Politik

Cheek to cheek, sociala nätverk, Google +, Facebook, Skype och startupföretagen i Silicon Valley

Dancing cheek to cheek, kommer Skype att göra Google + och Facebook mer sociala och intima?

Niklas Zennströms Skype är en av de ohyllade hjältarna bakom dagens globaliseringsvåg. De allra flesta startupföretag här i Silicon Valley har sitt utvecklingsarbete utlokaliserat till något av BRIC-länderna och när de kommunicerar så är det till övervägande del via Skype, både via Skype chat och givetvis via Skype-telefoni.

Jag använder själv Skype för att prata med vänner i Sverige och kan vittna om hur totalt det förändrade villkoren från förr i världen. Kvalitén här skyhögt mycket bättre och pratar man dator till dator så kan man prata dygnet runt utan att det kostar något. I sanning en revolutionerande uppfinning. Man kan också spela in samtalen på Skype och på det sätter föra intervjuer med personer var som helst i världen.

När Google nu , med ryggen mot avgrundens djup återigen ger sig in på det sociala nätverksområdet med Google + i ett försök att hålla Facebook sången, så är det den sista chans man har att förhindra att Facebook tränger in dom i ett allt mindre hörn och sen skär av syretillförseln, i en blandad metafor.

Verne G. Kopytoff skriver i New York Times om striden mellan Google och Facebook där Skype nu har blivit ett slagträ: Facebook Introduces Video Chat in a Partnership With Skype – NYTimes.com

Last week, Google introduced Google+, its latest and most serious challenge yet in social networking, which includes video chatting for up to 10 people in an area of the site called Hangouts. So far, Google has limited the number of people who can sign up for the networking service. To a certain extent, Facebook is playing catch-up — an unfamiliar position for a company that has grown to 750 million users worldwide, a figure Mr. Zuckerberg disclosed at the news conference. He has spent the last few years lifting Facebook past its rivals — it had 500 million users a year ago — but now faces questions about why he is following their lead. The new Facebook service does not allow for group video chats, for example. It is also not available on mobile phones, unlike Skype’s smartphone apps.

Det är mycket bra att Facebook äntligen nu får litet konkurrens, orsaken till att Googles Larry Page sparkade Eric Schmidt, Googles VD, var för att han inte verkade inse det existentiella hot mot Google som Facebook innebar.

Nu kommer vi att få se en gammaldags bärsärkagång mellan Facebook och Google där den ena sidan kommer att introducera en ny tjänst, som Skype, som den andra snabbt också måste lägga till.

Men det är inte i första hand individuella tjänster som kommer att avgöra vem som kommer att vinna i vad som snabbt håller på att bli en historisk drabbning om framtidens sociala nätverk. Det är öppenheten och hur lätt det är att manipulera vad som på engelska kallas “the social graph”, dvs dina kontakter på det sociala nätverket.

I mitt fall har jag olika sociala cirklar, som jag tror att Google + men inte Facebook kan klara. Facebook
är f.ö. helt stängt och därför kommer jag säkert att föredra Google + när jag väl får tillgång till det.

Mer om den här historiska drabbningen i hjärtat av Silicon Valley som mest liknar den bittra striden mellan Netscape och Microsoft i webbens barndom.

Time Magazines Harry McCracken tror på Google + Google+: Google Reverses Its Social-Network Curse, jag är ännu inte övertygad om att dom har en chans mot Facebook, men jag har ännu inte fått någon inbjudan så jag vet inte. Klicka här om ni vill registrera er för att få tillgång.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] Sociala medier, Web 2.0, social media, Twitter, bloggar, blogs, Craigs List, Silicon Valley, Facebook, Digg, Skype Facebook, Skye Google +, Google + Facebook [/tags]