Ett kul klipp http://www.youtube.com/watch?v=eFop4ljBA9s

  http://www.resume.se/nyheter/2010/06/07/timbuktu-far-nytt-program-/index.xml

  https://www.flashback.org/t1159655p7

  Läs kommentarerna som speglar hur folk i allmänhet uppfattar vår opartiska public service, SR

  1. Lennart

   Roger: När senator Joe McCarthy anklagade president Eisenhower för att vara kommunist så svarade James Burnham, “Eisenhower är inte kommunist, han
   är golfspelare”. SR är ett underhållningsmedium rätt och slätt. I en demokrati får man ha vilka åsikter som helst så länge man är vederhäftig och underhållande.

 3. Bosse

  Roger: Du resonerar exakt som min bekanting som jag skrev om. Han slänger också ur sig såna här påståenden om att allt som inte faller honom i smaken är “vänster” eller t.o.m. “kommuniststyrt”. Det märkliga är också att han, precis som du, aldrig kan ge ett enda konkret exempel på exakt vad det är som gör företeelsen/programmet/whatever ifråga just vänster/kommunistiskt. Det enda han har att komma med är svepande formuleringar att “det bara är så”. Så snälla Roger vill du vara så vänlig och komma med konkreta exempel. Jag är bara så otroligt trött på allt skitsnack om att allt som inte faller de mörkblåa på läppen är “vänster”. Om det så rör sig om deras egen svårartade hemorrojder så nog tusan är det “vänstern” som orsakat problemen.

 4. Bossebus

  Rogge:

  I och med den nuvarande regeringen (som trots allt håller i reglementetet),så är det tydligt att man försöker strypa den sk opartiska förhållningssättet hos “Public Service” på alla sätt man kan…och det syns!.

  Vadå vänstertv,se på programtablån,se på jollerprogrammen om du vill. Dock finns det en del pärlor kvar speciellt på SR.

  Men Herr staatsministerns dröm är ju direktstyrd moderatfinansierad=reklam som tutar ut pappas budskap!

 5. roger

  Bosse: “eftersom Sveriges Radio var ett vänsterfäste.” -Jo tack, det ÄR ett vänsterfäste… Lyssnar mycket på SR och de är närapå lika politiskt färgade som foxnews. Tycker det är jättemärkligt att detta får fortgå!

  1. Lennart

   Roger: Vad du säger är helt meningslöst eftersom du inte först ger ett enda litet exempel och inte definierar var du själv står på den politiska skalan. “Höger” och “Vänster” är ju helt relativa och väldigt luddiga begrepp. Sveriges Radio är ju inte politisk pratradio som Fox News som jag misstänker är vad du vill se.

 6. Bosse

  Nej, Sveriges Radio är helt och totalt ointresserad av vare sig dig eller mig, tyvärr. Det är detsamma med SVD och DN och alla andra tidningar också, vi i pöbeln är inte fina nog att komma in där.

  He he, ja så kan det säkert vara. Själv är jag bara tacksam för jag är helt och totalt ointresserad av att vika ut mig i den typen av program.

  Men ändå lite roligt att fundera på vilka kriterier de går efter när de bjuder in sina sommarpratare. En bekant till mig, en starkt konservativ person men faktiskt trevlig ändå, påstod att:
  “Det första villkoret som sommarpratare är att ha rätt politiska preferenser.”
  Som jag förstår ville han med det antyda att har du borgerliga värderingar är du från början diskvalificerad från sommarpratande eftersom Sveriges Radio var ett vänsterfäste. Möjligen låg det något i detta tidigare men kollar man in årets sommarvärdar så faller resonemanget direkt. Såväl Carl Bildt som Lars Ohly och Håkan Juholt ska sommarprata i sommar, så det politiska spåret håller inte. Tiderna förändras och som allting annat här i samhället har säkert även Sveriges Radio gått mer åt höger.

  1. Lennart

   Bosse: Det där med vilka som inbjuds att sommarprata och vilka som inte inbjuds tror jag går är enkelt:
   “Folkkära” artister som Nanne Grönvall, yngre artister och andra kändisar med underhållningsvärde som drar är självklara, vissa politiker likaså.
   Det gör inte så mycket om man som Annika Östberg har suttit i fängelse, så länge det inte är i Sverige´, är man känd så drar man lyssnare.

   Det är m.a.o. kändisvärdet som avgör, och det kan man ju inte klandra. Kriteriet nummer två är underhållningsvärdet. Inget är så tråkigt som ett tråkigt sommarprat.

   Sen tror jag det finns ett tredje kriterium också. Precis som när man släpps in på SvD:s Understreckare eller på DN Debatt så släpps man in i det svenska finrummet. Är den här personen verkligen en av oss? Dom av oss som inte är kända, som dessutom är dödstråkiga och som till råga på allt inte platsar i det svenska finrummet får finna oss i att ligga kvar i hängmattan och lyssna på andra som sommarpratar.

   Om vi inte helt sonika säger fan också, det där kan jag göra på egen hand. Vilket vi nu alltså kan.

 7. Björn Nilsson

  Ballt. Men man kanske får se upp med rättighetsfrågor vad det gäller viss musik? Kanske lugnast att jojka litegrann själv för att slippa rättighetsadvokater som försöker slå in dörren och kräva pengar? Har funderat på att testa själv med det här faktiskt, tack vare dina tidigare tips om Sound Cloud. Verkar busenkelt. Det här är ju ett perfekt medium för oss amatörpoeter som kan slå oss förbi förlagens totalt oförstående lektörer och ut till den kulturtörstande allmänheten direkt!

  1. Lennart

   Björn: Rättighetsfrågan tror jag är OK eftersom all musik jag spelar redan finns uppe på YouTube. Och dessutom har jag kortat ner musiken. Ja det är verkligen busenkelt, speciellt om man enbart använder SoundClouds app och inte försöker redigera ljudfilen. Skicka gärna in en kommentar från SoundCloud, det vore kul.

 8. Bosse

  Bra radioröst, lite Alf Martin över den (“Alf Martin, London” du vet) :-). Men skulle inte du kunna passa som sommarpratare på “stora sommar” i P1? Många skulle säkert vara intresserade av att höra hur livet som IT-arbetande (och bloggande) svensk i Silicon Valley ter sig, och du har ju ett enormt material att hämta pratidéer från genom din blogg.
  Undrar hur P1:s sommarpratare blir just sommarpratare? Blir de tillfrågade eller framlobbade på något vis, någon slags headhunting-process kanske? Jag menar alla är ju inte superkändisar, ja knappt ens halvkändisar, så någon slags policy måste de väl ha angående det här. Skicka in en intresseanmälan inför nästa år, vem vet.

  1. Lennart

   Bosse: Jag tror också att jag minns Alf Martin, ja det är ju bättre än att låta som Fredrik Reinfeldt i alla fall 🙂
   Nej, Sveriges Radio är helt och totalt ointresserad av vare sig dig eller mig, tyvärr. Det är detsamma med SVD och DN och alla andra tidningar också, vi i pöbeln är inte fina nog att komma in där. Men vitsen med det här inlägget är att visa att vi nu kan nå ut till allmänheten på egen hand. Web 2.0-teknologn har vänt upp och ner på den gamla hierarkiska samhället Vi kan blogga och vi kan göra podradio helt på egen hand. Säkert inte lika bra som det som finns i de officiella medierna, men bra nog. Och dessutom kan vi ha himla kul.

Comments are closed.