Politik

Obama ökar pressen på Irak för fortsatta amerikanska trupper och baser

Trots sin glödande retorik om den nya politik som han skulle lansera för USA så har Obama gjort precis tvärt om. På kort tid har han blivit en nästan exakt kopia av George Bush, genom att nu sätter en nästan oemotståndlig press på Irak att tillåta fortsatt amerikanska trupp närvaro och ännu viktigare, mer eller mindre permanenta amerikanska baser i landet.

Reuters skriver om den växande amerikanska pressen på Irak: http://news.yahoo.com/u-says-time-short-iraq-request-troops-stay-230821282.html

The White House on Tuesday said time was running short for Iraq to issue a request for U.S. troops to stay in the country beyond the end of this year.

“We are waiting … to see whether or not the Iraqi government makes a request of us. That has not happened. We are obviously now in July,” White House spokesman Jay Carney told reporters.

He said U.S. troops were on track to leave Iraq by December 31, in accordance with a bilateral security pact, unless the government asked soon for troops to stay.

Obama kommer uppenbarligen inte att fullborda den reträtt som han på heder och samvete lovade att fullborda vid årsslutet utan fortsätta att kriga i Irak, från permanenta amerikanska baser.

Precis vad han sade att han inte skulle göra.

Det har funnits många ohederliga amerikanska presidentent, men Obama är en av de mest in your face ohederliga presidenten som jag någonsin kan minnas.

Det här är för jävligt helt enkelt. USA har inte råd med fortsatt krig men Obama struntar i alla problem som måste åtgärdas i USA till förmån för president Bushs Krig Mot Terrorismen.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Utrikes,VG RSS, VG RSS

[tags] Irak, USA i Irak, Amerikanska trupper i Irak,Obama Irak[/tags]

3 thoughts on “Obama ökar pressen på Irak för fortsatta amerikanska trupper och baser

 1. Per A.

  Precis. USA väntar på en begäran som kanske inte kommer, och har nog inte så mycket press att sätta in. Jämför med hur nuvarande Status of Forces Agreement mellan USA och Irak kom till. USA hade en j-a massa åsikter om vad som skulle innefattas av avtalet, men det sket den irakiska regeringen i. Det slutgiltiga avtalet innehåller tydligen föga av det som fanns på den amerikanska önskelistan.

  1. Lennart

   Per A: Vi får se, Obama kan sätta en hel del press på Irak, vilket han helt tydligt gör. Jag tror att Irak kommer att vika sig men jag är inte insatt i detaljerna. Om den irakiska regeringen skulle ge Obama mellanfingret och INTE be USA stanna i Irak med permanenta eller i varje fall långtidsbaser så skulle det bli ett svidande nederlag för Obama.

 2. Johnny

  Lennart, “oemotståndlig press på Irak”

  Hur kom du till den slutsatsen? Av artikeln framgår ju att det
  är irakiska regeringen som måste komma med en begäran om fortsatt
  USA närvaro och det konstateras bara att så inte skett och USA
  fortsätter avveckling enligt plan.

Comments are closed.